REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Atlas hub – Holubinky – úvodník

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

K nejoblíbenějším a také nejchutnějším druhům hub patří bezesporu holubinky. Jejich využití v kuchyni je všestranné a některé druhy holubinek patří dokonce k nejchutnějším houbám vůbec. Část houbařů jim dává přednost před hřibovitými druhy pro jejich lahodnou chuť a možnost speciální úpravy. Výhodou této skupiny, která obsahuje kolem 250 hub rostoucích v Evropě je, že ani jeden druh není smrtelně jedovatý. Jediný zástupce jedovatých hub mezi holubinkami je uváděna holubinka vrhavka (Russula emetica). Už její název nám napovídá, že po ní akorát potupně vrhneme, ale neznám nikoho, kdo by ji požil, strašně totiž pálí.


Holubinky jsou lupenaté houby rostoucí ve všech typech lesů, ale i parcích a sadech. Výhodou je, že rostou už počátkem léta, kdy hřibovité houby ještě nerostou nebo se teprve začínají objevovat. Plodnice mají křehkou dužninu, která svojí pórovitostí a zrnitostí připomíná dužninu jablka, jedním z důležitých rozlišovacích znaků je vyrýpneme-li nožem nebo dvěma prsty vyštípneme kousek dužniny ze třeně na okraji úlomku, není nikdy vláknitě roztřepená, u většiny ostatních druhů hub způsobíme nepravidelné vytržení pletiva po délce třeně, u holubinek nám zůstane v ruce pravidelný, okrouhlý kousek dužniny, v pletivu totiž mají kulaté bunice, toto je nejdůležitější znak rozpoznání holubinek!

Holubinky spolu z ryzci patří do čeledi holubinkovitých (Russulaceae) od ryzců se liší, že neroní mléko nalomíme-li dužninu některého druhu ryzce nebo poraníme lupeny roní mléko, holubinky mléko neroní. Je pravda že přesné určení některých druhů holubinek vyžaduje mikroskopické určení, ale pro praktického houbaře to však nemá žádný význam, protože potřebuje nasbírané holubinky zpracovat v kuchyni.

Další důležitý rozlišovací znak je chuť, pokud jsou u nalezené plodnice znaky holubinkové vložíme kousek dužniny do úst, když ani po chvíli nepálí nebo není hořký, potom jsme nalezly jedlou holubinku, toto pravidlo ochutnání dužniny platí však jen u holubinek a ryzců, jiné druhy hub by jsme ochutnávat neměli, pokud nejsme mykolog a nehodláme psát popis druhu a jeho rozlišovací znaky.

Nalezly jsme tedy jedlou holubinku všimneme si barvy klobouku holubinky jsou velmi různě pestře zbarvené a stromů pod kterými druh rostl, některé druhy jsou si velmi podobné a liší se jen svoji ekologií, dalším rozlišovacím znakem u holubinek je barva lupenů, rozlišujeme 6 druhů barvy lupenů; bílé, bělavé, smetanové, máslové, okrové a žluté, ale pozor, jiné lupeny jsou u mladé plodnice a u plodnice v době zralosti. V mládí bývají většinou bílé, potom mění barvu.

Další důležitý znak je pach dužniny, nejlépe je přičichnout k lupenům, v některých případech k dužnině třeně například holubinka Turkové (Russula turci) voní na bázi třeně po jodoformu. Většina holubinek je bez vůně. Specificky voní nebo páchne například holubinka medovaná (Russula melliolens), má silně medovou vůni, holubinka hořkomandlová (Russula laurocerasi), ta má vůni hořkých mandlí. Nepříjemně páchne holubinka smrdutá (Russula foetens), páchne po žluklém oleji a nezkušený houbař ji může zaměnit za vynikající jedlou holubinku kolčaví (Russula mustalina). Nejintenzivnější pach se projevuje u dospělých a zasychajících plodnic. Houbaři, kteří holubinky sbírají, je rozdělují podle chutnosti, za nejlepší druhy jsou považovány holubinka namodralá, nazelenalá mandlová, bukovka, kolčaví a celokrajná. Tyto druhy by se měl každý houbař naučit znát a obohatit tak svůj jídelníček.

Zájemcův o bližší studium holubinek doporučuji knihu Holubinky – R.

Socha, V.

Hálek, J.

Baier, J.

Hák, kde je podrobně popsáno a vyobrazeno 150 evropských druhů.

Autor: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy