REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Podzimní houby – líhy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na podzim hojně vyráží líhy. Nejsou to typicky podzimní houby, většinou rostou již dříve, ale některé druhy líh můžeme najít i v prosinci. Nejhojnější a nejznámější je líha klubčitá – Lyophyllum fumosum. Narazíme-li na tento druh houby, často máme plný koš během malé chvilky. Tato líha vyrůstá ve velkých trsech, které mohou mít váhu až několika kilogramů …


Líha klubčitá – Lyophyllum fumosum, podrobnější popis: klobouky až 100 mm, v mládí polokulovité, později ploše sklenuté, na okraji dlouho podvinuté, hladké, pružné, masité, šedé, šedě hnědé až černavě hnědé, za vlhka lepkavé. Lupeny jsou tenké, nízké, bělavé, později našedlé.

Třeně srostlé, vyrůstají ze společné hlízovité báze, nepravidelně válcovité, zakřivené, plné, pružné, bělavé, našedlé, nahnědlé. Dužnina je masitá, pružná, bělavá, má nevýraznou chuť a moučnou vůni.

Roste hojně, trsnatě v parcích, zahradách, na okrajích prosvětlených lesů, na půdách bohatých na živiny. Vyrůstá od srpna do prosince.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Kuchyňské zpracování

Výborná jedlá houba, mladé plodnice se sbírají celé, u starších plodnice odřízneme jen kloboučky, třeně jsou příliš tuhé. V kuchyni nejlépe do směsí, polévek, lze i zavařovat.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Velmi podobná předcházející houbě je též jedlá líha nahloučená – Lyophyllum decastes. Klobouk je tenčí, není tak masitý, hnědý až okrově hnědý. Lupeny bílé, ve stáří se žlutohnědým nádechem. Vyrůstá hojně od července do října na podobných stanovištích jako líha nahloučená.

V kuchyni využití stejné jako u líhy klubčité, můžeme ji tedy zavařovat a využívat do směsí a polévek.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Obrázek nahoře: Líha nahloučená – Lyophillum decastes, obrázek dole: vlevo líha klubčitá vpravo líha nahloučená

 

Škola začínajícího houbaře

 

Jedlá líha obrněná – Lyophyllum loricatum, je podobná předcházejícím druhům. Její pokožka klobouku je tlustá, dužnina chrupavčitá, takže název líha obrněná je na místě. Pokožka je zbarvená světle hnědě, sépiově hnědě, někdy s olivovým nádechem.

Roste od srpna do listopadu na podobných stanovištích jako předcházející druhy. I kuchyňské využití této houby je stejné.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Další jedlý druh, na rozdíl od předchozích, roste v trsech na kmenech listnáčů. Jedná se o líhu jilmovou – Lyophyllum ulmarium, česky též hlíva jilmová. Klobouk až 300 mm, vyklenutý, později plochý, okrový, hnědavý až šedý. Lupeny široce připojené, bílé až krémové, třeň výstřední, válcovitý, bělavý, později okrový. Dužnina bílá, tuhá a má nakyslou vůni.

Roste nehojně od září do listopadu v listnatých lesích, parcích, alejích na kmenech živých listnáčů, zejména jilmů, ale i topolů, jírovců, lip a babyk. Jedná se o jedlý druh houby, využití podobné, jako u výše uvedených druhů.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Na našem území roste 11 druhů líhy, ostatní druhy, které jsme zatím neuvedli, jsou nejedlé.

Nejhojnější je líha srostlá – Lyophyllum connatum, klobouk až 100 mm, v mládí sklenutý s podvinutým okrajem, později plochý, hladký ojíněný, bělavý až našedlý. Lupeny bílé, husté, sbíhající se na třeň, třeň tuhý, bílý. Dužnina bělavá se slabou moučnou vůní i chutí.

Donedávna byla tataou houba pokládána za jedlou, novější výzkumy však ukázaly, že obsahuje látky měnící genetický základ buněk. Nezpůsobuje pravé otravy, ale při častější konzumaci může vyvolat například rakovinové bujení!

 

Škola začínajícího houbaře

 

Líha nečistá – Lyophyllum paelochroum, roste vzácně v listnatých i jehličnatých lesích. Klobouk až 60 mm, hnědavý až šedohnědý, lupeny široce připojené, bělavé až našedlé, po poranění modrají, později černají, dužnina má moučný pach.

Roste od července do října. V Červeném seznamu je zařazena jako druh o kterém nejsou dostatečné informace o jejím výskytu.

 

Škola začínajícího houbaře

 

V Červeném seznamu uvedený jako ohrožený druh je i líha zakouřená – Lyophyllum deliberatum, česky též popelavá. Klobouk až 50 mm, vyklenutý, jemně zrnitý až hnědě vláknitý. Lupeny bílé, po poranění modrají, později černají, podobně jako u líhy nečisté. Dužnina má slabě moučnou vůni.

Roste vzácně v listnatých i jehličnatých lesích od července do listopadu.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Text a foto: Dalibor Marounek

Použité zdroje: Encyklopedie hub a lišejníků – V. Antonín, Academia 2006, Atlas hub – V. Hagara, Neografie 2003, Červený seznam hub ČR, 2006

Další články z naší školy začínajícího houbaře:

Jarní houby Letní houby Podzimní houby Zimní houby

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Jak odlehčit štědrovečerní hostinu

Nesou se vaše Vánoce ve znamení opulentních obědů a večeří, ať už doma či u příbuzných? Možná přišel ten správný čas vyzkoušet lehčí variantu štědrovečerního jídla. Koneckonců Vánoce by neměly být svátky obžerství a bolavý žaludek nepotěší asi nikoho. Vyzkoušejte tipy na odlehčení klasických vánočních jídel, po kterých kila nahoru nepůjdou.

číst dále ...

Recepty, které ozvláštní podzimní menu. Kombinaci masa a báječných sezónních dobrot si zamilujete!

Bloudíte mezi regály obchodů a marně přemýšlíte, jakými pokrmy ozvláštnit pochmurné podzimní víkendy? Pak vsaďte na to, co je právě nejdostupnější – lokální čerstvé a šťavnaté suroviny. Vždyť na podzim jich je k dostání celá řada a byla by chyba je řádně nevyužít. Zkombinujte je s masem a provoňte kuchyni neodolatelnými dobrotami!

číst dále ...

Vánoční pečení v plném proudu. Vyzkoušejte netradiční druhy mouky a myslete na kvalitu!

Jelikož se tolik očekávané období vánočních svátků nezadržitelně blíží, většina domácností už oprašuje recepty a pomalu se chystá na přípravu cukroví. Linecké, perníčky, vanilkové rohlíčky nebo třeba pracny. Každý máme svůj oblíbený druh, na který jednoduše nedáme dopustit. Pokud byste však rádi každoroční vánoční klasice letos dodali nový rozměr, zapomeňte na pšeničnou mouku a vyměňte ji za zajímavější alternativy. Zároveň myslete na to, že kvalita je na prvním místě!

číst dále ...

Vánoce na TV Paprika

Kulinářská stanice TV Paprika přináší bohatý vánoční program, jež opět nešetří nápady a návody na ty nejlepší dobroty. Inspirujte se novými recepty od samotného mistra – Jamieho Olivera, který ukáže, že i s jedním hrncem je možné nadělat mnoho parády. Chybět nebude ani oblíbená trojice kuchařů – Gordon, Gino a Fred, kteří se vydají oslavit Vánoce až za polární kruh. To vše a mnohem více, sledujte v prosinci na televizní stanici TV Paprika.

číst dále ...

Znáte červené kiwi?

Kiwi je stálicí mezi exotickým ovocem. Během zimních měsíců je na českých stolech velmi oblíbené a zná ho úplně každý. Tedy pokud jde o zelené kiwi. Znáte ale kiwi červené? Svým oválným tvarem a hnědou slupkou je velmi podobné svému zelenému protějšku, ale jeho slupka nemá chloupky. Po rozkrojení se liší barvou, která je spíše žlutá a přechází až do červena. Rozdíl je také v chuti, která je jemnější a méně výrazná. Červené kiwi je však, stejně jako to zelené, plné vitamínů a dalších tělu prospěšných látek.

číst dále ...

Příběh značky McCain, hranolkové legendy

Znáte legendární hranolky, které se připravují pečením v troubě bez oleje? Přesně tak, jde o značku McCain, která doslova přepsala postup přípravy hranolků v českých domácnostech. Víte však o tom, že společnost McCain vznikla v Kanadě jako rodinná firma, a ještě i dnes čerpá ze svých „rodinných kořenů“? Společnost podporuje generace farmářů na celém světě a společně aplikují principy udržitelného a regenerativního zemědělství. „Doufáme, že sdílením našich záměrů se světem inspirujeme ostatní, aby se zapojili,“ říká Max Koeune, prezident a generální ředitel McCain Foods Limited.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy