REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ananas

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Bylina velká 1x1m. Je to krátkověká trvalka s plody v průměru 10 x 20 cm, bledě oranžové nebo žluté barvy. Jsou bohaté na vitamíny C a A.


Encyklopedie ovoce: Teplomilné (Exotické)Latinsky: Ananas comosus

Ananas náleží mezi bromélie, podobně jako řada pokojových květin. Na první pohled připomíná zahradní juku, má však spíše válcovitý tvar s chocholkou úzkých špičatých listů vyrůstajících z vrcholku. Slupka plodenství je zelená až žlutá, zvrásněná pravidelnými mělkými prohlubněmi.

Divoké druhy mají okraje listů ostnité a plody obsahují semena. Moderní kultivary jsou bezsemenné, mají hladké listy a menší plodenství – některé z kultivarů ovšem váží až 8 kg.

Ve střední Americe se ananas pěstuje a šlechtí již po tisíciletí. V roce 1550 byl ananas naložen do cukru a posílán do Evropy jako drahocenná a žádaná lahůdka. Koncem šestnáctého století se rozšířil do Číny a na Filipíny, zdomácněl na Jávě a vzápětí po kolonizaci i na západoafrickém pobřeží. Holanďanovi M. Le Courovi se podařilo vypěstovat ananas ve skleníku a v roce 1960 ho poprvé dodal anglickým pěstitelům. Během několika let zachvátila ananasová móda zdejší panstvo a zahradníci pěstovali tuto rostlinu ve skleníku na horkých záhonech z koňského hnoje a staré kůže až daleko na severu ve Skotsku. Viktoriánci přivedli pěstování ananasu na vysokou úrověň díky regulovanému vytápění pomocí parních kotlů.

Ananasu se jako tropické rostlině nejlépe daří na Havaji. Vyžaduje velmi kvalitní půdy a poměrně vysokou teplotu vzduchu, vysokou vlhkost během vegetační sezóny kromě zrání, tolik světla, kolik jen lze a množství bohatého vláknitého kompostu. Na plantážích zabírá každá rostlina přibližně plochu jednoho čtverečního metru a vyžaduje tedy i přiměřeně velké nádoby k pěstování! Teplota nikdy nesmí klesnout pod 21 °C, ani překročit 32 °C.

Ananasy se sklízejí před dosažením plné zralosti a skladují se v chladu, kde vydrží i několik týdnů. Vyrábí se z nich chutný džem, výtečný džus a především kompoty. Plody dodávají sladkou příchuť ostrým pokrmům čínské kuchyně nebo jídlům kořeněným karí a mohou se dokonce péci se šunkou.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy