REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Uzená hlíva ústřičná

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Očištěné, osolené, odleželé houby, druhý den vyuzené v teplém kouři na sítech, ve sklenicích zalité olejem a dochucené kořením, další den sterilované. Takto naložené houby se dají použít na různé saláty nebo je konzumujeme samotné, vyndané z oleje jako chut’ovku. Olej lze také s úspěchem dále využít, například do salátů nebo mletých mas. Má zajímavou vůni a dá jídlu šmrnc, podobně jako zavařené houby.


Ingredience:
500 g a víceplodnic hlívy ústřičné nebo jiných tvrdších hub
koření dle chuti (většinou pepř, nové koření ...)
menší zavařovací skleničky s víčky
olej
sůl

Postup:

1. Očištěné plodnice hub pokrájíme, prosolíme a necháme do druhého dne uležet
2. Houby opláchneme, scedíme a na sítech v dobře vytopené udírně udíme teplým kouřem asi 2 hodiny
3. Vyuzené houby naskládáme so zavařovacích skleniček spolu s kořením podle chuti, zalijeme olejem, zavřeme víčky
4. Sterilujeme 30 minut při teplotě 90 °C, druhý den sterilujeme za stejné teploty dalších 20 minut.

Doporučení:

Více o uzení hub viz. naše škola vaření: Uzení hub.

Poznámka:

Vyuzením hub dosáhneme zvýraznění jejich chuti.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy