REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Podzimní houby – lošáky, krásnopórky a korálovce

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Lošáky je zajímavá skupina hub, která nemá rourky, lupeny a lišty, ale na spodní části klobouku má (hymenoforu) ostny. Na našem území z rodu lošák – Sarcodon a Hydnum roste přes 10 druhů, žádný není jedovatý, jsou pouze jedlé a nejedlé. Vyskytuje se mezi nimi i několik hub velmi vzácných.


Nejhojnější a nejznámější je lošák zprohýbaný – Hydnum repandum, lošák ryšavý – Hydnum rufescens a lošák jelení – Sarcodon imbricatus. Lošák zprohýbaný má klobouk zprohýbaný, masitý žlutavý, krémově okrový až světle žemlový, výtrusné rouško (hymenofor) je ostnité, ostny jsou zpočátku krátké a světle žlutavé, později delší, křehké, lámavé sbíhající se na třeň.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Třeň je válcovitý, většinou výstřední, bělavý až krémový. Dužnina je tuhá, bílá nebo nažloutlá, má nakyslou chuť, ve stáří nahořklou a příjemnou vůni.

Lošák ryšavý má zbarvený klobouk v mládí rezavě žluté, později hnědooranžové až rezavě červenavé, ostny jsou křehké, žlutooranžové. Třeň je válcovitý, bělavý se žlutavě oranžovými skvrnami, po otlačení žloutnoucí. Dužnina je tvrdá, křehká bělavá, žlutavá má nevýraznou vůni a chuť.

Oba druhy rostou od července do listopadu většinou v menších skupinkách v jehličnatých i listnatých lesích. Jedná se o jedlé druhy, které se hlavně uplatní ve směsích, při použití v kuchyni vyžadují delší tepelnou úpravu, mají totiž tuhou dužninu. Lišáku zprohýbanému se lidově často říká bílá nebo nepravá liška, je známý i lidový název podlišák.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Lošák jelení – Sarcodon imbricatus má klobouk na hnědém až šedohnědém podkladě pokrytý velkými odstávajícími soustředně uspořádanými šupinami. Ostny jsou husté, lámavé, nejprve bělavé, pak šedé šedohnědé až hnědé. Třeň válcovitý, na bázi ztloustlý, šedohnědý. Dužnina je pevná, pružná, v mládí bělavá, později šedohnědavá, má kořenitou vůni a příjemnou chuť.

Roste hojně od srpna do listopadu především v horských a podhorských smrčinách na kyselých půdách.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Je rovněž jedlý jako předcházející lošáky. Zaměnit se dá za nejedlý lošák hořký – Sarcodon squamosus, ten má drobnější na klobouk přitisklé šupiny. Roste vzácně pod borovicemi i listnáči od srpna do listopadu.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Další zajímavou skupinou jsou krásnopórky – Albatrellus jde o malou skupinu nehojných hub (6 druhů), mezi nimi jsou jak jedlé, tak i nejedlé druhy.

V atlasech je nejčastěji uváděna krásnopórka žemlička – Albatrellus confluens a krásnopórka mlynářka. Krásnopórka mlynářka má klobouk bělavý až nažloutlý, často rozpraskaný na políčka, klobouky často srůstají navzájem. Rourky jsou krátké, sbíhající se na třeň, bílé, póry jsou drobné, bílé později žlutavé. Třeň bílý, středový až výstřední, přecházející do klobouku, je robustní, hladký. Dužnina je bílá, později nažloutlá, pevná, tvrdá, nikdy nečervivějící, má příjemnou chuť a vůni.

Roste hojně od července do října v podhorských a horských smrčinách, vyskytuje se v nahloučených trsech, klobouky bývají často deformovány a srostlé k sobě.

Krásnopórka žemlička se vyskytuje na podobných stanovištích, klobouk je na okraji laločnatý, žlutookrový, žemlový, oranžově okrový, zasucha rozpraskaný. Dužnina je bílá, tuhá, nevalné chuti, často nahořklá ,nikdy nečervivějící.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Foto nahoře: Krásnopórka mlynářka – Albaatrellus confluens, foto dole: Krásnopórka žemlička – Albatrellus conflue

 

Škola začínajícího houbaře

 

Oba druhy jsou jedlé a uvedené v kodexu tržních hub, značná tuhost dužniny omezuje jejich zpracování, jako tržní houba je především určena pro průmyslové zpracování, prášek, extrakt.

Pro domácí použití se také využívají k přípravě houbového prášku, mladé plodnice se dají zavařovat do octa. Starší český název pro mlynářku je choroš ovčí nebo krásnopórka ovčí, lidové názvy jsou šafářka, kobylí hlava aj.

Žemlička se dříve jmenovala choroš splývavý, nebo krásnopórka splývavá, lidový název je psí kuřátko, šafářka aj.

Korálovce – Hericium, patří k nádherným houbám, které připomínají mořské korály. Plodnice jsou obvykle kulovité nebo korálovitě rozvětvené, rostou saprotrofně nebo paraziticky na dřevě listnáčů a jehličnanů a vyvolávají bílou hnilobu dřeva. Na našem území rostou 3 druhy.

Nejhojnější je korálovec bukový – Hericium clathroides, jeho plodnice je na obrysu oválná, okrouhlá, svým vzhledem připomíná mořské korály v průměru až 400 mm. V mládí čistě bílá, později nažloutlá krémová. Krátká tlustá báze se větví ve větší počet tenčích větviček, na kterých jsou svazečky hustých měkkých ostnů. Dužnina je bílá, kompaktní, má nevýraznou chuť a vůni.

Roste roztroušeně od srpna do října v bučinách na padlích kmenech a větvích buků, vzácně dubů a bříz. Je jedlý a hodí se především do polévek, salátů a směsí.

Velmi podobný je korálovci bukovému korálovec jedlový – Hericium coralloides, jež roste na jedlých vzácně smrcích, který je však uveden v Červeném seznamu jako ohrožený druh.

 

Škola začínajícího houbaře

 

V Červeném seznamu je uveden i třetí korálovec, který u nás roste, je to korálovec ježatý – Hericium erinaceus. Plodnice je kulovitá až široce, vejčitá, někdy i střechovitě uspořádána nad sebou, až 300 mm široká a vysoká, na přední straně pokrytá visícími křehkými ostny, bílá až krémově bílá, později žlutavě šedá, ve stáří a při zasychání okrově hnědá, ke dřevu přirostlá bokem. Ostny jsou dlouhé až 60 mm, dužnina je tlustě masitá, houževnatá, bílá, má nasládlou chuť a houbovou vůni.

Roste vzácně od září do listopadu jako parazit na živých kmenech listnáčů, zejména dubů a buků, vzácněji na jabloních a ořešácích, především na starších stromech ve výšce několika metrů.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Text a foto: Dalibor Marounek, Foto: lošák hořký,lošák jelení, krásnopórka žemlička, krásnopórka mlynářka – M. Kříž

Použitá literatura: Encyklopedie hub a lišejníků – V. Antonín, Academia 2006, Velký atlas hub – P. Škubla, Priroda 2007

Další články z naší školy začínajícího houbaře:

Jarní houby Letní houby Podzimní houby Zimní houby

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Vitana vám přináší pět nových druhů koření

Postavte se rázně proměnlivému počasí letošní zimy a připravte se na jaro v plné síle! Oblíbená značka Vitana vám přináší pět nových druhů koření, které lidé od pradávna využívají k přirozené podpoře nejen imunitního systému…

číst dále ...

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Mezi kuchařskými týmy, které tento měsíc soupeřily na Kulinářské olympiádě IKA v západním Německu, se Češi neztratili a podařilo se jim získat čtyři stříbrné medaile. Dvě v seniorské a dvě v juniorské kategorii. Na této prestižní soutěži se sešlo více než 1200 účastníků, 88 týmů a přibližně 500 individuálních vystavovatelů z 55 zemí. V obou hlavních soutěžních kategoriích dominovali Seveřané, jak u seniorů, tak u juniorů. Finové se umístili na prvním místě, následováni Švýcary a třemi dalšími týmy ze Skandinávie. Češi si vedli dobře, umístili se v horní části druhé poloviny startovního pole v oblasti “stříbrných medailí”. Celkově si odnesli 16. místo, což je zlepšení o dvě příčky oproti minulému klání v roce 2020.

číst dále ...

Kombucha – nápoj nesmrtelnosti, který zpestří nejen suchý únor

Držíte letos suchý únor? Bezesporu je to skvělá volba pro naše tělesné i duševní zdraví. Bez alkoholu se zlepšuje spánek, soustředění a dost často i stav naší peněženky. Ale nabízí se otázka: Co pít, když nepiji? Když člověk nepije alkohol, má dost často omezený výběr – sladké limonády, ochucená nealko piva, a to je všechno. Co takhle zkusit Kombuchu? Nejen že skvěle chutná a není samý cukr, ale je plná antioxidantů a zdraví prospěšných látek. Je to vlastně fermentovaný čajový nálev, který má právě díky kvašení skvělou osvěžující chuť. Ráno nastartuje organismus a večer klidně nahradí drink. A to doslova.

číst dále ...

Nejlepší chutě regionálních potravin: autentické suroviny a domácí recepty

Připravili jsme si pro vás recepty, které vypráví příběhy toho nejlepšího, co naše krajina nabízí. Najdete v nich výrobky, které byly s láskou vyrobeny pouze z regionálních surovin. Série receptů přetváří tyto výrobky do rafinovaných pokrmů, které si vás získají svou chutí i autenticitou. Tentokrát vybíráme to nejlepší z Jihočeského, Ústeckého, Olomouckého kraje a z Kraje Vysočina. Maso, paštiky, uzeniny, ale i sirupy s označením Regionální potravina s sebou nesou tu výhodu, díky které si dokážete najít místo na mapě, kde vznikají, kde žijí a v jakých podmínkách jsou chována zvířata a kde se pěstují bylinky. Díky označení Regionální potravina tak máte záruku nejen kvality suroviny, ale víte, že chovatelské a pěstitelské činnosti podléhají přísným pravidlům a jsou pravidelně kontrolovány. Na nic nečekejme a pojďme se pustit do receptů, které se mohou stát perlou vaší kuchyně.

číst dále ...

Kukuřice 4x jinak!

Měkká a sladká jádra kukuřice přidávají do receptů nezaměnitelnou chuť a texturu. Při vaření se kukuřice může využívat v různých formách – čerstvá, vařená, grilovaná nebo konzervovaná. Snášejí ji lidé, kterým vadí lepek, první zoubky si na kukuřičných křupkách brousí batolata, dospělí si bez popcornu nedovedou kino ani představit.

číst dále ...

Lektorka zdravého vaření radí: 5 tipů pro fresh start v novém roce

Konec roku byl protkaný cukrem a spoustou jídla, i když jsme v tom třeba byli nevinně. Cukroví na každém rohu, vaječný koňak, štola pěkně zasněžená moučkovým cukrem, sladký svařák na vánočním trhu, medovina, jako dárek od návštěvy bonboniéra. K tomu řízky, klobásky, tučné sýry a misky s brambůrkami. S blížícím se začátkem nového roku mnozí z nás cítíme, že bychom chtěli odstartovat nový rok zdravěji a cítit se energicky. Dobrá zpráva je, že stačí pár změn a brzy pocítíte výsledky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků