REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Atlas hub – Holubinky – úvodník

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

K nejoblíbenějším a také nejchutnějším druhům hub patří bezesporu holubinky. Jejich využití v kuchyni je všestranné a některé druhy holubinek patří dokonce k nejchutnějším houbám vůbec. Část houbařů jim dává přednost před hřibovitými druhy pro jejich lahodnou chuť a možnost speciální úpravy. Výhodou této skupiny, která obsahuje kolem 250 hub rostoucích v Evropě je, že ani jeden druh není smrtelně jedovatý. Jediný zástupce jedovatých hub mezi holubinkami je uváděna holubinka vrhavka (Russula emetica). Už její název nám napovídá, že po ní akorát potupně vrhneme, ale neznám nikoho, kdo by ji požil, strašně totiž pálí.


Holubinky jsou lupenaté houby rostoucí ve všech typech lesů, ale i parcích a sadech. Výhodou je, že rostou už počátkem léta, kdy hřibovité houby ještě nerostou nebo se teprve začínají objevovat. Plodnice mají křehkou dužninu, která svojí pórovitostí a zrnitostí připomíná dužninu jablka, jedním z důležitých rozlišovacích znaků je vyrýpneme-li nožem nebo dvěma prsty vyštípneme kousek dužniny ze třeně na okraji úlomku, není nikdy vláknitě roztřepená, u většiny ostatních druhů hub způsobíme nepravidelné vytržení pletiva po délce třeně, u holubinek nám zůstane v ruce pravidelný, okrouhlý kousek dužniny, v pletivu totiž mají kulaté bunice, toto je nejdůležitější znak rozpoznání holubinek!

Holubinky spolu z ryzci patří do čeledi holubinkovitých (Russulaceae) od ryzců se liší, že neroní mléko nalomíme-li dužninu některého druhu ryzce nebo poraníme lupeny roní mléko, holubinky mléko neroní. Je pravda že přesné určení některých druhů holubinek vyžaduje mikroskopické určení, ale pro praktického houbaře to však nemá žádný význam, protože potřebuje nasbírané holubinky zpracovat v kuchyni.

Další důležitý rozlišovací znak je chuť, pokud jsou u nalezené plodnice znaky holubinkové vložíme kousek dužniny do úst, když ani po chvíli nepálí nebo není hořký, potom jsme nalezly jedlou holubinku, toto pravidlo ochutnání dužniny platí však jen u holubinek a ryzců, jiné druhy hub by jsme ochutnávat neměli, pokud nejsme mykolog a nehodláme psát popis druhu a jeho rozlišovací znaky.

Nalezly jsme tedy jedlou holubinku všimneme si barvy klobouku holubinky jsou velmi různě pestře zbarvené a stromů pod kterými druh rostl, některé druhy jsou si velmi podobné a liší se jen svoji ekologií, dalším rozlišovacím znakem u holubinek je barva lupenů, rozlišujeme 6 druhů barvy lupenů; bílé, bělavé, smetanové, máslové, okrové a žluté, ale pozor, jiné lupeny jsou u mladé plodnice a u plodnice v době zralosti. V mládí bývají většinou bílé, potom mění barvu.

Další důležitý znak je pach dužniny, nejlépe je přičichnout k lupenům, v některých případech k dužnině třeně například holubinka Turkové (Russula turci) voní na bázi třeně po jodoformu. Většina holubinek je bez vůně. Specificky voní nebo páchne například holubinka medovaná (Russula melliolens), má silně medovou vůni, holubinka hořkomandlová (Russula laurocerasi), ta má vůni hořkých mandlí. Nepříjemně páchne holubinka smrdutá (Russula foetens), páchne po žluklém oleji a nezkušený houbař ji může zaměnit za vynikající jedlou holubinku kolčaví (Russula mustalina). Nejintenzivnější pach se projevuje u dospělých a zasychajících plodnic. Houbaři, kteří holubinky sbírají, je rozdělují podle chutnosti, za nejlepší druhy jsou považovány holubinka namodralá, nazelenalá mandlová, bukovka, kolčaví a celokrajná. Tyto druhy by se měl každý houbař naučit znát a obohatit tak svůj jídelníček.

Zájemcův o bližší studium holubinek doporučuji knihu Holubinky – R.

Socha, V.

Hálek, J.

Baier, J.

Hák, kde je podrobně popsáno a vyobrazeno 150 evropských druhů.

Autor: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Cestujte po Česku za jídlem: Jiný kraj, jiný gastro zážitek

Konec léta nutně neznamená konec výletů a objevování zajímavých míst! Cestování po našich luzích a hájích a objevování krás české krajiny je stále oblíbenější a na závadu nebývá ani chladnější počasí. Pokud stejně jako my milujete kvalitní lokální potraviny, naplánujte svůj výlet tak, aby vám co nejvíc chutnal. Podívejte se, co naše kraje nabízí, a vyzkoušejte krajové speciality. Co kraj, to jiný gastronomický zážitek a jiný přístup k jídlu. Víte například, kde vyrábí hovězí podkovu? Jak chutná džem s temnoplodcem neboli arónií? Musíte do vesmíru, abyste sehnali KVĚTÁK – Aerospace F1, a až do Francie pro šnečí jatýrka? Nechte se inspirovat
a poznejte výrobky, které se pyšní značkou Regionální potravina, Klasa a Bio!

číst dále ...

Zpříjemněte dětem začátek školních povinností výbornými svačinkami

Září znamená především návrat do školních lavic. Kromě nové výbavy, aktovky či penálu ale rodiče také často řeší, co zabalit svým ratolestem na svačinu. Pokud bude jídlo chutné a dostatečně výživné, děti nebudou mít potřebu utrácet o přestávkách peníze za sladké tyčinky či nezdravé brambůrky z automatů. Přinášíme několik tipů, co mlsným školním jazýčkům nachystat.

číst dále ...

Zachraň jídlo vydává svou první kuchařku a spouští e-shop

“100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku” je podtitul nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která vychází v říjnu tohoto roku. Iniciativa Zachraň jídlo v receptech pracuje se surovinami, které v českých domácnostech nejčastěji zbývají. Smyslem knihy je snížit plýtvání na úrovni domácností. Kuchařku je možné si předobjednat na e-shopu a zisk z prodeje půjde na rozvoj vzdělávacích aktivit o plýtvání jídlem.

číst dále ...

Šéfkuchař Jakub Katolický představuje nové podzimní menu

Se změnou ročního období přichází i jiné preference chutí. Teplé letní dny vystřídá sychravé a chladnější podzimní počasí a tak raději sáhneme po vydatnějším jídle, které nás prohřeje a dodá nám dostatek energie. Toho si je samozřejmě vědom i šéfkuchař Pohostince Karlín, Jakub Katolický a tak pro vás, spolu se svým týmem, připravil nové menu, které byste si neměli nechat ujít.

číst dále ...

Váhala spustil prodej sametové šunky k 30. výročí revoluce

Výrobce uzenin Váhala spustil prodej limitované edice „sametové šunky“ k 30. výročí „sametové revoluce“. Prodejem šunky chce podpořit klub cestovatelů Zikmunda a Hanzelky. Těmto dvěma cestovatelům byla svoboda, pravda a přátelství velmi blízkým tématem.

číst dále ...

Zakysané mléčné výrobky, ty se v lednici nikdy neztratí

V každodenním shonu většinou nebývá na přípravu složitých jídel čas. Rychlá odpolední svačinka, která dokáže zasytit, proto přijde vždycky vhod. Dopřejte si kvalitní zakysané mléčné výrobky, které jsou nejen lahodné, ale především vám dodají potřebné živiny. K dostání jsou v mnoha podobách, můžete je konzumovat rovnou, nebo je využít například k přípravě vynikající bublaniny ze sezónního ovoce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy