REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hlíva ústřičná na zelenině a paprice, špagetová hnízda, kapustičky, masové koule

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na oleji opečené kuličky z mletého masa a dalších surovin, servírované spolu s povařenými kapustičkami na špagetových hnízdech, přelité smetanovou omáčkou připravenou z výpeku po mase a další ingrediencí.


Ingredience:
Ingredience na omáčku:
250 ghlívy ústřičné
20 kshlaviček růžičkové kapusty zbavené košťálu (vaří se zvlášť v osolené vodě)
5 kskuliček nového koření
4 kskuličky pepře
3 ksstroužky česneku
1 ksbobkový list
1 ksvelká mrkev
1 ksstředně velká cibule
1/2 kscukety
1/4 ksvelkého celeru
2 lžícezakysané smetany
1 lžícegulášové sypké papriky
špetka tymiánu
sůl podle chuti
voda
Ingredience na masové koule:
500 gsměsi mletého hovězího a vepřového
1 ksvejce
3 lžícestrouhanky
1 lžícehladké mouky
1 lžičkalibečku
1/2 lžičkysypké červené papriky
1/2 lžičkykurkumy
sůl dle chuti
olej

Postup:

1. Nejprve si na velké pánvi rozpálíme slunečnicový olej, z uvedených ingrediencí na masové koule vytvarujeme koule o velikosti hlaviček růžičkové kapusty a osmažíme je, jakmile jsou osmažené dozlatova, přendáme je do misky
2. Na zbylém výpeku osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, na tenké plátky nakrájené česnek, nahrubo nastrouhanou mrkev, na jemno nastrouhanou cuketu, celer, nové koření, pepř a bobkový list
3. Jakmile začne zelenina sklovatět, přidáme k ní na menší kousky pokrájenou hlívu ústřičnou, vše posolíme, opepříme a přidáme zbylé koření, pár minut takto vše spolu restujeme a po chvíli vše zalijeme vývarem nebo klidně jen vodou
4. Hlívu spolu se zeleninou takto vaříme do změknutí cca. 30 minut, omáčku je nutné zredukovat na konzistenci omáčky, takže již nepřilívat další vodu
5. Do téměř dovařené omáčky přidáme 2 lžíce zakysané smetany, která ji zjemní, pořádně promícháme a vaříme takto už jen nanejvýš 2 minuty
6. Vedle v hrnci si mezitím uvaříme špagety, klasickým způsobem, v osolené vodě, po uvaření je slijeme, necháme pořádně odkapat a nechat téměř vychladnout
7. Z takto uvařených špaget pak na talíř „stáčíme“ hnízdečka (vezmeme do rukou pramen z cca. pěti špaget a tvarujeme jej od talíře směrem nahoru jakoby do spirály)
8. Do hnízdeček posadíme růžičkové kapusty a masové koule, vše přelijeme omáčkou a ihned podáváme.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Šárka Ledová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

6 rad, jak ugrilovat tofu

Vůně hořícího dřevěného uhlí, grilovaného masa a čerstvých bylinek … grilovací sezóna je v plném proudu, tak co si ji letos trochu zpestřit veganskou lahůdkou. Už jste zkoušeli grilované tofu? Přinášíme vám 6 užitečných rad, jak správně připravit a ugrilovat tuto sójovou pochoutku.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

3 sýry, se kterými zazáříte na zahradní párty

Kdo říká, že na zahradních párty a grilovačkách musí mezi servírovanými jídly hrát ústřední roli grilované maso. Jsou i jiné a mnohdy chuťově zajímavější pokrmy, kterými můžete hosty překvapit. Máme pro vás tipy na tři sýry, které nesmějí chybět mezi letním pohoštěním. Vyzkoušejte je a buďte za báječnou hostitelku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy