REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bedla Bresadolova

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Atlas hub - houby lupenatéPlodnice vyrůstají samostatně nebo v trsech, většinou na ruderálních stanovištích, především na tlejících zbytcích dřeva, kůry nebo jiném organickém odpadu. Můžeme se s nimi setkat v parcích, zahradách, sadech a na skládkách organického odpadu (kůra, listí, tráva atd.).


Atlas hub - houby lupenatéLatinsky: Leucoagaricus americanus

Jedovatá ………… Jedovatý druh houby, v kuchyni nemá co dělat!

Doba výskytu: červenec až září

Klobouk až 180 mm, v mládí vejčitý, hladký, ojíněný, namodralý nebo světle hnědý, světle šedý, později sklenutý, na bílém podkladu s tlustými a velkými hnědými přitisklými šupinami, nakonec ploše rozložený, na středu většinou hnědý, pokrytý soustřednými hnědavými šupinkami. Za vlhka se na klobouku objevují tmavě červené kapičky, které za sucha zasychají.

Lupeny v mládí velmi husté, bílé, později řidší, bělavé, světle krémové, ve stáří hnědočervené. Třeň až 200 mm, v mládí soudkovitý, narůžovělý nebo bělavý s hnědými vlákny, později kyjovitý, na povrchu vláknitý, uvnitř rourkovitě dutý, v horní části s přirostlým převislým, blanitým, bílým prstencem, který záhy hnědne.

Dužnina u mladých plodnic tvrdá, tuhá, masitá, později měkká, na řezu a při omaku nejprve žloutne, potom tmavne šafránově až červenohnědě. Vůně příjemná, houbová, chuť slabě svíravá až nakyslá.

 

Atlas hub - houby lupenaté

 

Možná záměna:

Podobná je jedovatá bedla Badhamova, dužnina se po omaku a na řezu nezbarvuje do žluta.

 

Atlas hub - houby lupenaté

 

Autor textu i fotografií: D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy