REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Anýz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

… v jídlech se anýz doporučuje aplikovat až na konec přípravy, aby pokrm zachytil jeho aroma. Anýz má i léčebné vlastnosti, urychluje trávení a jeho silice omezují růst škodlivých bakterií …


Bylinky, koření a kořenící směsiBotanický název: Anýz vonný
Lidově: Bedrník, anýz

Toto koření původem ze Středomoří, Indie, Mexika a Egypta se přidává především do pečiva, preclíků, sušenek a dále se používá při úpravě vepřového a kuřecího masa. Známe recepty na čatní a dokonce patří i do dušeného zelí. Široké použití má i při přípravě konzervačních nálevů, například na okurky nebo při sterilování červené řepy. Vhodný je i při přípravě povidel.

Rostlina Anýzu je jednoletá, až půl metru vysoká bylina s bílými květy. Botanicky je příbuzná, kopru, kmínu a fenyklu. Jako koření se používají semena, které mají výraznou, sladce kořeněnou chuť.

V jídlech se anýz doporučuje aplikovat až na konec přípravy, aby pokrm zachytil jeho aroma.

Anýz má i léčebné vlastnosti, urychluje trávení a jeho silice omezují růst škodlivých bakterií. Také ulehčuje vykašlávání a má dezinfekční afekt. Využívají se jeho listy i plody (semena, dvojnažky).

Nesmíme zapomenout na známý likér Anýzovka!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy