REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Omáčka z podzimních hub

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Mezi typicky podzimní houby na omáčku patří čirůvky strmělky, ruďoušek. Jde o aromatické houby vhodné na omáčky, z čirůvek je nejvíce sbíraná a nejhojnější čirůvka fialová, čirůvka dvoubarvá, ze strmělek je oblíbená strmělka mlženka.


Ingredience:
500 gsměs čirůvka fialová a strmělka mlženka
100 gslaniny
200 mlsladké smetany
1,5 lvývaru - z vepřového nebo kuřecí
1 kscibule
1 ksžloutek
muškátový oříšek
citronová šťáva
hladká mouka
sádlo
pepř
sůl
houskový knedlík a vejce na tvrdo jako příloha

Postup:

1. Na lžíci sádla rozškvaříme nakrájené kostičky slaniny, přidáme cibuli, osmahneme dorůžova 2. Přidáme pokrájené houby, podlijeme trochou vývaru, osolíme a dusíme do měkka
3. Když jsou houby měkké, nalijeme zbytek vývaru a 10 minut vše povaříme na mírném zdroji tepla
4. Smetanu nalijeme do misky, přidáme žloutek, hladkou mouku a rozmícháme vidličkou dohladka
5. Ztlumíme oheň, přes sítko nalijeme rozmíchanou smetanu s moukou a žloutkem a 5 minut povaříme, až omáčka zhoustne a má krémovou konzistenci
6. Na závěr nastrouháme kousek muškátového oříšku,,ochutíme citronovou šťávou, osolíme, opepříme
7. Podáváme s knedlíkem, nakrájenými vejci, zdobíme proužky cibule a petrželkou.

Doporučení:

Více o čirůvce fialové najdete v našem atlase hub: Čirůvka fialová, článek o strmělce mlžence najdete zde: Strmělka mlženka.

Poznámka:

Text i foto: Dalibor Marounek, na obrázcích čirůvka fialová.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy