Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Podzimní houby – líhy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na podzim hojně vyráží líhy. Nejsou to typicky podzimní houby, většinou rostou již dříve, ale některé druhy líh můžeme najít i v prosinci. Nejhojnější a nejznámější je líha klubčitá – Lyophyllum fumosum. Narazíme-li na tento druh houby, často máme plný koš během malé chvilky. Tato líha vyrůstá ve velkých trsech, které mohou mít váhu až několika kilogramů …


Líha klubčitá – Lyophyllum fumosum, podrobnější popis: klobouky až 100 mm, v mládí polokulovité, později ploše sklenuté, na okraji dlouho podvinuté, hladké, pružné, masité, šedé, šedě hnědé až černavě hnědé, za vlhka lepkavé. Lupeny jsou tenké, nízké, bělavé, později našedlé.

Třeně srostlé, vyrůstají ze společné hlízovité báze, nepravidelně válcovité, zakřivené, plné, pružné, bělavé, našedlé, nahnědlé. Dužnina je masitá, pružná, bělavá, má nevýraznou chuť a moučnou vůni.

Roste hojně, trsnatě v parcích, zahradách, na okrajích prosvětlených lesů, na půdách bohatých na živiny. Vyrůstá od srpna do prosince.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Kuchyňské zpracování

Výborná jedlá houba, mladé plodnice se sbírají celé, u starších plodnice odřízneme jen kloboučky, třeně jsou příliš tuhé. V kuchyni nejlépe do směsí, polévek, lze i zavařovat.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Velmi podobná předcházející houbě je též jedlá líha nahloučená – Lyophyllum decastes. Klobouk je tenčí, není tak masitý, hnědý až okrově hnědý. Lupeny bílé, ve stáří se žlutohnědým nádechem. Vyrůstá hojně od července do října na podobných stanovištích jako líha nahloučená.

V kuchyni využití stejné jako u líhy klubčité, můžeme ji tedy zavařovat a využívat do směsí a polévek.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Obrázek nahoře: Líha nahloučená – Lyophillum decastes, obrázek dole: vlevo líha klubčitá vpravo líha nahloučená

 

Škola začínajícího houbaře

 

Jedlá líha obrněná – Lyophyllum loricatum, je podobná předcházejícím druhům. Její pokožka klobouku je tlustá, dužnina chrupavčitá, takže název líha obrněná je na místě. Pokožka je zbarvená světle hnědě, sépiově hnědě, někdy s olivovým nádechem.

Roste od srpna do listopadu na podobných stanovištích jako předcházející druhy. I kuchyňské využití této houby je stejné.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Další jedlý druh, na rozdíl od předchozích, roste v trsech na kmenech listnáčů. Jedná se o líhu jilmovou – Lyophyllum ulmarium, česky též hlíva jilmová. Klobouk až 300 mm, vyklenutý, později plochý, okrový, hnědavý až šedý. Lupeny široce připojené, bílé až krémové, třeň výstřední, válcovitý, bělavý, později okrový. Dužnina bílá, tuhá a má nakyslou vůni.

Roste nehojně od září do listopadu v listnatých lesích, parcích, alejích na kmenech živých listnáčů, zejména jilmů, ale i topolů, jírovců, lip a babyk. Jedná se o jedlý druh houby, využití podobné, jako u výše uvedených druhů.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Na našem území roste 11 druhů líhy, ostatní druhy, které jsme zatím neuvedli, jsou nejedlé.

Nejhojnější je líha srostlá – Lyophyllum connatum, klobouk až 100 mm, v mládí sklenutý s podvinutým okrajem, později plochý, hladký ojíněný, bělavý až našedlý. Lupeny bílé, husté, sbíhající se na třeň, třeň tuhý, bílý. Dužnina bělavá se slabou moučnou vůní i chutí.

Donedávna byla tataou houba pokládána za jedlou, novější výzkumy však ukázaly, že obsahuje látky měnící genetický základ buněk. Nezpůsobuje pravé otravy, ale při častější konzumaci může vyvolat například rakovinové bujení!

 

Škola začínajícího houbaře

 

Líha nečistá – Lyophyllum paelochroum, roste vzácně v listnatých i jehličnatých lesích. Klobouk až 60 mm, hnědavý až šedohnědý, lupeny široce připojené, bělavé až našedlé, po poranění modrají, později černají, dužnina má moučný pach.

Roste od července do října. V Červeném seznamu je zařazena jako druh o kterém nejsou dostatečné informace o jejím výskytu.

 

Škola začínajícího houbaře

 

V Červeném seznamu uvedený jako ohrožený druh je i líha zakouřená – Lyophyllum deliberatum, česky též popelavá. Klobouk až 50 mm, vyklenutý, jemně zrnitý až hnědě vláknitý. Lupeny bílé, po poranění modrají, později černají, podobně jako u líhy nečisté. Dužnina má slabě moučnou vůni.

Roste vzácně v listnatých i jehličnatých lesích od července do listopadu.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Text a foto: Dalibor Marounek

Použité zdroje: Encyklopedie hub a lišejníků – V. Antonín, Academia 2006, Atlas hub – V. Hagara, Neografie 2003, Červený seznam hub ČR, 2006

Další články z naší školy začínajícího houbaře:

Jarní houby Letní houby Podzimní houby Zimní houby

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Jak jedli naši předkové – 10 díl

Ryby v jídelníčku našich předků jsou známé po staletí, rybářské řemeslo patří k jedněm z nejstarších řemesel vůbec. Archeologické nálezy říčního rybářství jako jsou vrše, sítě, či udice atd., dokazují, že na našem území se rybařilo už mezi 8.-9. stoletím. První rybníky pro chov ryb, než je začal budovat Jakub Krčín, nechala vybudovat církev už v 11. století. Nejprve byla ryba považována za postní pokrm. První rybníky vznikaly především u klášterů. Mělo to důvod, rybí maso si pak mohla církev dopřát v hojné míře po celý rok, především pak právě v době půstu.

číst dále ...

Nejlepší chutě regionálních potravin: autentické suroviny a domácí recepty

Připravili jsme si pro vás recepty, které vypráví příběhy toho nejlepšího, co naše krajina nabízí. Najdete v nich výrobky, které byly s láskou vyrobeny pouze z regionálních surovin. Série receptů přetváří tyto výrobky do rafinovaných pokrmů, které si vás získají svou chutí i autenticitou. Tentokrát vybíráme to nejlepší z Jihočeského, Ústeckého, Olomouckého kraje a z Kraje Vysočina. Maso, paštiky, uzeniny, ale i sirupy s označením Regionální potravina s sebou nesou tu výhodu, díky které si dokážete najít místo na mapě, kde vznikají, kde žijí a v jakých podmínkách jsou chována zvířata a kde se pěstují bylinky. Díky označení Regionální potravina tak máte záruku nejen kvality suroviny, ale víte, že chovatelské a pěstitelské činnosti podléhají přísným pravidlům a jsou pravidelně kontrolovány. Na nic nečekejme a pojďme se pustit do receptů, které se mohou stát perlou vaší kuchyně.

číst dále ...

Kukuřice 4x jinak!

Měkká a sladká jádra kukuřice přidávají do receptů nezaměnitelnou chuť a texturu. Při vaření se kukuřice může využívat v různých formách – čerstvá, vařená, grilovaná nebo konzervovaná. Snášejí ji lidé, kterým vadí lepek, první zoubky si na kukuřičných křupkách brousí batolata, dospělí si bez popcornu nedovedou kino ani představit.

číst dále ...

Vitana vám přináší pět nových druhů koření

Postavte se rázně proměnlivému počasí letošní zimy a připravte se na jaro v plné síle! Oblíbená značka Vitana vám přináší pět nových druhů koření, které lidé od pradávna využívají k přirozené podpoře nejen imunitního systému…

číst dále ...

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Mezi kuchařskými týmy, které tento měsíc soupeřily na Kulinářské olympiádě IKA v západním Německu, se Češi neztratili a podařilo se jim získat čtyři stříbrné medaile. Dvě v seniorské a dvě v juniorské kategorii. Na této prestižní soutěži se sešlo více než 1200 účastníků, 88 týmů a přibližně 500 individuálních vystavovatelů z 55 zemí. V obou hlavních soutěžních kategoriích dominovali Seveřané, jak u seniorů, tak u juniorů. Finové se umístili na prvním místě, následováni Švýcary a třemi dalšími týmy ze Skandinávie. Češi si vedli dobře, umístili se v horní části druhé poloviny startovního pole v oblasti “stříbrných medailí”. Celkově si odnesli 16. místo, což je zlepšení o dvě příčky oproti minulému klání v roce 2020.

číst dále ...

Kombucha – nápoj nesmrtelnosti, který zpestří nejen suchý únor

Držíte letos suchý únor? Bezesporu je to skvělá volba pro naše tělesné i duševní zdraví. Bez alkoholu se zlepšuje spánek, soustředění a dost často i stav naší peněženky. Ale nabízí se otázka: Co pít, když nepiji? Když člověk nepije alkohol, má dost často omezený výběr – sladké limonády, ochucená nealko piva, a to je všechno. Co takhle zkusit Kombuchu? Nejen že skvěle chutná a není samý cukr, ale je plná antioxidantů a zdraví prospěšných látek. Je to vlastně fermentovaný čajový nálev, který má právě díky kvašení skvělou osvěžující chuť. Ráno nastartuje organismus a večer klidně nahradí drink. A to doslova.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků