REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Léčivá hlíva ústřičná a opomíjené líhy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Hlíva ústřičná – Pleurotus ostreatus patří k typickým podzimním druhům a její růst je, při mírné zimě, i v zimních měsících. Jakmile ovšem klesnou mrazy -4 °C, její růst se zastaví. Při stoupnutí teploty nad 0 její růst opět pokračuje. Jeden z mála druhů, které jsou po rozmrznutí jedlé a nerozkládají se v nich toxické látky. K těmto druhům hub patří také například penízovka sametonohá či jidášovo ucho.


Hlíva ústřičná roste v trsech nebo střechovitě nad sebou, klobouky až 200 mm, v mládí okraje podvinuté, později vějířovité, polokruhovité s bělavými lupeny, které se sbíhají na krátký třeň. Třeň krátký válcovitý, bílý na bázi jemně chloupkatý. Barva klobouku proměnlivá, bělavá, šedá, šedohnědá, hnědočerná. Dužnina pružná, houbové vůně a nasládlé někdy mírně nakyslé chuti.  

 

Zaměnit můžeme za jedlou hlívu dubovou, která má klobouk bílý a okraje klobouku často ověšené zbytky vela, nebo jedlý pařezník pozdní, který má žluté lupeny, žlutou dužninu a klobouk je zelenošedý, hnědý.

Doba růstu je říjen až březen. Nejčastěji vyrůstá na živých i mrtvých kmenech vrb, topolů a buků.

V kuchyni získala velkou oblibu, protože je běžně dostupná na trhu jako žampiony, pěstuje se totiž i uměle. Chutná obalená jako řízek, připravují se z ní polévky, například falešná dršťková, dále saláty, různé směsi, sterilované zeleninové čalamády. Gurmáni tepelně upravenou hlívu, přirovnávají k jemnému telecímu masu.

Hlíva ústřičná má pozoruhodné léčivé účinky a na trhu jsou dostupné preparáty z hlívy. Posiluje imunitu, při dlouhodobém užívání snižuje hladinu cukru v krvi, pomáhá při léčbě lupenky, reguluje cholesterol, extrakt z hlívy zmenšuje některé nádory. Tradiční čínská a japonská medicína ji používá jako prostředek k prodloužení života.

Sbírá se v ČR krátce, zhruba 50-60 let, až po objevení vědecky podložených léčivých schopností. Díky umělém pěstování její dostupnost na trhu z ní učinila velmi oblíbený druh hub.

V trsech na holé zemi na podzim rostou líhy. Často je neznalí houbaři zaměňují za hlívu ústřičnou a bývá často objektem určení v houbařských poradnách. Na rozdíl od hlívy, líhy vytváří menší kloboukaté plodnice hnědošedé, hnědočerné barvy s lupeny, které vytváří trsy a kloboučky vyrůstají jakoby z jednoho rozvětveného bílého třeně.

Líhy vždy rostou na zemi, na půdách bohatých na dusík, setkat se s nimi můžeme na loukách, v sadech, parcích, na okrajích smíšených lesů, hájů.

Nejznámější je líha klubčitá – Lyophyllum fumosum a líha nahloučená – Lyophyllum decastes. Dužnina je na pružná, na řezu bílá, našedlá, příjemné moučné vůně a chuti.

Líhu už sbírali naši předkové a prodávala se na trzích pod názvem čirůvka klubčitá. Lidové názvy jsou baraničky, shromaždilky, matičky, vrzavky.

U líhy nahloučené byly rovněž zjištěny léčivé účinky, snižuje hladinu cukru, cholesterolu a lipidu v krvi. Kuchyňské využití podobně jako u hlívy, vhodná je do směsí, na saláty, do polévek a různých čalamád.

Text foto D. Marounek

 

Další články k tématu:

Další informace o hlívách, líhách, ale i dalších houbách najdete v našem atlase hub zde: Atlas hub

 

Recepty s hlívou ústřičnou:

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

To nejlepší z Českých luhů a hájů: Jak oslavit jaro s lokálními potravinami?

Jaro je obdobím květu a vůně přírody. Vychutnejte si jej naplno a vyzkoušejte lokální suroviny od českých farmářů, které jsou pro jaro typické a stávají se v poslední době stále oblíbenějšími. Jaké ingredience toto roční období nabízí, jak je můžete správně připravit a kde se můžete inspirovat? A proč stále více Čechů podporuje udržitelné lokální producenty?

číst dále ...

Gastronomické lahůdky v elitních kasinových restauracích v Praze

Praha je pohádkové město, kde každý kout nese ozvěnu dávných časů a každý dlažební kámen vypráví svůj příběh. Jedná se o místo, kde se nad střechami tyčí majestátní hrady a katedrály, které vytvářejí jedinečnou siluetu města proti obloze. Praha je město, které nikdy nespí, plné života a hudby, kde se historie a moderna prolíná v jediném tanci. Zde, mezi úzkými uličkami a širokými náměstími, nacházejí turisté a místní obyvatelé společnou řeč v lásce ke kráse a umění.

číst dále ...

Objevujte nejsladší chutě Španělska aneb Jaké dezerty vám učarují?

Je známo, že španělská kuchyně je vyhlášená po celém světě. Paella, gazpacho, tortilly nebo tapas, to vše si vychutnáváme na mnoho způsobů i u nás. Co když jste ale milovníci sladkého a chcete objevit něco nového? Objevte ty nejoblíbenější španělské dezerty, které si můžete připravit i z pohodlí domova. Pro milovníky zdravého životního stylu je dobrou zprávou, že španělské dezerty jsou oproti těm českým o něco zdravější. “​​Česká kuchyně je známá pro své dezerty z kynutého těsta – buchty, koláče nebo štrúdly. Naopak španělské dezerty často obsahují olivový olej, mandle, med, vaječné bílky a citrusové plody, což je pro zdravý životní styl vhodnější,” říká fitness trenér a výživový poradce Vladimír Koukal.

číst dále ...

Co dělat, když vám doma nechutná voda z kohoutku? Řešením je filtrace s Lokni HOME

Pokud vám nechutná voda z kohoutku, případně v ní cítíte chlor, není nutné hned kupovat balenou. Řešením může být domácí filtrace, která umí výrazně zlepšit vlastnosti pitné vody v domácnosti, aniž by z ní odváděla důležité minerály. Namísto pití vody z plastových lahví zvolte takové řešení, které pomůže dlouhodobě a ekologicky zajistit zdravý pitný režim pro celou rodinu.

číst dále ...

Pekařina má budoucnost, říká chlebový someliér

V rámci veletrhu Czech Food Expo, který se konal od 9. do 12. května na prostorném výstavišti v srdci České republiky, se odehrávala řada událostí, které přitahovaly jak pozornost laické veřejnosti, tak odborníků z oboru. Jednou z nejvýraznějších atrakcí bylo stanoviště Svazu pekařů a cukrářů v ČR, které zažívalo nevídaný nával návštěvníků díky své unikátní koncepci – funkční miniatuře pekárny přímo na místě.

číst dále ...

Hostíte důležitou večeři s nadřízeným, zaskočila vás nečekaná návštěva? Podívejte se na tipy, jak své hosty oslnit a připravit jim skvělý večer

Ať už jste v situaci, kdy hostíte důležitou večeři s nadřízeným, nebo vás zaskočila nečekaná návštěva, je důležité vědět, jak na to. Jak říká staré rčení: “Příprava je klíčem k úspěchu.” A to platí dvojnásob, když jde o hostitelství. Bez ohledu na to, zda jste zkušený hostitel nebo začátečník, následující rady vám pomohou vytvořit příjemnou atmosféru a udělat dojem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.