Čirůvky mají jemnou chuť a příjemnou vůni. Vyzkoušejte je jako hlavní ingredienci naservírovanou spolu se svíčkovou omáčkou.
Ingredience:
500 g | čirůvek (dvoubarvé, fialové, zelánky) |
300 g | kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer) |
1 l | vývaru (hovězí, vepřový) |
2 dl | sladké smetany |
4 ks | kuličky nového koření |
4 ks | celé pepře |
2 ks | bobkové listy |
1 ks | cibule |
citronová šťáva | |
hladká mouka | |
máslo | |
pepř | |
sůl | |
Ostatní: | |
houskový knedlík, brusinky nebo rybízová marmeláda, šlehačka |
Postup:
1. Kořenovou zeleninu nastrouháme na hrubší nudličky, houby očistíme a nakrájíme na plátky
2. Na másle zpěníme cibuli, přidáme nastrouhanou zeleninu, zalijeme vývarem, přidáme nové koření, bobkový list, celý pepř a na mírném ohni vaříme, až zelenina změkne
3. Uvařenou, vychladlou směs, ze které odstraníme koření, nalijeme do mixéru a rozmixujeme na hladký krém
4. Rozmixovanou směs nalijeme zpět do hrnce, přidáme nakrájené houby a povaříme 10-15 minut
5. Smetanu rozmícháme s hladkou moukou, omáčku zahustíme a dochutíme citronovou šťávou, solí, pepřem
6. Omáčku s čirůvkami podáváme s knedlíkem, ozdobíme kopečkem smetany a lžičkou rybízu nebo brusinek.
Text i foto: D. Marounek