Hlíva ústřičná – Pleurotus ostreatus začíná vyrážet. Patří k podzimním a zimním druhům hub, které můžeme najít dokonce u v únoru. Nejčastěji roste je v lužních lesích na živých i mrtvých topolech, vrbách. V listnatých lesích dává přednost bukům. Pěstuje se i uměle a na trhu je celoročně.
Ingredience:
500 g | hlívy ústřičné |
100 g | pšeničných klíčků |
2 lžíce | sezamového semínka |
1 lžíce | nasekaných bylinek |
2 ks | stroužky česneku |
2 ks | vejce |
50 cl | piva |
hladká mouka | |
pepř | |
sůl | |
olej na smažení |
Postup:
- Klobouky hlívy povaříme 10 minut v mírně osolené vodě, vodu slijeme, necháme okapat.
- Mezi lupeny vetřeme rozetřený česnek se solí, opepříme.
- Pšeničné kličky, promícháme se sezamem, nasekanými bylinkami.
- Vejce rozšleháme s pivem.
- Hlívu obalíme v hladké mouce, namočíme do rozšlehaného vejce a obalíme v těstíčku, ve vejci a těstíčku obalíme 2x.
- Hlívu opečeme, z obou stran, dozlatova.
Podáváme například s bramborovou kaší. Podobně lze obalit i jiné druhy hub, také plátky masa, či kousky zeleniny.
Poznámka:Text i foto: D. Marounek