REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Aromatické čirůvky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Čirůvky patří k typicky podzimním houbám, kdy vyrůstá největší počet druhů čirůvek, i když paradoxně nejznámější čirůvka májovka, se objevuje v lesích již v květnu. Čirůvky jsou masité lupenaté houby. Najdeme mezi nimi výborné jedlé druhy, ale i nejedlé čirůvky a dokonce i ty prudce jedovaté. V Česku roste kolem 90 druhů čirůvek! Letos teplý a sychravý podzim čirůvkám přeje a stačí vyrazit na louku, či do listnatého nebo smíšeného lesíku. Na FB se v houbařských skupinách objevují čirůvky už několik dnů.


Houbaři nejčastěji sbírají z jara čirůvku májovku, na podzim čirůvku dvoubarvou, fialovou, havelku, také zamlženou.

Oblíbená čirůvka zélanka a čirůvka zemní byla zařazena mezi zdravotně podezřelé druhy, jejich dlouhodobé požívání může vyvolat selhání ledvin, na podkladě rabdomyolýzy od jejich sběru raději upustíme.

Oblíbená čirůvka havelka vyrůstá od září do listopadu v jehličnatých lesích, dává přednost písčitým borům. Havelka má příjemnou moučnou vůni, chuť, výborná je do omáček, kde vynikne její aroma. Škoda, že v našich lesích ubývá a neroste jako dříve.

 

Čirůvka fialová – Lepista nuda

 

Oblíbená a hojná čirůvka fialová roste ve všech typech lesa, ale i parcích, sadech, na loukách. Jde o snadno poznatelný druh podle fialově zbarvených plodnic, se silnou příjemnou vůní. Nejlépe se uplatní v omáčkách, směsích a naložená v láku. Má i prokazatelné léčivé účinky, sráží hladinu cukru v krvi, vyžaduje ovšem delší tepelnou úpravu, za syrova obsahuje látky, které způsobují rozklad barviva obsažených v červených krvinkách.

Podobná je velmi chutná, masitá čirůvka dvoubarvá, rostoucí pouze na loukách, která má jen nafialovělí třeň, šedě béžový až nahnědlý klobouk. Tahle čirůvka snáší dobře slabé mrazíky a při mírné zimě roste na loukách až do prosince. Vůně i chuť příjemná, aromatická, jde o tržní druh houby. Plodnice nasbírané v přírodě se smí prodávat do restaurací i na trzích. Nejlépe se opět uplatní v omáčkách, polévkách, také ve směsích, mladé plodnice lze nakládat do láku.

Na loukách roste i další jedlý druh, čirůvka zamlžená, lidově pojmenovaná kropilka podle hnědavých skvrn na našedlém, nebo béžovém klobouku. Její využití jako u ostatních čirůvek.

Všechny druhy jedlých čirůvek se rovněž dají nakládat do láku nebo použít do oblíbených zeleninových čalamád, musí se však předem povařit v mírně osolené vodě.

Více o čirůvkách najdete v našem atlase hub zde: Houby lupenaté

Text foto D. Marounek

 

Recepty k článku:

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Kukuřice 4x jinak!

Měkká a sladká jádra kukuřice přidávají do receptů nezaměnitelnou chuť a texturu. Při vaření se kukuřice může využívat v různých formách – čerstvá, vařená, grilovaná nebo konzervovaná. Snášejí ji lidé, kterým vadí lepek, první zoubky si na kukuřičných křupkách brousí batolata, dospělí si bez popcornu nedovedou kino ani představit.

číst dále ...

Lektorka zdravého vaření radí: 5 tipů pro fresh start v novém roce

Konec roku byl protkaný cukrem a spoustou jídla, i když jsme v tom třeba byli nevinně. Cukroví na každém rohu, vaječný koňak, štola pěkně zasněžená moučkovým cukrem, sladký svařák na vánočním trhu, medovina, jako dárek od návštěvy bonboniéra. K tomu řízky, klobásky, tučné sýry a misky s brambůrkami. S blížícím se začátkem nového roku mnozí z nás cítíme, že bychom chtěli odstartovat nový rok zdravěji a cítit se energicky. Dobrá zpráva je, že stačí pár změn a brzy pocítíte výsledky.

číst dále ...

Měsíc šéfkuchařů nabídne pokrmy, které si už jindy v Praze nedáte

Šest pražských podniků, šest speciálních jídel – to je únorový měsíc šéfkuchařů, který nabídne nejen českou klasiku v moderním hávu, ale i mezinárodní gastronomii. Do měsíce šéfkuchařů, který bude probíhat po celý únor, se zapojily podniky Bruxx, Vinohradský Parlament, Brambory, Sia, Bistro Sisters nebo Cukrář Skála. Podniky umožní ochutnat pokrmy, jež v menu běžně nenabízí.

číst dále ...

Kombucha – nápoj nesmrtelnosti, který zpestří nejen suchý únor

Držíte letos suchý únor? Bezesporu je to skvělá volba pro naše tělesné i duševní zdraví. Bez alkoholu se zlepšuje spánek, soustředění a dost často i stav naší peněženky. Ale nabízí se otázka: Co pít, když nepiji? Když člověk nepije alkohol, má dost často omezený výběr – sladké limonády, ochucená nealko piva, a to je všechno. Co takhle zkusit Kombuchu? Nejen že skvěle chutná a není samý cukr, ale je plná antioxidantů a zdraví prospěšných látek. Je to vlastně fermentovaný čajový nálev, který má právě díky kvašení skvělou osvěžující chuť. Ráno nastartuje organismus a večer klidně nahradí drink. A to doslova.

číst dále ...

Způsob mletí zrn ovlivňuje chuť i kvalitu mouky

Proces mletí obilí je při výrobě mouky nesmírně důležitý. Ovlivňuje jak chuť výsledného produktu, tak i nutriční hodnoty mouky. Od okamžiku sklizně do chvíle, kdy si v obchodě vyberete svůj sáček, ujde zrno a posléze mouka dlouhou cestu. Ta se často liší podle mlýna, kde dochází k mletí.

číst dále ...

Když zavřete vinaře a kuchaře spolu do sklepa…

…vykouzlí vinařskou kuchařku. Není nic nového na tom, že se vína liší region od regionu, doslova kopec od kopce a vinař od vinaře. Že má každý kuchař svůj nenapodobitelný rukopis a používá jinak jiné regionální suroviny, také nepřekvapí. Ale o to zajímavější dílo vznikne, když se tyto jedinečné projevy lidské nápaditosti spojí dohromady. A co teprve, kdy je těch vinařů a kuchařů dohromady 30.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků