REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Advent (4 týdny před nedělí před 25. prosincem)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Doba přípravy na Vánoce se nazývá “ADVENT”. Toto označení pochází z latinského slova “adventus”, což znamená příchod. Myslí se zde na příchod Vykupitele Ježíše Krista.


Každoročním prožíváním adventu a slavením adventní liturgie církev zpřítomňuje očekávání starozákonních proroků, kteří připravovali lidstvo na příchod Mesiáše. Tím, že se věřící vžívají do atmosféry této dlouhé přípravy na první příchod Vykupitele, oživují zároveň touhu po jeho druhém příchodu na konci časů, ale rovněž do svého vlastního života.

První začátky slavení adventu se objevují v jižní Galii a také ve Španělsku koncem 4. století. Od 12. do 13. století se stal advent začátkem nového liturgického roku, který do té doby začínal právě Vánocemi.

 

 

Datum adventních nedělí

Datum první adventní neděle je pohyblivé. Je to proto, že poslední adventní neděle – čtvrtá – připadá vždy na neděli před 25. prosincem (který je hlavním vánoční svátkem). A protože 25. prosinec je každý rok v jiném dni v týdnu, tak i 1. adventní neděle má každý rok jiné datum. Advent vždy trvá do půlnoci dne 24.12. (“štědrý večer” je vigilie – předvečer hlavního vánočního svátku). Někdy se proto stává, že poslední adventní neděle může připadnout i na Štědrý den. V takovém roce trvá advent vlastně jen tři týdny, i když má čtyři adventní neděle.

 

Názvy adventních nedělí:

První adventní neděle – železná neděle

Druhá adventní neděle – bronzová neděle

Třetí adventní neděle – stříbrná neděle

Čtvrtá adventní neděle – zlatá neděle

 

Adventní věnec

Je tradiční symbol západní církve sloužící k symbolickému odpočítávání čtyř týdnů adventu. Obvykle má podobu věnce ze jehličnatých větví ozdobeného 4 svícemi. Každou adventní neděli se zapaluje další svíčka. Svíček může být ale i více, v závislosti na zvyklostech a trendech. Svíce mohou být různě vysoké, různých barev, symetricky, nebo asymetricky rozmístěné. Zdobené věnce bez svíček, které jsou také nazývány adventní věnce jsou používány k ozdobení vchodových dveří. Klasické adventní věnce byly zavěšované na stuhách, v posledních letech (počátek 21. století) je nahradily věnce které se kladou přímo na svátečně upravený stůl.

 

Chanuka

Rozsvícení svící na adventním věnci nepřímo navazuje na židovskou tradici starou 2000 let – na slavení svátků světel zvaných Chanuka. Na židovských chanukových svícnech se rozsvěcuje postupně osm světel.

Zdroj: www.vira.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Hřejivé, vydatné a lokální: Vyzkoušejte listopadové recepty

Listopad je pro mnohé z nás měsícem studených dní a brzkých večerů, kdy bychom nejraději trávili čas zachumlaní celý den do deky. Zažeňte chmury s naší porcí listopadových receptů, které vás krásně zahřejí a dodají vám energii. Ve všech receptech hrají prim lokální produkty, které si v roce 2021 vysloužily značku kvality Regionální potravina, oceňující jen ty nejlepší výrobky napříč regiony. Tentokrát jsme zařadili lesní špek, který Michal Šnebergr vyrábí v Pošumaví, lahodný sýr z Kryzanovy farmy v jižních Čechách, tvaroh z Vysočiny a na závěr tradiční tvargle z Olomouckého kraje. Přejeme dobrou chuť!

číst dále ...

Lahodný podzimní štrůdl ze sezónních jablek: Víte, jak na ten nejlahodnější?

Štrůdl nebo jinými slovy jablečný závin, je známý od nepaměti. Přestože pochází od našich jižních sousedů, stal se oblíbeným natolik, že ho považujeme téměř za národní pokrm. S rozinkami, se skořicí, ořechy i s jablky nebo tvarohem – variant existuje nespočet a recepty se většinou dědí z generace na generaci. Vyzkoušejte si společně s námi recept na nefalšovaný jablečný závin tak, jak ho znáte od dětství – jemné, křupavé těsto a plněný velkými kousky jablek se skořicí a opraženou strouhankou!

číst dále ...

Vepřové maso jako klasika české kuchyně

Snad žádné jiné maso se na českých jídelníčcích neobjevuje tak často jako vepřové. Každý z nás ho za rok sní kolem 43 kg, což je více než polovina celkového množství masa, které zkonzumujeme. Vepřové ale není jen krkovice či plec, v kuchyni nabízí opravdu široké možnosti využití.

číst dále ...

Poctivý podzimní vývar krok za krokem

Barevné podzimní dny plné sluníčka již vystřídalo sychravé počasí, které pomalu ale jistě hlásí příchod zimy. Buďte na pochmurné období připraveni a dopřejte vašemu tělu ty správné vitamíny, aby se mohlo bránit nejrůznějším nachlazením. Připravte si poctivý vývar, který obsahuje řadu prospěšných minerálů a pokud nebudete šetřit zeleninou, tak i vitaminů. Prozradíme vám, jak připravit ten nejlepší!

číst dále ...

Vánoční řízečky vyladěné k dokonalosti

Štědrovečerní tabule je v každé rodině jiná, ale vždy jde o nejslavnostnější večeři celého roku a podle toho by měla vypadat i chutnat. Tradiční bramborový salát, rybí nebo hrachová polévka, losos, smažený kapr či křupavé lehké kuřecí řízky, všechny tyto pokrmy mají jedno společné, jsou připravovány s láskou a precizností pro své nejbližší. Drůbežářský závod Klatovy přináší tipy pro milovníky kuřecího masa, kteří si chtějí připravit na štědrovečerní stůl lehké a šťavnaté řízky, po kterých se jen zapráší.

číst dále ...

Tipy na skvělá podzimní jídla, která vás zahřejí a dodají energii

Než se podzim přehoupne do své druhé části, je tím nejbarevnějším ročním obdobím. Zároveň se jedná o dobu, kdy jsme více unavení a máme chuť na teplé nápoje a pokrmy. Osvěžit si tyto dny můžeme netradičními recepty, které nás zahřejí, dodají energii a rozzáří den. Mnohdy stačí čerpat z běžné dostupné nabídky potravin. Oslňte svou rodinu nebo kamarády originálními recepty a dokonalým propojením jednotlivých pokrmů. Zapomeňte na tradiční těžké podzimní pokrmy a vyzkoušejte letos něco nového. Že vás nebaví připravovat jen dýňovou polévku? V tom případě vyzkoušejte celerový krém s libečkem a kešu oříšky. A pokud přece jenom si nedokážete představit podzim bez dýně, tak si připravte lahodné cupcaky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy