Očištěné, osolené, odleželé houby, druhý den vyuzené v teplém kouři na sítech, ve sklenicích zalité olejem a dochucené kořením, další den sterilované. Takto naložené houby se dají použít na různé saláty nebo je konzumujeme samotné, vyndané z oleje jako chut’ovku. Olej lze také s úspěchem dále využít, například do salátů nebo mletých mas. Má zajímavou vůni a dá jídlu šmrnc, podobně jako zavařené houby.
Ingredience:
500 g a více | plodnic hlívy ústřičné nebo jiných tvrdších hub |
koření dle chuti (většinou pepř, nové koření ...) | |
menší zavařovací skleničky s víčky | |
olej | |
sůl |
Postup:
1. Očištěné plodnice hub pokrájíme, prosolíme a necháme do druhého dne uležet
2. Houby opláchneme, scedíme a na sítech v dobře vytopené udírně udíme teplým kouřem asi 2 hodiny
3. Vyuzené houby naskládáme so zavařovacích skleniček spolu s kořením podle chuti, zalijeme olejem, zavřeme víčky
4. Sterilujeme 30 minut při teplotě 90 °C, druhý den sterilujeme za stejné teploty dalších 20 minut.
Více o uzení hub viz. naše škola vaření: Uzení hub.
Poznámka:Vyuzením hub dosáhneme zvýraznění jejich chuti.