vařené, dušené
Bedlová smetanová omáčka s kousky bedel
Bedly mají jemnou chuť. Mladé plodnice, ještě neotevřené, jsou masité, vhodné jak k naplnění, nebo třeba na skvělou omáčku.
Bramborové knedlíky plněné houbami
Bramborové knedlíky s uzeným a zelím jsou stálicí české kuchyně. Tento recept je však na knedlíky plněné na cibulce podušenými houbami.
Čerstvé houby na smetaně
Jídla z hub
Čirůvky ve svíčkové omáčce
Čirůvky mají jemnou chuť a příjemnou vůni. Vyzkoušejte je jako hlavní ingredienci naservírovanou spolu se svíčkovou omáčkou.
Čirůvky ve znojemské omáčce
Znojemská omáčka s houbami? Proč ne! Skvělé jsou na přípravu tohoto receptu také podzimní houby, nejlépe čirůvky. Použijte například čirůvku dvoubarvnou, čirůvku havelku, či čirůvku fialovou.
Dušené houby na cibulce
Houby pokapané citrónem, orestované s cibulí a česnekem, pak podušené.
Dušené houby nastavené krupicí
Směs hub podušená, smíchaná s krupicí a vejci.
Dušené houby po anglickém způsobu
Houby podušené ve vývaru s sherry a smetanou.
Dušené houby po čínsku
Houby máčené v horké vodě, podušené a pak povařené se zázvorem.
Dušené houby s česnekem
Houby orestované, pak podušené s česnekem a rajčaty.
Dušené houby s vínovou omáčkou
Orestované plátky hub s rajčaty a vínem.
Dušené lišky se sýrem
Na drobno nakrájené lišky, podušené ve vlastní šťávě spolu se slaninou a cibulí, servírované posypané strouhaným sýrem.
Dušené smrže
Na másle dušené houby se smetanou.
Dušení klouzci
Klouzci podušení na cibulovém základě, zapití smetanou.
Gnocchi z ricotty a sýru Asiago s houbovou omáčkou
Tento recept je inspirovaný italskou kuchyní. Jde o domácí gnocchi servírované s houbovou omáčkou připravenou ze žampionů, hřibů, vlašských ořechů a dalších surovin.
Guláš z hlívy ústřičné
Rychlý houbový guláš z hlívy ústřičné, cibule, papriky, hovězího nebo vepřového vývaru, koření a dalších surovin, servírovaný nejlépe s čerstvým pečivem.
Guláš z křemenáčů
Křemenáč pro svoji tvrdou dužninu je ideální houba na guláš. Houbový guláš připravíme jen z mladých, tvrdých plodnic. U starších plodnic jsou klobouky změklé a třeně příliš tuhé.
Guláš z lišek a hovězího masa
Skvělý guláš z hovězího předního s houbami.
Guláš z májovek a sírovce
Zajímavý guláš ze dvou jarních druhů hub, která překvapí kombinací chutí obou druhů.
Guláš z modráků a holubinek
Modráky se lidově označují hřiby, kterým po omaku a na řezu tmavne dužnina, patří sem hojně sbíraný hřib kovář a koloděj. Oba druhy vyžadují delší tepelnou přípravu na guláš ideální, s mladými holubinkami, které mají také tvrdou dužniny, skvělá kombinace na houbový guláš.
reklama