REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Andělika lékařská

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Andělika je velká bylina s řepovitým oddenkem a hnědými kořeny. První rok svého růstu vytváří bohatou růžici přízemních listů. Kvete až ve druhém roce.


Bylinky, koření a kořenící směsiLatinsky: Archangelica officinalis

Lidové názvy: anjelička, litvor, děhyl, andělský kořen

V Čechách ji můžeme najít převážně ve vyšších polohách, u lesních potoků a na pasekách.

Je to dvouletá nebo vytrvalá, statná, i přes 2 m vysoká, silně aromatická bylina. Z krátkého, tmavohnědého, řepovitého, 5-7 cm silného a kroužkově vrásčitého oddenku vyrůstá větší počet 30 až 40 cm dlouhých a 1 až 1,5 cm silných kořenů, dolů směřujících. Prvým rokem vytváří pouze velké, asi půl metru dlouhé listy s mohutnými pochvami. Druhým rokem, v suchých drnových půdách lesních pasek a luk někdy za 10 i více let, vytváří olistěnou a bohatě větvenou květní lodyhu, která je přímá, silná, oblá, podélně rýhovaná, dutá a lysá. Listy jsou v obrysu trojboké na bázi s nafouklými pochvami, trojeně 2-3 krát zpeřené, horní na velkých pochvách přisedlé; jednotlivé lístky jsou vejčité až vejčitě kopinaté, 5-8 cm dlouhé, špičaté, na okraji nestejně ostře pilovité, koncové lístky jsou víceméně trojlaločné, postranní nesouměrně dvojlaločné.

Květy jsou uspořádány v koncových okolících, v průměru až 15 cm širokých; jsou polokulovité, bezobalné, složené ze 20-40 polokulovitých hustých okolíčků; obalíčky tvoří četné čárkovitě šídlovité, lysé nebo drsné listence. Kališní cípy jsou nezřetelné, korunních plátků 5, jsou zelenobílé nebo nažloutlé, 1-1,5 mm dlouhé; tyčinky jsou nápadně dlouhé (2-3 mm), čnělky jsou kratičké, nepřevyšijí květní terč. Plod je nažloutlá, 3-5 x 5-9 mm velká, široce oválná nažka s třemi hřbetními žebry a s dvěma postranními, v křídla rozšířenými. Kvete od července do poloviny srpna.

Kuchyňské využití:

Listy, lodyha i květ mají sladkou chuť. Nadrobno nakrájené listy se přidávají do salátů a dušeného ovoce. Lodyha se prodává kandovaná a přidává se také do dezertů nebo slouží na ozdobu dortů. Semeny, lodyhami a kořeny se ochucují likéry i vermut.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy