REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Uzení hub – jak na to?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Poprvé jsem se setkal s receptem, kde byly použity uzené houby v knize Houbařská kuchařka Miroslav Smotlacha (Avicenum 1989). Byl zde recept na salám z uzených hub a kuřat. Jsem tak trochu gurmán a uzené houby mě zaujaly, nikde jsem však nenašel žádný popis jak se houby udí …


Za 20 let jsem vypiloval vlastní postup a vybral druhy, které jsou nejchutnější. První pokus byl z hřibem hnědým, povařil jsem kloboučky ve slané vodě, scedil, navlékl na šnůrky a vyudil, první pokus nebyl špatný, chut’ hub s uzenou příchutí mě zaujala, ale nelíbílo se mi jak byli houby u sebe, nebyli kloboučky celé zlaté, měli po stranách světlé fleky.

Další uzení už jsem praktikoval na drátěných sítech, s otvory 0,5 cm. Houby jsem opět povařil ve slané vodě, scedil nechal okapat a vyudil. Houby stačí udit 4 hodiny, podobně jako ryby, během uzení na sítech občas promícháme, houby jsou pak celé krásně zlaté. Správně vyuzená houba, má zlatý nádech a je pružná, nesmí chrastit jako sušené houby.

Vyuzené houby lze konzumovat jak za čerstva nebo je můžeme naložit do oleje. Za čerstva je to výborná chut’ovka k pivu nebo vínu. Houby vyndáme z udírny, nasypeme do misky, uděláme nálev z několika lžic oleje, grilovacího koření a česneku, promícháme s houbami a teplé podáváme, jako chuťovku. Jednou jsem naservíroval misku hub na stůl a v nestřeženém okamžiku náš pes měl celou misku v sobě, vůni uzeného a oleje prostě neodolal.

Vyplatí se udit větší množství, z 1 koše, 4-5 kg po uvaření ve slané vodě, máte bílou mísu, která se používá na rozdělání knedlíků, každý pamětník asi zná. A po vyuzení se huby ještě více srazí a máte, když chcete houby uchovat v oleji, 4 zavařovací sklenice o obsahu 0,3 l. Já vyuzené houby s úspěchem nakládám do oleje a uchovávám třeba i 1rok. Postup je následující.

 

Naložení vyuzených hub:

Na dno sklenice dám drcený česnek, několik kuliček jalovce, 1 bobkový list, naskládám houby a potom zaliji olejem. Osvědčil se jak olivový, finančně mnohem dražší, tak slunečnicový. Takto naložené houby pak používám na různé saláty nebo samotné vyndané z oleje jako chut’ovku. Olej lze také s úspěchem dále využít, jak do salátu nebo mletých mas. Má zajímavou vůni a dá jídlu šmrnc, podobně jako zavařené houby.

 

Které houby jsou nejvhodnější a nejchutnější na uzení?

Za jedničku považuji lišku obecnou nebo její sestru lišku bledou, krásně tuhá houba z malým obsahem vody, která je brzy vyuzená a má vynikající chutˇ. Osvědčily se mi holubinky, hlavně mandlová, namodralá, plodnice do 5 cm, hřib hnědý a hřib strakoš není také špatný, jen uzení déle trvá, má totiž větší obsah vody.

Z čirůvek čirůvka fialová a dvoubarvá. Kloboučky větších václavek a hlíva ústřičná, je však tužší. Plodnice můžete udit na síti jak celé houbičky do 5 cm mám nejradši nebo zvláštˇ kloboučky a nožky, nebo pokrájené na plátky, třeba na plátky krájím hlívu, plátky dělám 3-4 cm velké.

Uzení hub je trochu neobvyklý a časově náročný ale výsledek stojí za to. Kdo jednou ochutná uzené houby, rád se k nim bude vracet.

 

Autor: Dalibor Marounek

Další články k tématu najdete zde: Udíme

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Italská kuchyně sahá až do pravěku, jak se zrodila a měnila v průběhu staletí?

Kdo by neznal skvělou pizzu nebo italské těstoviny s rozmanitými druhy omáček? Italská kuchyně je jednou z nejrozšířenějších na světě a její základy můžeme stopovat až do neolitu. Vydáme se na cestu italského jídla od jeho počátků až do dnešních dnů. A změn je za ta staletí požehnaně.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Tuřín – neprávem zapomenutá zelenina

Tuřín je křížencem vodnice a hlávkového zelí. I když je dobře známý fanouškům kultovního seriálu Černá zmije, který se odehrával v anglickém středověku, tak byl objeven a popsán pravděpodobně až v 17. století ve Švédsku, odkud se rozšířil do Evropy a celého světa. Tuřín je sytý, a hlavně mrazu odolný. A to více než jakákoli jiná zelenina. Díky tomu byl velmi oblíbenou potravou chudých a zejména během světových válek se jednalo o jednoduchou potravinu pro vypěstování i skladování a častou složku jídel. Možná proto, že tuřínu měli všichni už dost, po druhé světové válce vymizel z našich jídelníčků. To je ovšem škoda.

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Valentýnské müsli snídaně do postele. 4 tipy na romantické recepty

Že každý rok při této příležitosti chodíte na romantickou večeři? To je samozřejmě skvělé! Zkuste však letos svou drahou polovičku překvapit hned na úvod zamilovaného dne a připravte lehkou, ale přitom výživnou snídani až do postele. A protože správná snídaně by měla obsahovat dostatek kvalitních sacharidů, vlákniny a bílkovin, přinášíme vám čtyři tipy na snídaně z müsli.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy