REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bedla Bresadolova

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Atlas hub - houby lupenatéPlodnice vyrůstají samostatně nebo v trsech, většinou na ruderálních stanovištích, především na tlejících zbytcích dřeva, kůry nebo jiném organickém odpadu. Můžeme se s nimi setkat v parcích, zahradách, sadech a na skládkách organického odpadu (kůra, listí, tráva atd.).


Atlas hub - houby lupenatéLatinsky: Leucoagaricus americanus

Jedovatá ………… Jedovatý druh houby, v kuchyni nemá co dělat!

Doba výskytu: červenec až září

Klobouk až 180 mm, v mládí vejčitý, hladký, ojíněný, namodralý nebo světle hnědý, světle šedý, později sklenutý, na bílém podkladu s tlustými a velkými hnědými přitisklými šupinami, nakonec ploše rozložený, na středu většinou hnědý, pokrytý soustřednými hnědavými šupinkami. Za vlhka se na klobouku objevují tmavě červené kapičky, které za sucha zasychají.

Lupeny v mládí velmi husté, bílé, později řidší, bělavé, světle krémové, ve stáří hnědočervené. Třeň až 200 mm, v mládí soudkovitý, narůžovělý nebo bělavý s hnědými vlákny, později kyjovitý, na povrchu vláknitý, uvnitř rourkovitě dutý, v horní části s přirostlým převislým, blanitým, bílým prstencem, který záhy hnědne.

Dužnina u mladých plodnic tvrdá, tuhá, masitá, později měkká, na řezu a při omaku nejprve žloutne, potom tmavne šafránově až červenohnědě. Vůně příjemná, houbová, chuť slabě svíravá až nakyslá.

 

Atlas hub - houby lupenaté

 

Možná záměna:

Podobná je jedovatá bedla Badhamova, dužnina se po omaku a na řezu nezbarvuje do žluta.

 

Atlas hub - houby lupenaté

 

Autor textu i fotografií: D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Tajemství zrádných dresinků

Léto má většina z nás z pohledu jídelníčku spojené s grilováním a lehkými saláty. Grilované maso a spousta zeleniny jsou symbolem zdravé kuchyně. Přesto konzumaci takových jídel často doprovází nepřítel v podobě neviditelných kalorií, který může ze zdánlivě „neškodného jídla“ udělat kalorickou bombu. Tím skrytým problémem jsou energeticky vydatné zálivky či dresinky.

číst dále ...

Thomas Henry vyhrál prestižní ocenění

Thomas Henry se řadí mezi oblíbené, a hlavně kvalitní toniky a limonády. Díky tomu se skvěle hodí jako doplněk k alkoholickým nápojům a společně tak vytvářejí výjimečné drinky. Nyní byl Thomas Henry oceněn jako vítěz v druhém ročníku soutěže Tonic & Mixer Masters.

číst dále ...

Nebojte se experimentovat a propadněte kouzlu studených polévek!

Léto v plném proudu, venkovní teploty stoupají a s nimi i chuť na nejrůznější osvěžující dobroty. Dejte sbohem předsudkům a nechte se inspirovat trendem posledních let, kterým jsou studené polévky. Můžete si je dopřát v podobě lehkého, ale výživného obědu nebo jednoduché večeře. Vyzkoušejte třeba naše tipy, uvidíte, že si vás tahle pochoutka rychle získá!

číst dále ...

Povinná výbava do letních dnů! Vsaďte na domácí ledové osvěžení

Nedáte během léta dopustit na nejrůznější zmrzliny nebo nanuky, které nejenže skvěle chutnají, ale zároveň dokonale zchladí a osvěží? I když nám obchody nabízejí nepřeberné množství různých druhů i příchutí, domácí přípravě se zkrátka nic nevyrovná. Vyzkoušejte naše tipy a dopřejte si originální dobroty, které si zamilují ve vaší rodině všichni od nejmladších po nejstarší.

číst dále ...

Mangold – ideální zelenina do dietního jídelníčku

Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Je totiž velmi lahodný a plný zdraví. Navíc má intenzivnější chuť než špenát a jeho barevné řapíky se dají využít podobně jako oblíbený chřest. Je nízkokalorický. Pokud hubnete, neměl by ve vašem jídelníčku chybět.

číst dále ...

JACOBS. Dobrá káva potěší vždy… i táty

Proč slavit Den otců? Aby to tátům nebylo líto! Slaví se třetí neděli v červnu a letos vychází na devatenáctého. Pokud už nejste ve věku, kdy budete malovat přáníčko, nebo dárek vyrábět ručně, můžete mu přinést třeba kvalitní kávu, nejlépe vhodnou na espresso, protože to prý pánové pijí nejvíce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy