REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bedla červenající

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Skvěle se hodní na řízky nebo na houbové steaky (na oleji zprudka orestované klobouky dochucené kmínem, solí a grilovacím kořením).


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Macrolepiota rhacodes

Jedlá …………………. Výborný jedlý druh vhodný k obalování jako vídeňský řízek, mladé uzavřené plodnice lze plnit masovou směsí. Sbíráme jen klobouky, třeně jsou dřevnaté tuhé, též se nedoporučuje k sušení.

Doba výskytu: červenec až listopad

Roste hojně jednotlivě nebo ve skupinách v trávě a opadu v listnatých i jehličnatých lesích parcích a hájích.

Klobouk až 150 mm, v mládí paličkovitě uzavřený, později sklenutý až rozložený s hrbolem na středu, hustě taškovitě pokrytý odstálými hnědými šupinami. Lupeny husté, vysoké, odsedlé, bílé, po poranění červenající.

Třeň až 25 mm, vylomitelný, válcovitý, dole nápadně hlízovitě rozšířený, v mládí bělavý nebo okrový, v dospělosti hnědý, nežíhaný, dřevnatý, rourkovitě dutý, na třeni bílý blanitý prsten, který je po třeni posouvatelný. Dužnina je bílá, na řezu a po poranění červená, později hnědne. Chuť příjemná, vůně výrazná aromatická.

Možná záměna:

Bedla vysoká (Macrolepiota procera), je mohutnější, má žíhaný třeň a po poranění nečervená. Velmi podobná je také bedla červenající zahradní (Macrolepiota rachodes var. hortensis), liší se svojí ekologií, roste v zahradách, na kompostech, pařeništích, ve sklenících a má výraznou ohraničenou hlízu a většinou roste v trsech. Bedlu zahradní se nedoporučuje sbírat u citlivějších osob vyvolává slabší otravy! Na ruderálních místech roste i bedla jedovatá (Macrolepiota venenata), lišící se radiálně šupinatým kloboukem, absencí přezek a trsnatým růstem.

Autor textu i fotografie: Dalibor Marounek

Recepty z bedel:

Bedla na kmíně Bedly po Plzeňsku Bedly na bílém víně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Cestujte po Česku za jídlem: Jiný kraj, jiný gastro zážitek

Konec léta nutně neznamená konec výletů a objevování zajímavých míst! Cestování po našich luzích a hájích a objevování krás české krajiny je stále oblíbenější a na závadu nebývá ani chladnější počasí. Pokud stejně jako my milujete kvalitní lokální potraviny, naplánujte svůj výlet tak, aby vám co nejvíc chutnal. Podívejte se, co naše kraje nabízí, a vyzkoušejte krajové speciality. Co kraj, to jiný gastronomický zážitek a jiný přístup k jídlu. Víte například, kde vyrábí hovězí podkovu? Jak chutná džem s temnoplodcem neboli arónií? Musíte do vesmíru, abyste sehnali KVĚTÁK – Aerospace F1, a až do Francie pro šnečí jatýrka? Nechte se inspirovat
a poznejte výrobky, které se pyšní značkou Regionální potravina, Klasa a Bio!

číst dále ...

Zpříjemněte dětem začátek školních povinností výbornými svačinkami

Září znamená především návrat do školních lavic. Kromě nové výbavy, aktovky či penálu ale rodiče také často řeší, co zabalit svým ratolestem na svačinu. Pokud bude jídlo chutné a dostatečně výživné, děti nebudou mít potřebu utrácet o přestávkách peníze za sladké tyčinky či nezdravé brambůrky z automatů. Přinášíme několik tipů, co mlsným školním jazýčkům nachystat.

číst dále ...

Zachraň jídlo vydává svou první kuchařku a spouští e-shop

“100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku” je podtitul nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která vychází v říjnu tohoto roku. Iniciativa Zachraň jídlo v receptech pracuje se surovinami, které v českých domácnostech nejčastěji zbývají. Smyslem knihy je snížit plýtvání na úrovni domácností. Kuchařku je možné si předobjednat na e-shopu a zisk z prodeje půjde na rozvoj vzdělávacích aktivit o plýtvání jídlem.

číst dále ...

Šéfkuchař Jakub Katolický představuje nové podzimní menu

Se změnou ročního období přichází i jiné preference chutí. Teplé letní dny vystřídá sychravé a chladnější podzimní počasí a tak raději sáhneme po vydatnějším jídle, které nás prohřeje a dodá nám dostatek energie. Toho si je samozřejmě vědom i šéfkuchař Pohostince Karlín, Jakub Katolický a tak pro vás, spolu se svým týmem, připravil nové menu, které byste si neměli nechat ujít.

číst dále ...

Váhala spustil prodej sametové šunky k 30. výročí revoluce

Výrobce uzenin Váhala spustil prodej limitované edice „sametové šunky“ k 30. výročí „sametové revoluce“. Prodejem šunky chce podpořit klub cestovatelů Zikmunda a Hanzelky. Těmto dvěma cestovatelům byla svoboda, pravda a přátelství velmi blízkým tématem.

číst dále ...

Zakysané mléčné výrobky, ty se v lednici nikdy neztratí

V každodenním shonu většinou nebývá na přípravu složitých jídel čas. Rychlá odpolední svačinka, která dokáže zasytit, proto přijde vždycky vhod. Dopřejte si kvalitní zakysané mléčné výrobky, které jsou nejen lahodné, ale především vám dodají potřebné živiny. K dostání jsou v mnoha podobách, můžete je konzumovat rovnou, nebo je využít například k přípravě vynikající bublaniny ze sezónního ovoce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy