REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

vařené, dušené

Bedlová smetanová omáčka s kousky bedel

Bedly mají jemnou chuť. Mladé plodnice, ještě neotevřené, jsou masité, vhodné jak k naplnění, nebo třeba na skvělou omáčku.

Bramborové knedlíky plněné houbami

Bramborové knedlíky s uzeným a zelím jsou stálicí české kuchyně. Tento recept je však na knedlíky plněné na cibulce podušenými houbami.

Čirůvky ve svíčkové omáčce

Čirůvky mají jemnou chuť a příjemnou vůni. Vyzkoušejte je jako hlavní ingredienci naservírovanou spolu se svíčkovou omáčkou.

Čirůvky ve znojemské omáčce

Znojemská omáčka s houbami? Proč ne! Skvělé jsou na přípravu tohoto receptu také podzimní houby, nejlépe čirůvky. Použijte například čirůvku dvoubarvnou, čirůvku havelku, či čirůvku fialovou.

Dušené houby na cibulce

Houby pokapané citrónem, orestované s cibulí a česnekem, pak podušené.

Dušené houby nastavené krupicí

Směs hub podušená, smíchaná s krupicí a vejci.

Dušené houby po anglickém způsobu

Houby podušené ve vývaru s sherry a smetanou.

Dušené houby po čínsku

Houby máčené v horké vodě, podušené a pak povařené se zázvorem.

Dušené houby s česnekem

Houby orestované, pak podušené s česnekem a rajčaty.

Dušené houby s vínovou omáčkou

Orestované plátky hub s rajčaty a vínem.

Dušené lišky se sýrem

Na drobno nakrájené lišky, podušené ve vlastní šťávě spolu se slaninou a cibulí, servírované posypané strouhaným sýrem.

Dušené smrže

Na másle dušené houby se smetanou.

Dušení klouzci

Klouzci podušení na cibulovém základě, zapití smetanou.

Gnocchi z ricotty a sýru Asiago s houbovou omáčkou

Tento recept je inspirovaný italskou kuchyní. Jde o domácí gnocchi servírované s houbovou omáčkou připravenou ze žampionů, hřibů, vlašských ořechů a dalších surovin.

Guláš z hlívy ústřičné

Rychlý houbový guláš z hlívy ústřičné, cibule, papriky, hovězího nebo vepřového vývaru, koření a dalších surovin, servírovaný nejlépe s čerstvým pečivem.

Guláš z křemenáčů

Křemenáč pro svoji tvrdou dužninu je ideální houba na guláš. Houbový guláš připravíme jen z mladých, tvrdých plodnic. U starších plodnic jsou klobouky změklé a třeně příliš tuhé.

Guláš z lišek a hovězího masa

Skvělý guláš z hovězího předního s houbami.

Guláš z májovek a sírovce

Zajímavý guláš ze dvou jarních druhů hub, která překvapí kombinací chutí obou druhů.

Guláš z modráků a holubinek

Modráky se lidově označují hřiby, kterým po omaku a na řezu tmavne dužnina, patří sem hojně sbíraný hřib kovář a koloděj. Oba druhy vyžadují delší tepelnou přípravu na guláš ideální, s mladými holubinkami, které mají také tvrdou dužniny, skvělá kombinace na houbový guláš.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy