REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ananas

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Bylina velká 1x1m. Je to krátkověká trvalka s plody v průměru 10 x 20 cm, bledě oranžové nebo žluté barvy. Jsou bohaté na vitamíny C a A.


Latinsky: Ananas comosus

Ananas náleží mezi bromélie, podobně jako řada pokojových květin. Na první pohled připomíná zahradní juku, má však spíše válcovitý tvar s chocholkou úzkých špičatých listů vyrůstajících z vrcholku. Slupka plodenství je zelená až žlutá, zvrásněná pravidelnými mělkými prohlubněmi.

 

 

Divoké druhy mají okraje listů ostnité a plody obsahují semena. Moderní kultivary jsou bezsemenné, mají hladké listy a menší plodenství – některé z kultivarů ovšem váží až 8 kg.

Ve střední Americe se ananas pěstuje a šlechtí již po tisíciletí. V roce 1550 byl ananas naložen do cukru a posílán do Evropy jako drahocenná a žádaná lahůdka. Koncem šestnáctého století se rozšířil do Číny a na Filipíny, zdomácněl na Jávě a vzápětí po kolonizaci i na západoafrickém pobřeží. Holanďanovi M. Le Courovi se podařilo vypěstovat ananas ve skleníku a v roce 1960 ho poprvé dodal anglickým pěstitelům. Během několika let zachvátila ananasová móda zdejší panstvo a zahradníci pěstovali tuto rostlinu ve skleníku na horkých záhonech z koňského hnoje a staré kůže až daleko na severu ve Skotsku. Viktoriánci přivedli pěstování ananasu na vysokou úroveň díky regulovanému vytápění pomocí parních kotlů.

Ananasu se jako tropické rostlině nejlépe daří na Havaji. Vyžaduje velmi kvalitní půdy a poměrně vysokou teplotu vzduchu, vysokou vlhkost během vegetační sezóny kromě zrání, tolik světla, kolik jen lze a množství bohatého vláknitého kompostu. Na plantážích zabírá každá rostlina přibližně plochu jednoho čtverečního metru a vyžaduje tedy i přiměřeně velké nádoby k pěstování! Teplota nikdy nesmí klesnout pod 21 °C, ani překročit 32 °C.

Ananasy se sklízejí před dosažením plné zralosti a skladují se v chladu, kde vydrží i několik týdnů. Vyrábí se z nich chutný džem, výtečný džus a především kompoty. Plody dodávají sladkou příchuť ostrým pokrmům čínské kuchyně nebo jídlům kořeněným karí a mohou se dokonce péci se šunkou.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy