REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Podzimní houby – lošáky, krásnopórky a korálovce

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Lošáky je zajímavá skupina hub, která nemá rourky, lupeny a lišty, ale na spodní části klobouku má (hymenoforu) ostny. Na našem území z rodu lošák – Sarcodon a Hydnum roste přes 10 druhů, žádný není jedovatý, jsou pouze jedlé a nejedlé. Vyskytuje se mezi nimi i několik hub velmi vzácných.


Nejhojnější a nejznámější je lošák zprohýbaný – Hydnum repandum, lošák ryšavý – Hydnum rufescens a lošák jelení – Sarcodon imbricatus. Lošák zprohýbaný má klobouk zprohýbaný, masitý žlutavý, krémově okrový až světle žemlový, výtrusné rouško (hymenofor) je ostnité, ostny jsou zpočátku krátké a světle žlutavé, později delší, křehké, lámavé sbíhající se na třeň.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Třeň je válcovitý, většinou výstřední, bělavý až krémový. Dužnina je tuhá, bílá nebo nažloutlá, má nakyslou chuť, ve stáří nahořklou a příjemnou vůni.

Lošák ryšavý má zbarvený klobouk v mládí rezavě žluté, později hnědooranžové až rezavě červenavé, ostny jsou křehké, žlutooranžové. Třeň je válcovitý, bělavý se žlutavě oranžovými skvrnami, po otlačení žloutnoucí. Dužnina je tvrdá, křehká bělavá, žlutavá má nevýraznou vůni a chuť.

Oba druhy rostou od července do listopadu většinou v menších skupinkách v jehličnatých i listnatých lesích. Jedná se o jedlé druhy, které se hlavně uplatní ve směsích, při použití v kuchyni vyžadují delší tepelnou úpravu, mají totiž tuhou dužninu. Lišáku zprohýbanému se lidově často říká bílá nebo nepravá liška, je známý i lidový název podlišák.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Lošák jelení – Sarcodon imbricatus má klobouk na hnědém až šedohnědém podkladě pokrytý velkými odstávajícími soustředně uspořádanými šupinami. Ostny jsou husté, lámavé, nejprve bělavé, pak šedé šedohnědé až hnědé. Třeň válcovitý, na bázi ztloustlý, šedohnědý. Dužnina je pevná, pružná, v mládí bělavá, později šedohnědavá, má kořenitou vůni a příjemnou chuť.

Roste hojně od srpna do listopadu především v horských a podhorských smrčinách na kyselých půdách.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Je rovněž jedlý jako předcházející lošáky. Zaměnit se dá za nejedlý lošák hořký – Sarcodon squamosus, ten má drobnější na klobouk přitisklé šupiny. Roste vzácně pod borovicemi i listnáči od srpna do listopadu.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Další zajímavou skupinou jsou krásnopórky – Albatrellus jde o malou skupinu nehojných hub (6 druhů), mezi nimi jsou jak jedlé, tak i nejedlé druhy.

V atlasech je nejčastěji uváděna krásnopórka žemlička – Albatrellus confluens a krásnopórka mlynářka. Krásnopórka mlynářka má klobouk bělavý až nažloutlý, často rozpraskaný na políčka, klobouky často srůstají navzájem. Rourky jsou krátké, sbíhající se na třeň, bílé, póry jsou drobné, bílé později žlutavé. Třeň bílý, středový až výstřední, přecházející do klobouku, je robustní, hladký. Dužnina je bílá, později nažloutlá, pevná, tvrdá, nikdy nečervivějící, má příjemnou chuť a vůni.

Roste hojně od července do října v podhorských a horských smrčinách, vyskytuje se v nahloučených trsech, klobouky bývají často deformovány a srostlé k sobě.

Krásnopórka žemlička se vyskytuje na podobných stanovištích, klobouk je na okraji laločnatý, žlutookrový, žemlový, oranžově okrový, zasucha rozpraskaný. Dužnina je bílá, tuhá, nevalné chuti, často nahořklá ,nikdy nečervivějící.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Foto nahoře: Krásnopórka mlynářka – Albaatrellus confluens, foto dole: Krásnopórka žemlička – Albatrellus conflue

 

Škola začínajícího houbaře

 

Oba druhy jsou jedlé a uvedené v kodexu tržních hub, značná tuhost dužniny omezuje jejich zpracování, jako tržní houba je především určena pro průmyslové zpracování, prášek, extrakt.

Pro domácí použití se také využívají k přípravě houbového prášku, mladé plodnice se dají zavařovat do octa. Starší český název pro mlynářku je choroš ovčí nebo krásnopórka ovčí, lidové názvy jsou šafářka, kobylí hlava aj.

Žemlička se dříve jmenovala choroš splývavý, nebo krásnopórka splývavá, lidový název je psí kuřátko, šafářka aj.

Korálovce – Hericium, patří k nádherným houbám, které připomínají mořské korály. Plodnice jsou obvykle kulovité nebo korálovitě rozvětvené, rostou saprotrofně nebo paraziticky na dřevě listnáčů a jehličnanů a vyvolávají bílou hnilobu dřeva. Na našem území rostou 3 druhy.

Nejhojnější je korálovec bukový – Hericium clathroides, jeho plodnice je na obrysu oválná, okrouhlá, svým vzhledem připomíná mořské korály v průměru až 400 mm. V mládí čistě bílá, později nažloutlá krémová. Krátká tlustá báze se větví ve větší počet tenčích větviček, na kterých jsou svazečky hustých měkkých ostnů. Dužnina je bílá, kompaktní, má nevýraznou chuť a vůni.

Roste roztroušeně od srpna do října v bučinách na padlích kmenech a větvích buků, vzácně dubů a bříz. Je jedlý a hodí se především do polévek, salátů a směsí.

Velmi podobný je korálovci bukovému korálovec jedlový – Hericium coralloides, jež roste na jedlých vzácně smrcích, který je však uveden v Červeném seznamu jako ohrožený druh.

 

Škola začínajícího houbaře

 

V Červeném seznamu je uveden i třetí korálovec, který u nás roste, je to korálovec ježatý – Hericium erinaceus. Plodnice je kulovitá až široce, vejčitá, někdy i střechovitě uspořádána nad sebou, až 300 mm široká a vysoká, na přední straně pokrytá visícími křehkými ostny, bílá až krémově bílá, později žlutavě šedá, ve stáří a při zasychání okrově hnědá, ke dřevu přirostlá bokem. Ostny jsou dlouhé až 60 mm, dužnina je tlustě masitá, houževnatá, bílá, má nasládlou chuť a houbovou vůni.

Roste vzácně od září do listopadu jako parazit na živých kmenech listnáčů, zejména dubů a buků, vzácněji na jabloních a ořešácích, především na starších stromech ve výšce několika metrů.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Text a foto: Dalibor Marounek, Foto: lošák hořký,lošák jelení, krásnopórka žemlička, krásnopórka mlynářka – M. Kříž

Použitá literatura: Encyklopedie hub a lišejníků – V. Antonín, Academia 2006, Velký atlas hub – P. Škubla, Priroda 2007

Další články z naší školy začínajícího houbaře:

Jarní houby Letní houby Podzimní houby Zimní houby

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Detoxikace organismu

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.

číst dále ...

Fialové brambory (odrůda Blue Star a odrůda Valfi)

Již několik let se objevují na českém trhu fialové brambory. Sice vypadají svým vzhledem, tedy především barvou dost jedovatě, ale jsou velmi zdravé. Fialová barva je způsobena flavonoidy, které patří mezi přírodní antioxidanty, které působí příznivě na civilizační choroby. Fialové brambory obsahují těchto látek 3x – 4x více než klasické žluté odrůdy. Platí, čím jsou tmavší, tím jsou zdravější.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Banánová chaloupka vytvořená pomocí krabic od džusu

Recept na chaloupku z čokolády, tvarohového krému, dlouhých cukrářských piškotů a banánů, popsaný pěkně krok za krokem, doplněný o názorné fotografie postupu. Ozdobte ji dle fantazie, může to být chaloupka “Jejžíškovská”, stejně tak chaloupka Smolíčka pacholíčka, nebo jen chaloupka strýčka Toma. Každopádně si na ní určitě všichni pochutnají. Ale pozor! Nezapomeňte si před tím koupit dva velké, dvoulitrové džusy, protože právě krabice od džusu, v tomto receptu, hrají významnou roli.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Zapomeňte na drastické diety. Poradíme jak na lednový očistný detox

Vánoce jsou sice svátky klidu a míru, svou nezastupitelnou roli v nich hraje ale také dobré jídlo. Spousta dobrého jídla. Pokud jste si ho během konce roku neodpírali a teď koketujete s myšlenkou, že dny hýření vybalancujete rychlou, drastickou dietou, máme pro vás alternativní tip: vyzkoušejte raději očistný detox.

číst dále ...

Bohatství ukryté pod slupkou buráků

Arašídy, buráky nebo burské oříšky, všechna označení nesou plody podzemnice olejné, které většina z nás považuje za oříšky, přestože se jedná o luštěninu. Arašídy však díky své chuti přesto zůstanou pro většinu z nás oříšky, které si budeme dopřávat ještě s větší chutí, jakmile zjistíme, jaké bohatství se ukrývá pod jejich skořápkou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy