… v jídlech se anýz doporučuje aplikovat až na konec přípravy, aby pokrm zachytil jeho aroma. Anýz má i léčebné vlastnosti, urychluje trávení a jeho silice omezují růst škodlivých bakterií …
Botanický název: Anýz vonný
Lidově: Bedrník, anýz
Toto koření původem ze Středomoří, Indie, Mexika a Egypta se přidává především do pečiva, preclíků, sušenek a dále se používá při úpravě vepřového a kuřecího masa. Známe recepty na čatní a dokonce patří i do dušeného zelí. Široké použití má i při přípravě konzervačních nálevů, například na okurky nebo při sterilování červené řepy. Vhodný je i při přípravě povidel.
Rostlina Anýzu je jednoletá, až půl metru vysoká bylina s bílými květy. Botanicky je příbuzná, kopru, kmínu a fenyklu. Jako koření se používají semena, které mají výraznou, sladce kořeněnou chuť.
V jídlech se anýz doporučuje aplikovat až na konec přípravy, aby pokrm zachytil jeho aroma.
Anýz má i léčebné vlastnosti, urychluje trávení a jeho silice omezují růst škodlivých bakterií. Také ulehčuje vykašlávání a má dezinfekční afekt. Využívají se jeho listy i plody (semena, dvojnažky).
Nesmíme zapomenout na známý likér Anýzovka!