REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hašé z mletého hovězího masa, brambory v alobalu, bylinkový dip

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pomleté hovězí maso opečené a potom podušené spolu s cibulí a česnekem, dochucené worcesterskou omáčkou, majoránkou a pepřem, servírované s brambory upečenými v alobalu a bylinkovým dipem.


Ingredience:
500 gmletého hovězího masa
2 ksstroužky česneku
1 ksstředně velké cibule
5-6 lžicworcesterské omáčky
1 vrchovatá lžičkymletého pepře
majoránka
chilli koření
olej
sůl
Na pečené brambory:
8 ksstředně velkých brambor
snítky tymiánu
alobal
olej
sůl
Na bylinkový dip:
1 kelímekbílého jogurtu
2-3 hrstibylinek (listů naťové petrželky, bazalky, máty ....)
1 lžičkacukru krystal
2 ksstroužky česneku
1/2 ksnaťové (jarní) cibulky
citronová šťáva
pepř
sůl

Postup:
  1. Mleté hovězí dáme na rozpálenou pánev s olejem, maso zprudka opečeme, co nejvíce oddělíme od sebe jednotlivé kousky masa a to nejlépe pomocí vařečky.
  2. Pomleté maso na pánvi osolíme a okořeníme pepřem.
  3. Teplotu zdroje snížíme a maso necháme dusit, po 10 minutách k němu přimícháme nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek.
  4. Po dalších 5 minutách maso vydatně zakápneme worcesterskou omáčkou, dáme asi 5-6 lžic, dochutíme chilli kořením a majoránkou, vše dodusíme, až se voda z pánve úplně odpaří a maso pěkně zhnědne.
  5. Hašé servírujeme s přepůlenou bramborou doplněnou bylinkovým dipem, kterou servírujeme v částečně rozbaleném alobalu.

Příprava brambor:

  1. Důkladně očištěné, neoloupané, brambory osolíme, pokapeme olejem a zabalíme do alobalu (každou zvlášť!) spolu se snítky (větvičkami) tymiánu.
  2. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 60-70 minut, záleží na troubě a velikosti brambor.

Příprava bylinkového dipu:

  1. Jogurt vyklepneme z kelímku do misky, zamícháme do něj prolisované stroužky česneku, nadrobno posekanou naťovou cibulku a nasekané bylinky, promícháme.
  2. Dip dochutíme citronovou šťávou, cukrem, pepřem a solí, opět promícháme, necháme v lednici odležet.
Doporučení:

Mleté maso v žádném případě nepodléváme, vodou se v tomto případě myslí voda obsažená v surovinách.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Kávová panna cotta – recept, který si okamžitě zamilujete

O tomhle italském dezertu už jste určitě slyšeli. Ochutnat ho můžete v každé lepší cukrárně a restauraci. Většinou je však k dostání panna cotta s malinami nebo s jahodami. Pokud ale i vy rádi zkoušíte nové chutě, dejte šanci kávové panna cottě do skleničky!

číst dále ...

Jak upéci kuře jinak? Zvolte exotické koření

Oblíbené kuře je klasikou a sázkou na jistotu v kuchyni každé země. Tradiční recept ale vypadá a chutná všude trochu jinak. U nás kuře pečené, dušené, s omáčkou nebo jako sendvič všichni známe. Jak ale toto v Česku nejběžněji konzumované maso připravit netradičně? Hlavní roli hraje samozřejmě koření. Přinášíme vám dva podzimně laděné recepty na kuře s vůní exotiky, díky kterým se na chvíli přenesete do vzdálených krajin.

číst dále ...

Netradiční perník z jablek snadno a rychle

S příchodem podzimu nastává čas sklízet jablka. Jeden z nejrozšířenějších druhů ovoce má široké uplatnění nejen v české gastronomii. Populární ingrediencí je při přípravě moučníků stejně jako jablečné pálenky, calvadosu. S tímto ovocem se zkrátka dají dělat učiněné zázraky. U nás jablka nejčastěji končí ve štrúdlu nebo se z nich vyrábí povidla. Pokud hledáte inspiraci, co dalšího z jablek připravit, zkuste třeba netradiční perník podle našeho receptu.

číst dále ...

Káva slaví mezinárodní den. Připomeňte si odkud pochází a v kolika podobách ji rádi dopřejeme

Víte, jaký je rozdíl mezi Espressem, Lungem a Ristrettem? Věděli jste, že průměrný Čech vypije během jednoho roku přibližně 400 šálků espressa? Káva je nejen populárním energetickým nápojem, ale také rituálem, bez kterého si spousta lidí nedokáže představit svůj život. Díky své oblíbenosti si vysloužila také svůj mezinárodní den, který připadl na 1. října. Na voňavou pochoutku nezapomíná ani Dáme market, který u příležitosti Světového dnu kávy připravil pro zákazníky speciální akci na vybrané kávové produkty.

číst dále ...

Vsaďte na vlašáky a provoňte svou kuchyni skvělými recepty!

Kromě čerstvého, šťavnatého ovoce a zeleniny přichází na podzim také sezóna vlašských ořechů. Ty se díky jejich blahodárným účinkům řadí mezi jednu ze superpotravin, kterou určitě stojí za to si během chladných měsíců dopřát! A že vás zrovna nenapadá žádný originální recept, na němž by si pochutnala celá rodina? Inspirujte se našimi tipy!

číst dále ...

Václavky hlásí podzim

K typicky podzimním druhům hub patří václavky (Armillaria). Vyrůstají hojně právě koncem září kdy má svátek Václav. Václavky patří mezi parazitické dřevokazné houby, rostou jak na mrtvém, tak živém dřevě jehličnanů a listnáčů i dřevním odpadu ponořeném v zemi. Lesníci tuto houbu nemají v oblibě, jakmile se totiž usídlí na živých stromech, dost rychle a aktivně je zahubí. Dřevo napadené některými druhy václavek v noci chladně zeleně světélkuje. Dříve tak vyvolalo pověrčivý strach a nechalo vzniknout pověrám o bludičkách. Někdy se václavky, za studeného léta, objevují i v červenci a srpnu. Jedna z mála lupenatých hub, kterou houbaři berou na milost a často sbírají. Václavky mají mnoho lidových názvů jako hromadilka, honcula, kolopěnka, podpníček, podzimka, či fafrlinka.

číst dále ...

Obliba mušlí roste: Naučte se je připravovat jako v restauraci

Mušle i další mořské plody se na jídelníčku Čechů začínají objevovat stále častěji. Jsou totiž nejen lahodnou delikatesou, ale také zdrojem zdraví prospěšných látek, které z nich právem dělají superpotravinu. Pokud jste dosud mušle nevyzkoušeli, měli byste to napravit. Co v sobě ukrývají a jak si je můžeme připravit v pohodlí domova?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy