Čirůvky jsou chutné aromatické houby na omáčky jak stvořené. K nejchutnějším podzimním druhům patří čirůvka dvoubarvá, fialová a zamlžená.
Ingredience:
500 g | hovězí kližky |
300 g | čirůvek |
50 g | slaniny |
0,7 l | hovězího vývaru |
2 ks | cibule |
1 ks | červená paprika |
sladká červená paprika | |
hladká mouka | |
majoránka | |
sádlo | |
máslo | |
kmín | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Kližku nakrájíme na kostky, osolíme, posypeme červenou paprikou
- V hrnci na sádle necháme zesklovatět kostičky slaniny a cibuli
- Přidáme kostky masa, prudce opečeme ze všech stran, aby se maso zatáhlo, okmínujeme, lehce poprášíme moukou, zalijeme vývarem, přidáme majoránku a sůl, dusíme zvolna pod pokličkou do měkka
- Očištěné čirůvky nakrájíme na plátky, v pánvi podusíme do měkka
- Když je maso měkké, přidáme na másle podušené čirůvky i se šťávou, na kostičky nakrájenou papriku, vaříme ještě 10 minut
- Hotový pokrm dochutíme solí, pepřem a podáváme například s houskovým knedlíkem.
Text i foto: D. Marounek