REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Uzení hub – jak na to?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Poprvé jsem se setkal s receptem, kde byly použity uzené houby v knize Houbařská kuchařka Miroslav Smotlacha (Avicenum 1989). Byl zde recept na salám z uzených hub a kuřat. Jsem tak trochu gurmán a uzené houby mě zaujaly, nikde jsem však nenašel žádný popis jak se houby udí …


Za 20 let jsem vypiloval vlastní postup a vybral druhy, které jsou nejchutnější. První pokus byl z hřibem hnědým, povařil jsem kloboučky ve slané vodě, scedil, navlékl na šnůrky a vyudil, první pokus nebyl špatný, chut’ hub s uzenou příchutí mě zaujala, ale nelíbílo se mi jak byli houby u sebe, nebyli kloboučky celé zlaté, měli po stranách světlé fleky.

Další uzení už jsem praktikoval na drátěných sítech, s otvory 0,5 cm. Houby jsem opět povařil ve slané vodě, scedil nechal okapat a vyudil. Houby stačí udit 4 hodiny, podobně jako ryby, během uzení na sítech občas promícháme, houby jsou pak celé krásně zlaté. Správně vyuzená houba, má zlatý nádech a je pružná, nesmí chrastit jako sušené houby.

Vyuzené houby lze konzumovat jak za čerstva nebo je můžeme naložit do oleje. Za čerstva je to výborná chut’ovka k pivu nebo vínu. Houby vyndáme z udírny, nasypeme do misky, uděláme nálev z několika lžic oleje, grilovacího koření a česneku, promícháme s houbami a teplé podáváme, jako chuťovku. Jednou jsem naservíroval misku hub na stůl a v nestřeženém okamžiku náš pes měl celou misku v sobě, vůni uzeného a oleje prostě neodolal.

Vyplatí se udit větší množství, z 1 koše, 4-5 kg po uvaření ve slané vodě, máte bílou mísu, která se používá na rozdělání knedlíků, každý pamětník asi zná. A po vyuzení se huby ještě více srazí a máte, když chcete houby uchovat v oleji, 4 zavařovací sklenice o obsahu 0,3 l. Já vyuzené houby s úspěchem nakládám do oleje a uchovávám třeba i 1rok. Postup je následující.

 

Naložení vyuzených hub:

Na dno sklenice dám drcený česnek, několik kuliček jalovce, 1 bobkový list, naskládám houby a potom zaliji olejem. Osvědčil se jak olivový, finančně mnohem dražší, tak slunečnicový. Takto naložené houby pak používám na různé saláty nebo samotné vyndané z oleje jako chut’ovku. Olej lze také s úspěchem dále využít, jak do salátu nebo mletých mas. Má zajímavou vůni a dá jídlu šmrnc, podobně jako zavařené houby.

 

Které houby jsou nejvhodnější a nejchutnější na uzení?

Za jedničku považuji lišku obecnou nebo její sestru lišku bledou, krásně tuhá houba z malým obsahem vody, která je brzy vyuzená a má vynikající chutˇ. Osvědčily se mi holubinky, hlavně mandlová, namodralá, plodnice do 5 cm, hřib hnědý a hřib strakoš není také špatný, jen uzení déle trvá, má totiž větší obsah vody.

Z čirůvek čirůvka fialová a dvoubarvá. Kloboučky větších václavek a hlíva ústřičná, je však tužší. Plodnice můžete udit na síti jak celé houbičky do 5 cm mám nejradši nebo zvláštˇ kloboučky a nožky, nebo pokrájené na plátky, třeba na plátky krájím hlívu, plátky dělám 3-4 cm velké.

Uzení hub je trochu neobvyklý a časově náročný ale výsledek stojí za to. Kdo jednou ochutná uzené houby, rád se k nim bude vracet.

 

Autor: Dalibor Marounek

Další články k tématu najdete zde: Udíme

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Mangold – ideální zelenina do dietního jídelníčku

Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Je totiž velmi lahodný a plný zdraví. Navíc má intenzivnější chuť než špenát a jeho barevné řapíky se dají využít podobně jako oblíbený chřest. Je nízkokalorický. Pokud hubnete, neměl by ve vašem jídelníčku chybět.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Banánová chaloupka vytvořená pomocí krabic od džusu

Recept na chaloupku z čokolády, tvarohového krému, dlouhých cukrářských piškotů a banánů, popsaný pěkně krok za krokem, doplněný o názorné fotografie postupu. Ozdobte ji dle fantazie, může to být chaloupka “Jejžíškovská”, stejně tak chaloupka Smolíčka pacholíčka, nebo jen chaloupka strýčka Toma. Každopádně si na ní určitě všichni pochutnají. Ale pozor! Nezapomeňte si před tím koupit dva velké, dvoulitrové džusy, protože právě krabice od džusu, v tomto receptu, hrají významnou roli.

číst dále ...

Pernerka uvádí 3 vlastní směsi na domácí pečení chleba

Do portfolia české značky Pernerka přibyly 3 pečící směsi pro přípravu chleba v pohodlí domova. Pro směsi je charakteristická rychlá a snadná příprava, v rámci níž je třeba ke směsi pouze přidat vodu a chléb nechat vykynout. K dostání je vícezrnný, slunečnicový a žitnopšeničný chléb. Chleby vynikají výbornou chutí a vysokým podílem vlákniny.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Bohatství ukryté pod slupkou buráků

Arašídy, buráky nebo burské oříšky, všechna označení nesou plody podzemnice olejné, které většina z nás považuje za oříšky, přestože se jedná o luštěninu. Arašídy však díky své chuti přesto zůstanou pro většinu z nás oříšky, které si budeme dopřávat ještě s větší chutí, jakmile zjistíme, jaké bohatství se ukrývá pod jejich skořápkou.

číst dále ...

Houba, kterou můžeme sbírat po celý rok

Jedním z jedlých druhů, který na počasí nekouká a snáší i mrazy, roste tedy po celý rok, k těmto houbám patří boltcovitka bezová – Auricularia auricula – judea, známá spíše pod lidovým názvem Jidášovo ucho. Podle pověsti Jidáš zradil Ježíše za 30 stříbrných a pak se oběsil na bezu černém (některé zdroje tuto pověst vyvrací, jednalo se o keř zmarlika – Cercis, známý keř je zmarlika jidášova – Cercis siliquastrum, zvaný též Jidášův strom).

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy