REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Houby mléčně kvašené

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tato úprava hub je u nás poměrně málo používaná, častěji se s ní setkáme v Rusku nebo Bělorusku. Jde o povařené houby naložené v solném roztoku, zkvašené, nakonec případně i sterilované.


Ingredience:
500 g a vícetvrdších plodnic hub
(hlíva ústřičná, ryzce, ale i všechny mladé plodnice ostatních hub)
koření: bobkový list, nové koření, pepř
osolená voda
cukr
Na nálev na 1 l vody:
70-80 gsoli

Postup:

1. Menší houby necháme v celku, větší překrojíme na polovinu nebi i na čtvrtinu, potom je 5 minut povaříme v osolené vodě, scedíme, necháme vychladnout
2. Vychladlé houby naskládáme do lahví, do každé sklenice přidáme jeden bobkový list a několik kuliček nového koření a pepře, povrch posypeme lžící cukru
3. Houby zalijeme studeným solným roztokem, který připravíme svařením vody a soli v poměru 70-80 g soli na 1 l vody
4. Houby necháme v teplejší místnosti kvasit, později je umístíme do chladu.

Doporučení:

Po vykvašení můžeme také tyto houby běžným způsobem konzervovat.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy