REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Aromatické čirůvky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Čirůvky patří k typicky podzimním houbám, kdy vyrůstá největší počet druhů čirůvek, i když paradoxně nejznámější čirůvka májovka, se objevuje v lesích již v květnu. Čirůvky jsou masité lupenaté houby. Najdeme mezi nimi výborné jedlé druhy, ale i nejedlé čirůvky a dokonce i ty prudce jedovaté. V Česku roste kolem 90 druhů čirůvek! Letos teplý a sychravý podzim čirůvkám přeje a stačí vyrazit na louku, či do listnatého nebo smíšeného lesíku. Na FB se v houbařských skupinách objevují čirůvky už několik dnů.


Houbaři nejčastěji sbírají z jara čirůvku májovku, na podzim čirůvku dvoubarvou, fialovou, havelku, také zamlženou.

Oblíbená čirůvka zélanka a čirůvka zemní byla zařazena mezi zdravotně podezřelé druhy, jejich dlouhodobé požívání může vyvolat selhání ledvin, na podkladě rabdomyolýzy od jejich sběru raději upustíme.

Oblíbená čirůvka havelka vyrůstá od září do listopadu v jehličnatých lesích, dává přednost písčitým borům. Havelka má příjemnou moučnou vůni, chuť, výborná je do omáček, kde vynikne její aroma. Škoda, že v našich lesích ubývá a neroste jako dříve.

 

Čirůvka fialová – Lepista nuda

 

Oblíbená a hojná čirůvka fialová roste ve všech typech lesa, ale i parcích, sadech, na loukách. Jde o snadno poznatelný druh podle fialově zbarvených plodnic, se silnou příjemnou vůní. Nejlépe se uplatní v omáčkách, směsích a naložená v láku. Má i prokazatelné léčivé účinky, sráží hladinu cukru v krvi, vyžaduje ovšem delší tepelnou úpravu, za syrova obsahuje látky, které způsobují rozklad barviva obsažených v červených krvinkách.

Podobná je velmi chutná, masitá čirůvka dvoubarvá, rostoucí pouze na loukách, která má jen nafialovělí třeň, šedě béžový až nahnědlý klobouk. Tahle čirůvka snáší dobře slabé mrazíky a při mírné zimě roste na loukách až do prosince. Vůně i chuť příjemná, aromatická, jde o tržní druh houby. Plodnice nasbírané v přírodě se smí prodávat do restaurací i na trzích. Nejlépe se opět uplatní v omáčkách, polévkách, také ve směsích, mladé plodnice lze nakládat do láku.

Na loukách roste i další jedlý druh, čirůvka zamlžená, lidově pojmenovaná kropilka podle hnědavých skvrn na našedlém, nebo béžovém klobouku. Její využití jako u ostatních čirůvek.

Všechny druhy jedlých čirůvek se rovněž dají nakládat do láku nebo použít do oblíbených zeleninových čalamád, musí se však předem povařit v mírně osolené vodě.

Více o čirůvkách najdete v našem atlase hub zde: Houby lupenaté

Text foto D. Marounek

 

Recepty k článku:

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Jak odlehčit štědrovečerní hostinu

Nesou se vaše Vánoce ve znamení opulentních obědů a večeří, ať už doma či u příbuzných? Možná přišel ten správný čas vyzkoušet lehčí variantu štědrovečerního jídla. Koneckonců Vánoce by neměly být svátky obžerství a bolavý žaludek nepotěší asi nikoho. Vyzkoušejte tipy na odlehčení klasických vánočních jídel, po kterých kila nahoru nepůjdou.

číst dále ...

Recepty, které ozvláštní podzimní menu. Kombinaci masa a báječných sezónních dobrot si zamilujete!

Bloudíte mezi regály obchodů a marně přemýšlíte, jakými pokrmy ozvláštnit pochmurné podzimní víkendy? Pak vsaďte na to, co je právě nejdostupnější – lokální čerstvé a šťavnaté suroviny. Vždyť na podzim jich je k dostání celá řada a byla by chyba je řádně nevyužít. Zkombinujte je s masem a provoňte kuchyni neodolatelnými dobrotami!

číst dále ...

Vánoční pečení v plném proudu. Vyzkoušejte netradiční druhy mouky a myslete na kvalitu!

Jelikož se tolik očekávané období vánočních svátků nezadržitelně blíží, většina domácností už oprašuje recepty a pomalu se chystá na přípravu cukroví. Linecké, perníčky, vanilkové rohlíčky nebo třeba pracny. Každý máme svůj oblíbený druh, na který jednoduše nedáme dopustit. Pokud byste však rádi každoroční vánoční klasice letos dodali nový rozměr, zapomeňte na pšeničnou mouku a vyměňte ji za zajímavější alternativy. Zároveň myslete na to, že kvalita je na prvním místě!

číst dále ...

Vánoce na TV Paprika

Kulinářská stanice TV Paprika přináší bohatý vánoční program, jež opět nešetří nápady a návody na ty nejlepší dobroty. Inspirujte se novými recepty od samotného mistra – Jamieho Olivera, který ukáže, že i s jedním hrncem je možné nadělat mnoho parády. Chybět nebude ani oblíbená trojice kuchařů – Gordon, Gino a Fred, kteří se vydají oslavit Vánoce až za polární kruh. To vše a mnohem více, sledujte v prosinci na televizní stanici TV Paprika.

číst dále ...

Znáte červené kiwi?

Kiwi je stálicí mezi exotickým ovocem. Během zimních měsíců je na českých stolech velmi oblíbené a zná ho úplně každý. Tedy pokud jde o zelené kiwi. Znáte ale kiwi červené? Svým oválným tvarem a hnědou slupkou je velmi podobné svému zelenému protějšku, ale jeho slupka nemá chloupky. Po rozkrojení se liší barvou, která je spíše žlutá a přechází až do červena. Rozdíl je také v chuti, která je jemnější a méně výrazná. Červené kiwi je však, stejně jako to zelené, plné vitamínů a dalších tělu prospěšných látek.

číst dále ...

Příběh značky McCain, hranolkové legendy

Znáte legendární hranolky, které se připravují pečením v troubě bez oleje? Přesně tak, jde o značku McCain, která doslova přepsala postup přípravy hranolků v českých domácnostech. Víte však o tom, že společnost McCain vznikla v Kanadě jako rodinná firma, a ještě i dnes čerpá ze svých „rodinných kořenů“? Společnost podporuje generace farmářů na celém světě a společně aplikují principy udržitelného a regenerativního zemědělství. „Doufáme, že sdílením našich záměrů se světem inspirujeme ostatní, aby se zapojili,“ říká Max Koeune, prezident a generální ředitel McCain Foods Limited.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy