REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Houby lupenaté

Těchto hub je nejvíce, a tak je třeba je rozdělit do množství skupin sobě více příbuzných druhů. Mezi nejpočetnější patří holubinky a ryzce. Tyto dvě skupiny se liší od ostatních lupenatých hub konzistencí své dužiny, která má jinou buněčnou stavbu. Lze ji z nich „vytrhnout“ bez vláken (jako z jablka). Ryzce se od holubinek odlišují tím, že po poranění roní mléko, které holubinky nemají. Mezi početné skupiny patří také pečárky (pěstované nazýváme žampiony) a muchomůrky. Od sebe je lze rozpoznat velice snadno podle znaku, který připadá velkému množství lidí jako nevýznamný – barva lupenů. Protože mají muchomůrky bílé či bělavé výtrusy, mají i ve stáří bělavé lupeny. Naproti tomu pečárky mají výtrusy hnědé, tudíž lupeny jsou již od mládí růžové či hnědavé a ve stáří hnědé až černé – nikdy bílé!

Podkategorie: Holubinky 78, Pavučince 46

Atlas hub – Holubinky – úvodník

K nejoblíbenějším a také nejchutnějším druhům hub patří bezesporu holubinky. Jejich využití v kuchyni je všestranné a některé druhy holubinek patří dokonce k nejchutnějším houbám vůbec. Část houbařů jim dává přednost před hřibovitými druhy pro jejich lahodnou chuť a možnost speciální úpravy. Výhodou této skupiny, která obsahuje kolem 250 hub rostoucích v Evropě je, že ani jeden druh není smrtelně jedovatý. Jediný zástupce jedovatých hub mezi holubinkami je uváděna holubinka vrhavka (Russula emetica). Už její název nám napovídá, že po ní akorát potupně vrhneme, ale neznám nikoho, kdo by ji požil, strašně totiž pálí.

Bedla Badhamova

Jedovatá houba! Roste od července do října pod listnáči v listovém opadu.

Bedla Bresadolova

Plodnice vyrůstají samostatně nebo v trsech, většinou na ruderálních stanovištích, především na tlejících zbytcích dřeva, kůry nebo jiném organickém odpadu. Můžeme se s nimi setkat v parcích, zahradách, sadech a na skládkách organického odpadu (kůra, listí, tráva atd.).

Bedla cibulkotřenná

Tuto houbu ve volné přírodě nenajdeme, je to zavlečený subtropický druh. Najdeme ji v květináčích, sklenících na humózní a kompostové půdě.

Bedla cibulonohá

Roste vzácně v teplejších oblastech na hromadách tlejícího rostlinného odpadu, ale i v kompostech nebo dřevním odpadu. Ve vytápěných sklenících může vyrůstat po celý rok.

Bedla červenající

Skvěle se hodní na řízky nebo na houbové steaky (na oleji zprudka orestované klobouky dochucené kmínem, solí a grilovacím kořením).

Bedla červenající zahradní

I když tato houa bývá uváděna v atlasech jako houba jedlá, její jedlost je sporná, bylo uvedeno několik otrav po požití této bedly, převážně šlo o žaludeční otravy u citlivých osob.

Bedla dívčí

Velmi dobrá houba skvělá především na řízky. Roste od července do října.

Bedla Grangeova

Nejedlá houba rostoucí od srpna do listopadu v opadu a trávě v listnatých lesích a parcích.

Bedla hnědovínová

Nejedlá, vzácně rostoucí houba a to jak v lesích listnatých, tak i v lesích jehličnatých.

Bedla hranostajová

Nejedlá houba, roste od června do listopadu na otevřených travnatých stanovištích, často na ruderalizovaných místech, podél cest ale také někdy kolem rybníků a na vlhčích místech.

Bedla hřebenitá

Nejedlý druh houby, v kuchyni zcela bez využití.

Bedla kaštanová

Jedovatá houba, roste velmi hojně na opadu v listnatých i jehličnatých lesích.

Bedla Konradova

Výborná, velmi chutná houba. Roste od července do listopadu.

Bedla nažloutlá

Nejedlá houba rostoucí od srpna do října, v kuchyni zcela bez využití.

Bedla odřená

Tato jedlá, v kuchyni všestraně použitelná houba roste od července do listopadu většinou jednotlivě, mimo les, na nehnojených loukách a pastvinách.

Bedla orosená

Nejedlá houba rostoucí poměrně dost vzácně jednotlivě i ve skupinách v opadu a mechu v listnatých i jehličnatých lesích.

Bedla ostrošupinná

Jedovatá houba! Roste od července do října ne jen v lesích, ale i na ruderálních stanovištích.

Bedla pavučincovitá

Velmi vzácná houba, nejedlá, rostoucí od srpna do října.

Bedla skleníková

Roste vzácně na dřevním detritu, staré štěpce, kůře, hromadách pilin. Nejedlý, ale vzácný druh houby, proto ji chráníme!
Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy