REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hlíva ústřičná na zelenině a paprice, špagetová hnízda, kapustičky, masové koule

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na oleji opečené kuličky z mletého masa a dalších surovin, servírované spolu s povařenými kapustičkami na špagetových hnízdech, přelité smetanovou omáčkou připravenou z výpeku po mase a další ingrediencí.


Ingredience:
Ingredience na omáčku:
250 ghlívy ústřičné
20 kshlaviček růžičkové kapusty zbavené košťálu (vaří se zvlášť v osolené vodě)
5 kskuliček nového koření
4 kskuličky pepře
3 ksstroužky česneku
1 ksbobkový list
1 ksvelká mrkev
1 ksstředně velká cibule
1/2 kscukety
1/4 ksvelkého celeru
2 lžícezakysané smetany
1 lžícegulášové sypké papriky
špetka tymiánu
sůl podle chuti
voda
Ingredience na masové koule:
500 gsměsi mletého hovězího a vepřového
1 ksvejce
3 lžícestrouhanky
1 lžícehladké mouky
1 lžičkalibečku
1/2 lžičkysypké červené papriky
1/2 lžičkykurkumy
sůl dle chuti
olej

Postup:

1. Nejprve si na velké pánvi rozpálíme slunečnicový olej, z uvedených ingrediencí na masové koule vytvarujeme koule o velikosti hlaviček růžičkové kapusty a osmažíme je, jakmile jsou osmažené dozlatova, přendáme je do misky
2. Na zbylém výpeku osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, na tenké plátky nakrájené česnek, nahrubo nastrouhanou mrkev, na jemno nastrouhanou cuketu, celer, nové koření, pepř a bobkový list
3. Jakmile začne zelenina sklovatět, přidáme k ní na menší kousky pokrájenou hlívu ústřičnou, vše posolíme, opepříme a přidáme zbylé koření, pár minut takto vše spolu restujeme a po chvíli vše zalijeme vývarem nebo klidně jen vodou
4. Hlívu spolu se zeleninou takto vaříme do změknutí cca. 30 minut, omáčku je nutné zredukovat na konzistenci omáčky, takže již nepřilívat další vodu
5. Do téměř dovařené omáčky přidáme 2 lžíce zakysané smetany, která ji zjemní, pořádně promícháme a vaříme takto už jen nanejvýš 2 minuty
6. Vedle v hrnci si mezitím uvaříme špagety, klasickým způsobem, v osolené vodě, po uvaření je slijeme, necháme pořádně odkapat a nechat téměř vychladnout
7. Z takto uvařených špaget pak na talíř „stáčíme“ hnízdečka (vezmeme do rukou pramen z cca. pěti špaget a tvarujeme jej od talíře směrem nahoru jakoby do spirály)
8. Do hnízdeček posadíme růžičkové kapusty a masové koule, vše přelijeme omáčkou a ihned podáváme.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Šárka Ledová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

Ochutnejte pravé sicilské cannoli!

Cannoli je typický italský dezert ve tvaru trubiček, jehož kolébkou je Sicílie, proto bývají často označovány také jako cannoli siciliani. Tradičně se toto pečivo plní sýrem ricotta a připravovat jej lze na různé způsoby – kraje se zdobí drcenými pistáciemi či ořechy, čokoládou, koktejlovými třešněmi, kandovaným ovocem či strouhanou citrusovou kůrou.

číst dále ...

Odpočiňte si od masa a vsaďte na vegetariánské recepty

Dýně, lilky i cukety. Okuste tyto pestré královny zeleniny v neobvyklých receptech, ve kterých dokonale nahradí maso. Hodí se jak pro vegetariány, tak i pro ty z vás, kteří si chtějí dát od masa po letním grilování pauzu. Pootevřete kuchyňská dvířka zelenině a nechte se inspirovat neokoukanými recepty.

číst dále ...

Užijte si vánoční atmosféru společně a upečte si s dětmi perníkovou chaloupku

Nejkrásnější svátky v roce se pomalu blíží a vy si už jistě lámete hlavu tím, abyste vše stihli, měli včas napečeno a dopřáli svým blízkým to nejlepší. Zkuste ale trošku zvolnit a užít si svátky v poklidu s těmi, kteří jsou vám nejblíž. Zapalte si vonné svíčky, pusťte si koledy a upečte si s dětmi sen každé ratolesti – perníkovou chaloupku. Úspěch je předem zaručen, a navíc si užijete spoustu legrace.

číst dále ...

Vánoční cukroví jinak: Dejte sbohem pšeničné mouce a vyzkoušejte neobvyklé druhy

Perníčky, rumové kuličky i oblíbené linecké – zkuste při pečení cukroví místo klasické pšeničné mouky a z nich připravených ingrediencí zapojit jiné alternativy. Uvidíte, že vánoční tabuli obohatí nejen svou neobyčejnou chutí, ale také nutriční hodnotou a lehkostí. Ta se o Vánocích obzvláště hodí, protože na dietu obvykle není ani pomyšlení!

číst dále ...

Objevte pozitivní účinky medu na váš organismus

Během zimních měsíců a chřipkových období sahá mnoho lidí po zdravých potravinách, jako jsou ovoce a zelenina, ze kterých tělo čerpá prospěšné vitamíny a minerály. Potravinou, na kterou se v souvislosti s posilováním imunity často zapomíná, je včelí med. Příznivé účinky medu jsou však známé již po staletí.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy