REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Arónie třikrát jinak. Ovocňák představuje 3 zdravé novinky nejen proti jarní únavě

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Slyšeli jste už o arónii? Říká se jí také temnoplodec nebo černý jeřáb a je to chuťový zázrak plný vitamínů! V Ovocňáku ji už nějakou dobu najdete v jejich sadech na česko-slovenském pomezí, teď ale hraje hlavní roli ve třech novinkách. 100% šťáva, sirup a džem jsou přesně to, co nakopne tělo a pomůže mu bojovat s jarní únavou.


Arónii se přezdívá „nejzdravější živý plot” a její keře obsypané černými bobulkami poznáte na první pohled. Jsou nejen krásné, ale také velice odolné a na pěstování nenáročné. Rostou proto (často divoce) v zahradách, parcích i na okrajích lesů, a pokud plody nesklidí dřív ptáci, dozrávají na konci srpna a v září. Blahodárné působení černého jeřábu znali už naší předci, pak ale upadl v zapomnění. Jeho plody jsou přitom učiněný poklad. Bobulky jsou bohaté na vitamíny C, B, E a P a organické kyseliny. Pomáhají posilovat imunitu, preventivně je můžete konzumovat, abyste předešli chřipce a nachlazení, působí na krevní oběh, snižují krevní tlak, hladinu cholesterolu, zpevňují cévy a ovlivňují fungování štítné žlázy. A navíc… Jsou neuvěřitelně lahodné!

 

Vitamínové osvěžení

Bobulky arónie Ovocňák pasíruje, a poté šetrně pasteruje při nízkých teplotách, díky čemuž si šťáva zachovává maximum vitamínů a dalších prospěšných látek. Výsledkem je čistá šťáva, která je příjemně trpká a zamilují si ji všichni, kdo nemají rádi přeslazené ovocné nápoje. Lehká svíravá nakyslost příjemně osvěží a do žil vám nalije neředěnou porci zdraví.

100% aróniová šťáva, doporučená cena 125 Kč, k dostání na ovocnak.cz a ve vybraných obchodech.

 

Sirupem proti kašli

Druhá novinka neteče, ale spíš se táhne. Jestli používáte sirupy do čaje nebo vody na dochucení, tuhle „hutnější“ dobrotu oceníte. Sirup z arónie je skvělý na oživení teplého nápoje a limonádám i (ne)alkoholickým koktejlům vysloveně sluší. Je bez zrnka cukru a záleží na chuti, ale doporučený poměr ředění je 1:7. Konečně nepřeslazený sirup i pro dospělé.

100% aróniový sirup, doporučená cena 125 Kč, k dostání na ovocnak.cz a ve vybraných obchodech.

 

Novinka, co si vás namaže na chleba!

Co může být ještě hustší než sirup? Přece džem! Tahle lahůdka má říz a daleko komplexnější chuť než obyčejné marmelády, které jsou jen sladké. Hořko-trpká lehce nasládlá arónie je ideální pro výrobu džemu. Můžete si ho namazat na čerstvou houstičku, zázraky s ním ale dokážete i při promazávání perníku nebo dortového korpusu.

 

 

100% aróniový džem, doporučená cena 99 Kč, k dostání na ovocnak.cz a ve vybraných obchodech.

Víc podob a čistější provedení snad ani arónie získat nemůže. Tak v jaké podobě si ji dáte?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší recepty z čerstvých jahod na jednom místě!

Na území Čech se začaly jahody pěstovat poměrně pozdě, až v 19 století a to nejprve v okolí Neveklova na Benešovsku. O rozšíření jahod v Čechách se postaral Rudolf Strimpl. V roce 1896 si nechal od přítele z Ameriky poslat první sadbu polních jahod. Od té doby jahody v Česku zdomácněly. Čerstvé jahody, jako surovina, dnes patří neodmyslitelně do stovky skvělých receptů. My jsme pro vás vybrali pár těch TOP receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Jací velikáni gastronomie se narodili ve Španělsku? Podívejte se s námi na 3 nejvýznamnější kuchaře světové třídy

Španělsko se může pyšnit nejen bohatou kulinářskou tradicí, ale také řadou talentovaných kuchařů, kteří se stali ikonami světové gastronomie. Jejich kreativita, vášeň a inovace přinesly do gastronomického světa nové chutě a zážitky. Znáte tyto mistry ve svém oboru?

číst dále ...

Kuřecí burger třikrát jinak a vždy na jedničku!

Byly doby, kdy opekání buřtů bylo vrcholem letního grilování, ale naštěstí ty doby jsou dávno pryč. Češi se stali přeborníky v grilování různých druhů mas, uzenin, zeleniny, ovoce, sýrů a dokonce i sladkostí. Pokud jste fanouškem grilování tak jistě víte, co všechno je potřeba pro dokonalý gurmánský zážitek zajistit! Nejde jen o značku grilu a grilovací um kuchaře, protože výslednou chuť a neopakovatelný zážitek z jídla, tvoří právě kvalitní suroviny. Ty není tak jednoduché v dnešní době vybrat, proto je dobré se inspirovat spolehlivými značkami jako je např. Drůbežářský závod Klatovy.

číst dále ...

Probuďte se do jara. Tradiční recepty z kvalitních sezónních surovin, které osvěží vaše smysly

Jaro je v plném proudu. Čas obnovy a nových začátků. Příroda je v rozpuku a na našich loukách se objevuje spousta bylinek a dalších surovin, které jsou skvělým pomocníkem i v gastronomii. Je tedy ideální čas na tradiční čerstvé recepty plné barev, chutí a pestrosti, které nejenom zahřejí, ale okoření každý jarní den. A jak to udělat, aby se vaše kulinární umění stalo fenoménem? Vařte či pečte z těch nejkvalitnějších surovin a výrobků, které poznáte podle log kvality na obalech, jako je například Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

číst dále ...

4x netradiční recepty na grilování

Milovníci grilování zbystřete! Vůně grilu se totiž co nevidět začnou šířit ze všech koutů, a proto je nasnadě být připraveni. Chcete-li si rozšířit obzory a neházet letos na rošt klasiku, jako každý rok, mrkněte na naše vyrožněné recepty, obsahujících ty nejlepší marinády, jež z vás udělají mistry každé grilovací party.

číst dále ...

TIP – Snadný chleba na prázdniny

Koupit si čerstvý chléb z kvalitních přísad nemusí být během letních prázdnin na chalupě úplně hračka. Ale co kdybyste takový chléb mohli mít úplně kdykoli nehledě na den v týdnu a čas? Stačí si s sebou zabalit připravenou pečící směs bez konzervantů i éček od Pernerky. Pečící směs pro snadnou přípravu chleba Pernerka stačí pouze doplnit vodou, vytvořit těsto, nechat vykynout a následně upéct. Čerstvý chléb z kvalitní mouky si tak můžete upéct kdykoli.

číst dále ...

Kdo negriluje, není Čech: Jak si u grilu neuříznout ostudu

Nažhavený gril, naložené šťavnaté maso, nakrájená zelenina… A pak okamžik hrůzy, kdy jistíte, že jste maso nedopekli, zelenina je oproti tomu už černá a návštěva pozvaná na propečený burger bude zřejmě o chlebu. I grilování má svá pravidla, která je dobré znát, ještě než si uvážete kolem pasu stylovou zástěru. Naučte se grilovat jako profesionál!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy