REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Podzimní houby – lošáky, krásnopórky a korálovce

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Lošáky je zajímavá skupina hub, která nemá rourky, lupeny a lišty, ale na spodní části klobouku má (hymenoforu) ostny. Na našem území z rodu lošák – Sarcodon a Hydnum roste přes 10 druhů, žádný není jedovatý, jsou pouze jedlé a nejedlé. Vyskytuje se mezi nimi i několik hub velmi vzácných.


Nejhojnější a nejznámější je lošák zprohýbaný – Hydnum repandum, lošák ryšavý – Hydnum rufescens a lošák jelení – Sarcodon imbricatus. Lošák zprohýbaný má klobouk zprohýbaný, masitý žlutavý, krémově okrový až světle žemlový, výtrusné rouško (hymenofor) je ostnité, ostny jsou zpočátku krátké a světle žlutavé, později delší, křehké, lámavé sbíhající se na třeň.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Třeň je válcovitý, většinou výstřední, bělavý až krémový. Dužnina je tuhá, bílá nebo nažloutlá, má nakyslou chuť, ve stáří nahořklou a příjemnou vůni.

Lošák ryšavý má zbarvený klobouk v mládí rezavě žluté, později hnědooranžové až rezavě červenavé, ostny jsou křehké, žlutooranžové. Třeň je válcovitý, bělavý se žlutavě oranžovými skvrnami, po otlačení žloutnoucí. Dužnina je tvrdá, křehká bělavá, žlutavá má nevýraznou vůni a chuť.

Oba druhy rostou od července do listopadu většinou v menších skupinkách v jehličnatých i listnatých lesích. Jedná se o jedlé druhy, které se hlavně uplatní ve směsích, při použití v kuchyni vyžadují delší tepelnou úpravu, mají totiž tuhou dužninu. Lišáku zprohýbanému se lidově často říká bílá nebo nepravá liška, je známý i lidový název podlišák.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Lošák jelení – Sarcodon imbricatus má klobouk na hnědém až šedohnědém podkladě pokrytý velkými odstávajícími soustředně uspořádanými šupinami. Ostny jsou husté, lámavé, nejprve bělavé, pak šedé šedohnědé až hnědé. Třeň válcovitý, na bázi ztloustlý, šedohnědý. Dužnina je pevná, pružná, v mládí bělavá, později šedohnědavá, má kořenitou vůni a příjemnou chuť.

Roste hojně od srpna do listopadu především v horských a podhorských smrčinách na kyselých půdách.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Je rovněž jedlý jako předcházející lošáky. Zaměnit se dá za nejedlý lošák hořký – Sarcodon squamosus, ten má drobnější na klobouk přitisklé šupiny. Roste vzácně pod borovicemi i listnáči od srpna do listopadu.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Další zajímavou skupinou jsou krásnopórky – Albatrellus jde o malou skupinu nehojných hub (6 druhů), mezi nimi jsou jak jedlé, tak i nejedlé druhy.

V atlasech je nejčastěji uváděna krásnopórka žemlička – Albatrellus confluens a krásnopórka mlynářka. Krásnopórka mlynářka má klobouk bělavý až nažloutlý, často rozpraskaný na políčka, klobouky často srůstají navzájem. Rourky jsou krátké, sbíhající se na třeň, bílé, póry jsou drobné, bílé později žlutavé. Třeň bílý, středový až výstřední, přecházející do klobouku, je robustní, hladký. Dužnina je bílá, později nažloutlá, pevná, tvrdá, nikdy nečervivějící, má příjemnou chuť a vůni.

Roste hojně od července do října v podhorských a horských smrčinách, vyskytuje se v nahloučených trsech, klobouky bývají často deformovány a srostlé k sobě.

Krásnopórka žemlička se vyskytuje na podobných stanovištích, klobouk je na okraji laločnatý, žlutookrový, žemlový, oranžově okrový, zasucha rozpraskaný. Dužnina je bílá, tuhá, nevalné chuti, často nahořklá ,nikdy nečervivějící.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Foto nahoře: Krásnopórka mlynářka – Albaatrellus confluens, foto dole: Krásnopórka žemlička – Albatrellus conflue

 

Škola začínajícího houbaře

 

Oba druhy jsou jedlé a uvedené v kodexu tržních hub, značná tuhost dužniny omezuje jejich zpracování, jako tržní houba je především určena pro průmyslové zpracování, prášek, extrakt.

Pro domácí použití se také využívají k přípravě houbového prášku, mladé plodnice se dají zavařovat do octa. Starší český název pro mlynářku je choroš ovčí nebo krásnopórka ovčí, lidové názvy jsou šafářka, kobylí hlava aj.

Žemlička se dříve jmenovala choroš splývavý, nebo krásnopórka splývavá, lidový název je psí kuřátko, šafářka aj.

Korálovce – Hericium, patří k nádherným houbám, které připomínají mořské korály. Plodnice jsou obvykle kulovité nebo korálovitě rozvětvené, rostou saprotrofně nebo paraziticky na dřevě listnáčů a jehličnanů a vyvolávají bílou hnilobu dřeva. Na našem území rostou 3 druhy.

Nejhojnější je korálovec bukový – Hericium clathroides, jeho plodnice je na obrysu oválná, okrouhlá, svým vzhledem připomíná mořské korály v průměru až 400 mm. V mládí čistě bílá, později nažloutlá krémová. Krátká tlustá báze se větví ve větší počet tenčích větviček, na kterých jsou svazečky hustých měkkých ostnů. Dužnina je bílá, kompaktní, má nevýraznou chuť a vůni.

Roste roztroušeně od srpna do října v bučinách na padlích kmenech a větvích buků, vzácně dubů a bříz. Je jedlý a hodí se především do polévek, salátů a směsí.

Velmi podobný je korálovci bukovému korálovec jedlový – Hericium coralloides, jež roste na jedlých vzácně smrcích, který je však uveden v Červeném seznamu jako ohrožený druh.

 

Škola začínajícího houbaře

 

V Červeném seznamu je uveden i třetí korálovec, který u nás roste, je to korálovec ježatý – Hericium erinaceus. Plodnice je kulovitá až široce, vejčitá, někdy i střechovitě uspořádána nad sebou, až 300 mm široká a vysoká, na přední straně pokrytá visícími křehkými ostny, bílá až krémově bílá, později žlutavě šedá, ve stáří a při zasychání okrově hnědá, ke dřevu přirostlá bokem. Ostny jsou dlouhé až 60 mm, dužnina je tlustě masitá, houževnatá, bílá, má nasládlou chuť a houbovou vůni.

Roste vzácně od září do listopadu jako parazit na živých kmenech listnáčů, zejména dubů a buků, vzácněji na jabloních a ořešácích, především na starších stromech ve výšce několika metrů.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Text a foto: Dalibor Marounek, Foto: lošák hořký,lošák jelení, krásnopórka žemlička, krásnopórka mlynářka – M. Kříž

Použitá literatura: Encyklopedie hub a lišejníků – V. Antonín, Academia 2006, Velký atlas hub – P. Škubla, Priroda 2007

Další články z naší školy začínajícího houbaře:

Jarní houby Letní houby Podzimní houby Zimní houby

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Rozdá se 300 žemlovek zdarma. Zachraň jídlo tím oslaví vznik kuchařky

Večer 16. října bude ve znamení “záchranářských” receptů. V Pražském kreativním centru oslaví iniciativa Zachraň jídlo vznik nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která obsahuje 100 receptů, jak doma neplýtvat jídlem. Během happeningu rozdají dobrovolníci 300 porcí luxusních žemlovek ze surovin, které by se jinak nevyužily. Kromě křtu kuchařky a výdeje žemlovek bude na místě bohatý program: od workshopů na výrobu sušenek z dužiny, promítání filmu o plýtvání jídlem, výstavy až po drinky ze “zachráněného” ovoce. Vstup na akci je zdarma.

číst dále ...

Zajímejte se o původ ryb, které nakupujete

Výživoví poradci, lékaři i odborníci nám radí, že bychom měli jíst ryby dvakrát týdně. Jsou přece plné tělu prospěšných látek, lehce stravitelné a také skvěle chutnají. Jenže stále častěji se ozývají hlasy, že počet ryb v oceánech dramaticky klesá. Nadměrný rybolov devastuje bohatství modrých hlubin, a pokud se tento přístup nezmění, brzy nebudeme mít co servírovat na stůl. Pokud patříte k těm, co řeší původ a kvalitu potravin, začněte se zajímat i o rybí „rodokmen“.

číst dále ...

Proč nejíme luštěniny?

Všichni víme, že jsou luštěniny zdravé, plné vlákniny a bílkovin a v neposlední řadě také vitamínů a minerálů. Přitom jsou chutné a u mnoha národů obhajují dokonce první příčky mezi konzumovanými potravinami. Co tedy způsobuje naši nechuť ke konzumaci této jinde oblíbené součásti jídelníčku?

číst dále ...

Hurá do školy po pořádné snídani

Ráno nepřemýšlíme jen nad tím, jakou svačinu svým potomkům přibalit s sebou do školy. Hlavu nám často také zamotá rozhodování, co připravit k snídani. Pokud vám došla inspirace a chcete zkusit něco nového, určitě oceníte pár tipů na zdravé a hravé snídaně, které „dělají den“. Nezbývá-li vám na ně v každodenním shonu čas, pusťte se do jejich přípravy o víkendu, kdy můžete zapojit i děti. Jak vybírat suroviny a na co si dát pozor?

číst dále ...

Netradiční a moderní expozice Zahradní slavnost přilákala na podzimní Floru Olomouc 20 tisíc návštěvníků.

Olomouc opět po roce ožila tradiční podzimní přehlídkou ovoce a zeleniny Flora Olomouc. I přes sobotní deštivé počasí navštívilo podzimní Floru 20 tisíc návštěvníků. Ta letos představila neobvyklé a umělecké zpracování hlavní expozice Zahradní slavnost. Pavilon A se zahalil do barevného podzimu plného plodin oslavující celoroční práci, hojnost a sklizeň. Výstava připomněla také výročí sametové revoluce. Podzimní Flora Olomouc se konala od 3. do 6. října 2019 a byla doprovázena oblíbenými Zahradnickými trhy, festivalem Olima či projektem Rozkvetlé památky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy