REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Americké barbecue versus naše české grilování

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Americké barbecue je také stále oblíbenější i u nás. Výraz barbecue pochází z francouštiny. Byli to právě francouzští lovci nebo bukanýři, kteří napichovali celá zvířata na rožeň od ,,barby“, neboli od vousů, až po ,,que“ po ocas. Spojením těchto dvou slov vznikl výraz barbecue a dnes je tento výraz používán téměř po celém světě. A jaký je tedy rozdíl mezi barbecue grilováním a tom našem? ….


Klasické české grilování se však od amerického barbecue liší. Grilování je rychlá úprava při vyšších teplotách, která trvá pár minut, zato při barbecue se využívá nižších teplot kouře a maso se griluje i několik hodin. Na barbecue se využívají většinou grily s poklopem a teploměrem, zato při klasickém grilování není poklop nutný.

 

 

Pokud říkáme, že barbecue je pomalé grilování pokrmů, myslíme tím opravdu velmi zdlouhavý proces přípravy surovin grilováním. V USA se napíklad barbecue žebra grilují i 6 hodin a vepřovou plec 10-12 hodin. Pokrmy se většinou grilují při 120 až 160 °C, častěji i pod 120 °C. Při takové teplotě dřevo nehoří, ale doutná a vydává kouř charakteristický právě pro americké barbecue.

Při barbecue se většinou používají barbecue omáčky, kterých existuje nekonečná řada. Každá z nich obsahuje různé druhy koření, velmi často kečup a také chilli omáčku. Naopak při klasickém grilování se většinou používají marinády, kde je základem olej.

Text i foto J. Honzajk, volně upraveno ReceptyOnLine.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy