REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Uzení hub – jak na to?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Poprvé jsem se setkal s receptem, kde byly použity uzené houby v knize Houbařská kuchařka Miroslav Smotlacha (Avicenum 1989). Byl zde recept na salám z uzených hub a kuřat. Jsem tak trochu gurmán a uzené houby mě zaujaly, nikde jsem však nenašel žádný popis jak se houby udí …


Za 20 let jsem vypiloval vlastní postup a vybral druhy, které jsou nejchutnější. První pokus byl z hřibem hnědým, povařil jsem kloboučky ve slané vodě, scedil, navlékl na šnůrky a vyudil, první pokus nebyl špatný, chut’ hub s uzenou příchutí mě zaujala, ale nelíbílo se mi jak byli houby u sebe, nebyli kloboučky celé zlaté, měli po stranách světlé fleky.

Další uzení už jsem praktikoval na drátěných sítech, s otvory 0,5 cm. Houby jsem opět povařil ve slané vodě, scedil nechal okapat a vyudil. Houby stačí udit 4 hodiny, podobně jako ryby, během uzení na sítech občas promícháme, houby jsou pak celé krásně zlaté. Správně vyuzená houba, má zlatý nádech a je pružná, nesmí chrastit jako sušené houby.

Vyuzené houby lze konzumovat jak za čerstva nebo je můžeme naložit do oleje. Za čerstva je to výborná chut’ovka k pivu nebo vínu. Houby vyndáme z udírny, nasypeme do misky, uděláme nálev z několika lžic oleje, grilovacího koření a česneku, promícháme s houbami a teplé podáváme, jako chuťovku. Jednou jsem naservíroval misku hub na stůl a v nestřeženém okamžiku náš pes měl celou misku v sobě, vůni uzeného a oleje prostě neodolal.

Vyplatí se udit větší množství, z 1 koše, 4-5 kg po uvaření ve slané vodě, máte bílou mísu, která se používá na rozdělání knedlíků, každý pamětník asi zná. A po vyuzení se huby ještě více srazí a máte, když chcete houby uchovat v oleji, 4 zavařovací sklenice o obsahu 0,3 l. Já vyuzené houby s úspěchem nakládám do oleje a uchovávám třeba i 1rok. Postup je následující.

 

Naložení vyuzených hub:

Na dno sklenice dám drcený česnek, několik kuliček jalovce, 1 bobkový list, naskládám houby a potom zaliji olejem. Osvědčil se jak olivový, finančně mnohem dražší, tak slunečnicový. Takto naložené houby pak používám na různé saláty nebo samotné vyndané z oleje jako chut’ovku. Olej lze také s úspěchem dále využít, jak do salátu nebo mletých mas. Má zajímavou vůni a dá jídlu šmrnc, podobně jako zavařené houby.

 

Které houby jsou nejvhodnější a nejchutnější na uzení?

Za jedničku považuji lišku obecnou nebo její sestru lišku bledou, krásně tuhá houba z malým obsahem vody, která je brzy vyuzená a má vynikající chutˇ. Osvědčily se mi holubinky, hlavně mandlová, namodralá, plodnice do 5 cm, hřib hnědý a hřib strakoš není také špatný, jen uzení déle trvá, má totiž větší obsah vody.

Z čirůvek čirůvka fialová a dvoubarvá. Kloboučky větších václavek a hlíva ústřičná, je však tužší. Plodnice můžete udit na síti jak celé houbičky do 5 cm mám nejradši nebo zvláštˇ kloboučky a nožky, nebo pokrájené na plátky, třeba na plátky krájím hlívu, plátky dělám 3-4 cm velké.

Uzení hub je trochu neobvyklý a časově náročný ale výsledek stojí za to. Kdo jednou ochutná uzené houby, rád se k nim bude vracet.

 

Autor: Dalibor Marounek

Další články k tématu najdete zde: Udíme

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

3 snadné a zdravé recepty pro každého!

Chybí vám dovolená u moře, tamější jídlo? Připomeňte si cestování alespoň tematickou večeří s cizokrajným jídlem. A potěšte celou rodinu společně s osvědčenými produkty od Drůbežářského závodu Klatovy.

číst dále ...

Jarní polévky do každého jídelníčku

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

7 potravin, kvůli kterým nemůžete usnout

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout. Stoupá pocit zoufalství, začínáme se potit, únava se zvyšuje, ale tolik potřebný spánek nepřichází. Na vině mohou být potraviny, které zkonzumujeme během večera. O kterých je řeč?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare a vyzkoušejte zbrusu nové recepty – pochutnáte si a navíc můžete soutěžit o parádní výhry!

Pravá chuť slunné Itálie u vás doma. Jarní soutěž s Rio Mare je v plném proudu a zkusit štěstí může opravdu každý! Je to snadné, stačí zakoupit libovolný produkt Rio Mare kdekoli po celé České republice včetně e-shopů, zaregistrovat účtenku na www.riomaresoutez.cz a pak jen na konci měsíce doufat, že budete ti šťastní vylosování.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy