jiné zpracování hub
Houby mléčně kvašené
Tato úprava hub je u nás poměrně málo používaná, častěji se s ní setkáme v Rusku nebo Bělorusku. Jde o povařené houby naložené v solném roztoku, zkvašené, nakonec případně i sterilované.
Houby v soli
Mírně na slunci zavadnuté houby naložené do soli.
Houby v soli II.
Různé druhy lesních hub nakrájené na plátky a promíchané se solí, částečně zbavené tekutiny naskládané do sklenic a povázané celofánem. Vzhledem k vysokému obsahu soli se takto uskladněné houby nemusejí zavařovat.
Houby v tuku
Jedna z variant uskladnění hub. Houby zbavené vody, zalité převařeným máslem nebo jiným dobrým tukem, sterilované.
Houby v tuku II.
Houby naložené v tuku používáme k přípravě náplní do omelet, do smažených vajíček nebo jako ingredienci do omáček a polévek.
Syrové houby v tuku
Syrové, nepodušené houby nakrájené na plátky, zalité horkým, převařeným máslem.
Uzená hlíva ústřičná
Očištěné, osolené, odleželé houby, druhý den vyuzené v teplém kouři na sítech, ve sklenicích zalité olejem a dochucené kořením, další den sterilované. Takto naložené houby se dají použít na různé saláty nebo je konzumujeme samotné, vyndané z oleje jako chut’ovku. Olej lze také s úspěchem dále využít, například do salátů nebo mletých mas. Má zajímavou vůni a dá jídlu šmrnc, podobně jako zavařené houby.
Uzené lišky v oleji
Takto konzervované houby podáváme jako chuťovku k pivu i vínu, nebo na přípravu různých pikantních salátů, kde využijeme i aromatizovaný a ochucený olej.
Uzené syrovinky v oleji
Syrovinka je vynikající houba tvrdé konzistence vhodná také na uzení. Může se ale konzumovat i za syrova, takže ji před uzením nemusíme povařovat.
Uzení hub
Tvrdé houby lze také úspěšně vyudit! Víte, jak houby vyudit? Toto je vyzkoušený recept.
Zmrazené houby
Jedna z možností, jak zpracovat větší množství hub, které nejsme schopni okamžitě upotřebit.