REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bedla Bresadolova

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Atlas hub - houby lupenatéPlodnice vyrůstají samostatně nebo v trsech, většinou na ruderálních stanovištích, především na tlejících zbytcích dřeva, kůry nebo jiném organickém odpadu. Můžeme se s nimi setkat v parcích, zahradách, sadech a na skládkách organického odpadu (kůra, listí, tráva atd.).


Atlas hub - houby lupenatéLatinsky: Leucoagaricus americanus

Jedovatá ………… Jedovatý druh houby, v kuchyni nemá co dělat!

Doba výskytu: červenec až září

Klobouk až 180 mm, v mládí vejčitý, hladký, ojíněný, namodralý nebo světle hnědý, světle šedý, později sklenutý, na bílém podkladu s tlustými a velkými hnědými přitisklými šupinami, nakonec ploše rozložený, na středu většinou hnědý, pokrytý soustřednými hnědavými šupinkami. Za vlhka se na klobouku objevují tmavě červené kapičky, které za sucha zasychají.

Lupeny v mládí velmi husté, bílé, později řidší, bělavé, světle krémové, ve stáří hnědočervené. Třeň až 200 mm, v mládí soudkovitý, narůžovělý nebo bělavý s hnědými vlákny, později kyjovitý, na povrchu vláknitý, uvnitř rourkovitě dutý, v horní části s přirostlým převislým, blanitým, bílým prstencem, který záhy hnědne.

Dužnina u mladých plodnic tvrdá, tuhá, masitá, později měkká, na řezu a při omaku nejprve žloutne, potom tmavne šafránově až červenohnědě. Vůně příjemná, houbová, chuť slabě svíravá až nakyslá.

 

Atlas hub - houby lupenaté

 

Možná záměna:

Podobná je jedovatá bedla Badhamova, dužnina se po omaku a na řezu nezbarvuje do žluta.

 

Atlas hub - houby lupenaté

 

Autor textu i fotografií: D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Mouky s přidanou hodnotou. Inspirujte se nejen na Velikonoce

Není mouka jako mouka. Asi každý z nás zná minimálně mouku hladkou, hrubou a polohrubou. To jsou nejčastější druhy mouky, na které v obchodech běžně narazíme. Pokud však chcete udělat něco pro své zdraví, sáhněte po moukách s přidanou výživovou hodnotou a vneste do pečení trochu chuťové inovace a živin.

číst dále ...

Nejlepší řízky na světě? Smažené na řepkovém oleji!

Vepřový, telecí, kuřecí či vídeňský, který je ten nejlepší? Láska k řízkům nezná u Čechů hranic. Stejně tak i způsoby jejich přípravy. Nejčastěji je připravujeme na oleji, sádle či másle. Která z těchto variant je ale nejzdravější?

číst dále ...

Tipy na jídla z domácích karanténových zásob

Strach z nedostatku potravin nás donutil nakupovat víc než jsme zvyklí. České rodiny vzaly obchody s potravinami útokem a teď řeší, co s nakoupenými trvanlivými potravinami, aby jen nestály ve skříni. Proč to ale nebrat optimisticky a vrhnout se do této nové výzvy tak, aby z ní profitovala i naše střeva? Navíc jde o jídla zdravá, vyvážená a šetrná k vašemu rozpočtu.

číst dále ...

Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

číst dále ...

Velikonoční menu může být pestré! Vyzkoušejte rybu nebo speciality z různých koutů Evropy

Velikonoce nemusí být jen o kuřeti s nádivkou a sladkém beránkovi, i když je máme všichni rádi. Občas se vyplatí experimentovat a pustit do kuchyně čerstvý vítr. A jaro je k tomu přímo stvořené. Co třeba oprášit starý český zvyk a připravit na Velký pátek pokrm z ryby? I v mnoha evropských zemích je velikonoční kuchyně plná výtečných jídel, které stojí za to ochutnat. Naláká vás italský koláč se špenátem nebo dorůžova upečené jehněčí stehýnko po francouzsku? Autentičnost kulinářského zážitku ještě podpořte lokálními nápoji a nudit se nebudete!

číst dále ...

Do krabičky s sebou! Podpořte oblíbené podniky

Jsme doma a život jakoby se na chvíli zastavil. Máme čas věnovat se dětem, dočíst knížku, kterou jsme dostali pod stromeček, udělat letos opravdu důkladný jarní úklid. Ne každému ale situace přinesla vytoužený výdech. Gastronomie, spolu s ostatními lokálními malými podniky, které jsme si tak oblíbili, trpí a možná nepřežije nejbližší týdny, pokud jim nepomůžeme přečkat toto těžké období.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy