REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Léčivá hlíva ústřičná a opomíjené líhy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Hlíva ústřičná – Pleurotus ostreatus patří k typickým podzimním druhům a její růst je, při mírné zimě, i v zimních měsících. Jakmile ovšem klesnou mrazy -4 °C, její růst se zastaví. Při stoupnutí teploty nad 0 její růst opět pokračuje. Jeden z mála druhů, které jsou po rozmrznutí jedlé a nerozkládají se v nich toxické látky. K těmto druhům hub patří také například penízovka sametonohá či jidášovo ucho.


Hlíva ústřičná roste v trsech nebo střechovitě nad sebou, klobouky až 200 mm, v mládí okraje podvinuté, později vějířovité, polokruhovité s bělavými lupeny, které se sbíhají na krátký třeň. Třeň krátký válcovitý, bílý na bázi jemně chloupkatý. Barva klobouku proměnlivá, bělavá, šedá, šedohnědá, hnědočerná. Dužnina pružná, houbové vůně a nasládlé někdy mírně nakyslé chuti.

 

 

Zaměnit můžeme za jedlou hlívu dubovou, která má klobouk bílý a okraje klobouku často ověšené zbytky vela, nebo jedlý pařezník pozdní, který má žluté lupeny, žlutou dužninu a klobouk je zelenošedý, hnědý.

Doba růstu je říjen až březen. Nejčastěji vyrůstá na živých i mrtvých kmenech vrb, topolů a buků.

V kuchyni získala velkou oblibu, protože je běžně dostupná na trhu jako žampiony, pěstuje se totiž i uměle. Chutná obalená jako řízek, připravují se z ní polévky, například falešná dršťková, dále saláty, různé směsi, sterilované zeleninové čalamády. Gurmáni tepelně upravenou hlívu, přirovnávají k jemnému telecímu masu.

Hlíva ústřičná má pozoruhodné léčivé účinky a na trhu jsou dostupné preparáty z hlívy. Posiluje imunitu, při dlouhodobém užívání snižuje hladinu cukru v krvi, pomáhá při léčbě lupenky, reguluje cholesterol, extrakt z hlívy zmenšuje některé nádory. Tradiční čínská a japonská medicína ji používá jako prostředek k prodloužení života.

Sbírá se v ČR krátce, zhruba 50-60 let, až po objevení vědecky podložených léčivých schopností. Díky umělém pěstování její dostupnost na trhu z ní učinila velmi oblíbený druh hub.

V trsech na holé zemi na podzim rostou líhy. Často je neznalí houbaři zaměňují za hlívu ústřičnou a bývá často objektem určení v houbařských poradnách. Na rozdíl od hlívy, líhy vytváří menší kloboukaté plodnice hnědošedé, hnědočerné barvy s lupeny, které vytváří trsy a kloboučky vyrůstají jakoby z jednoho rozvětveného bílého třeně.

Líhy vždy rostou na zemi, na půdách bohatých na dusík, setkat se s nimi můžeme na loukách, v sadech, parcích, na okrajích smíšených lesů, hájů.

Nejznámější je líha klubčitá – Lyophyllum fumosum a líha nahloučená – Lyophyllum decastes. Dužnina je na pružná, na řezu bílá, našedlá, příjemné moučné vůně a chuti.

Líhu už sbírali naši předkové a prodávala se na trzích pod názvem čirůvka klubčitá. Lidové názvy jsou baraničky, shromaždilky, matičky, vrzavky.

U líhy nahloučené byly rovněž zjištěny léčivé účinky, snižuje hladinu cukru, cholesterolu a lipidu v krvi. Kuchyňské využití podobně jako u hlívy, vhodná je do směsí, na saláty, do polévek a různých čalamád.

Text foto D. Marounek

 

Další články k tématu:

Další informace o hlívách, líhách, ale i dalších houbách najdete v našem atlase hub zde: Atlas hub

 

Recepty s hlívou ústřičnou:

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Jak odlehčit štědrovečerní hostinu

Nesou se vaše Vánoce ve znamení opulentních obědů a večeří, ať už doma či u příbuzných? Možná přišel ten správný čas vyzkoušet lehčí variantu štědrovečerního jídla. Koneckonců Vánoce by neměly být svátky obžerství a bolavý žaludek nepotěší asi nikoho. Vyzkoušejte tipy na odlehčení klasických vánočních jídel, po kterých kila nahoru nepůjdou.

číst dále ...

Recepty, které ozvláštní podzimní menu. Kombinaci masa a báječných sezónních dobrot si zamilujete!

Bloudíte mezi regály obchodů a marně přemýšlíte, jakými pokrmy ozvláštnit pochmurné podzimní víkendy? Pak vsaďte na to, co je právě nejdostupnější – lokální čerstvé a šťavnaté suroviny. Vždyť na podzim jich je k dostání celá řada a byla by chyba je řádně nevyužít. Zkombinujte je s masem a provoňte kuchyni neodolatelnými dobrotami!

číst dále ...

Vánoční pečení v plném proudu. Vyzkoušejte netradiční druhy mouky a myslete na kvalitu!

Jelikož se tolik očekávané období vánočních svátků nezadržitelně blíží, většina domácností už oprašuje recepty a pomalu se chystá na přípravu cukroví. Linecké, perníčky, vanilkové rohlíčky nebo třeba pracny. Každý máme svůj oblíbený druh, na který jednoduše nedáme dopustit. Pokud byste však rádi každoroční vánoční klasice letos dodali nový rozměr, zapomeňte na pšeničnou mouku a vyměňte ji za zajímavější alternativy. Zároveň myslete na to, že kvalita je na prvním místě!

číst dále ...

Vánoce na TV Paprika

Kulinářská stanice TV Paprika přináší bohatý vánoční program, jež opět nešetří nápady a návody na ty nejlepší dobroty. Inspirujte se novými recepty od samotného mistra – Jamieho Olivera, který ukáže, že i s jedním hrncem je možné nadělat mnoho parády. Chybět nebude ani oblíbená trojice kuchařů – Gordon, Gino a Fred, kteří se vydají oslavit Vánoce až za polární kruh. To vše a mnohem více, sledujte v prosinci na televizní stanici TV Paprika.

číst dále ...

Znáte červené kiwi?

Kiwi je stálicí mezi exotickým ovocem. Během zimních měsíců je na českých stolech velmi oblíbené a zná ho úplně každý. Tedy pokud jde o zelené kiwi. Znáte ale kiwi červené? Svým oválným tvarem a hnědou slupkou je velmi podobné svému zelenému protějšku, ale jeho slupka nemá chloupky. Po rozkrojení se liší barvou, která je spíše žlutá a přechází až do červena. Rozdíl je také v chuti, která je jemnější a méně výrazná. Červené kiwi je však, stejně jako to zelené, plné vitamínů a dalších tělu prospěšných látek.

číst dále ...

Příběh značky McCain, hranolkové legendy

Znáte legendární hranolky, které se připravují pečením v troubě bez oleje? Přesně tak, jde o značku McCain, která doslova přepsala postup přípravy hranolků v českých domácnostech. Víte však o tom, že společnost McCain vznikla v Kanadě jako rodinná firma, a ještě i dnes čerpá ze svých „rodinných kořenů“? Společnost podporuje generace farmářů na celém světě a společně aplikují principy udržitelného a regenerativního zemědělství. „Doufáme, že sdílením našich záměrů se světem inspirujeme ostatní, aby se zapojili,“ říká Max Koeune, prezident a generální ředitel McCain Foods Limited.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy