REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bedla červenající

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Roste hojně jednotlivě nebo ve skupinách v trávě a opadu v listnatých i jehličnatých lesích parcích a hájích. Skvěle se hodní na řízky nebo na houbové steaky (na oleji zprudka orestované klobouky dochucené kmínem, solí a grilovacím kořením).


Latinsky: Chlorophyllum rachodes

Jedlá ……………… Výborný jedlý druh vhodný k obalování jako vídeňský řízek, mladé uzavřené plodnice lze plnit masovou směsí. Sbíráme jen klobouky, třeně jsou dřevnaté tuhé, též se nedoporučuje k sušení.

Doba výskytu: červenec až listopad

 

 

Popis:

Klobouk až 150 mm v mládí polokulovitý, později sklenutý až plochý s hnědým hrbolem na středu, s bělavou až krémovou pokožkou, pokrytý velkými, hnědými, částečně, odstálými šupinami. Lupeny husté od třeně odsedlé v mládí bílé, později s červeným nádechem, po omaku červenají, až hnědnou. Třeň až 150 mm válcovitý, dutý, hladký, bělavý ve stáří nahnědlý na bázi s odsedlou hlízou, v horní části bílý posuvný, prsten. Dužnina bělavá na řezu ihned oranžově až hnědě červená, vůně příjemná, chuť nevýrazná.

 

Výskyt, charakteristické znaky:

V menších skupinách, jednotlivě, stejná stanoviště jako bedla vysoká. Charakteristické červenání dužniny, pozor červenání dužniny je i u některých jedovatých bedel rostoucí mimo les !!!! Bedlu červenající sbíráme jen v lese !!!

 

 

Možnost záměny:

Bedla Bresadolova – Leucoagaricus americanus jedovatá – ruderální stanoviště (stanoviště ovlivněná člověkem) skládky, sady, zahrady, parky, složiště dřeva, dužnina nejprve žloutne pak červená, bedla zahradní – Chlorophyllum brunneum – jedovatá, pařeniště, zahrady, sady, stanoviště bohatá na dusík, bedla šedohnědá- Chlorophyllum olivieri- jedlá, šedohnědý podklad klobouku listnaté i jehličnasté lesy, bedla dívčí-Leucoagaricus nympharum – jedlá na řezu slabě růžový, vůně slabě ředkvová.

 

 

Gastronomické využití:

Stejné jako u bedly vysoké, kdo chce bedlu červenající sbírat, musí se naučit rozlišovat a poznat jedovaté červenající druhy bedel.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

 

Recepty z bedel:

Bedla na kmíně Bedly po Plzeňsku Bedly na bílém víně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Výtečná příloha s ještě širším využitím. Dopřejte si zelí, jak ho neznáte!

Zelí patří mezi nepostradatelné ingredience české kuchyně. Kromě toho, že bývá součástí tradičních pokrmů, jako je vepřové s knedlíkem, pečená kachna nebo oblíbená zelňačka, je doslova vitamínovou bombou. A proto by ve vašich podzimních receptech rozhodně nemělo chybět. Vyzkoušejte jeho přednosti v neotřelých receptech. Doporučujeme například zeleninové závitky se zelím, v kombinaci s pečeným kuřetem nebo si můžete připravit výtečnou polévku z červeného zelí. Uvidíte, že si určitě pochutnáte!

číst dále ...

Chystáte se na vinobraní? Fakta, co byste měli znát

Vinobraní je za dveřmi, a tak jsme připravili pár zajímavostí, které není na škodu připomenout. Třeba se dozvíte i pár novinek, o kterých jste doposud nevěděli.

číst dále ...

Vyhlášen byl Evropský den ekologického zemědělství, slavit se bude 23. září

Evropský parlament, Rada Evropské unie a Evropská komise, tři klíčové instituce EU, dnes podepsaly společné prohlášení, kterým oficiálně vyhlásily 23. září Evropským dnem ekologického zemědělství.

číst dále ...

Překročte hranice běžného pečení, vyzkoušejte nevšední mouky a pečte díky nim s minimem lepku

Celiaci si běžnou mouku s lepkem jednoduše dovolit nemohou. Pro jiné je eliminace lepku jednou z cest k pestřejšímu jídelníčku. Pokud se do této skupiny řadíte i vy, vězte, že pečiva se vzdávat nemusíte. Naopak se vám otevírají široké možnosti pro experimentování v kuchyni. Péct totiž můžete i z mouky rýžové nebo pohankové, díky kterým můžete obsah lepku ve svém jídelníčku snížit na minimum.

číst dále ...

Jubilejní Burgerfest přivítal 21 000 návštěvníků a trhnul rekord s největším burgerem

10. ročník Burgerfestu, který se o víkendu uskutečnil na holešovickém Výstavišti se skutečně vydařil. Kromě dokonalého počasí po celou dobu akce si jej užilo přes 21 000 návštěvníků a došlo i na rekord. Tím byl největší burger v České republice, který vážil 95 kg a měřil 98 na 24 cm, díky čemuž se podařilo jej zapsat i do České knihy rekordů. Celkem se na akci zkonzumovalo 45.000 burgerů v 53 bistrech a restauracích, proběhlo 10 workshopů a kuchařských show, byly zvoleny nejlepší restaurace a rozdaly se ceny v hodnotě přesahující 500 000 Kč.

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy