REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Aby sváča byla zdravá a neskončila v koši. Co dát dětem do aktovky?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

PR - Rady a tipy profesionálůHlavolam v podobě správného složení svačiny pro školáka, který po rozlítaných prázdninách zrovna přistál ve školní lavici, řeší snad každá máma. Navíc když toto úsilí, často končí fiaskem v podobě nálezu oschlého jídla v aktovce. To se stalo asi každému rodiči.


Není ale třeba dělat ze všeho vědu, brouzdat po webech a hledat instrukce nutričních specialistů. Stačí se držet základních a jednoduchých rad, aby vašemu dítěti nechybělo ve svačině to podstatné.

 

PR - Rady a tipy profesionálů

 

Výrobky mléčné – chutné, zdravé a blahodárné

Bez mléka se zdravý růst a vývoj dítěte neobejde. Kvalitní bílkoviny v něm jsou zásadní pro stavbu a obnovu buněk a vápník zase zajistí správný růst kloubů a kostí. V případě, že má vaše dítě k tekutému mléku odpor, není nic snadnějšího než ho nahradit jogurty, které pomáhají vstřebat živiny a pozitivně ovlivňují střevní mikroflóru. Kvůli vyšším nárokům na příjem tuků a energií, by měly děti konzumovat spíše polotučné produkty. Do pečiva vyzkoušejte třeba tvarohové nebo smetanové sýry, např. Lučina má verzi přímo pro děti se sníženým obsahem soli a bez éček.

 

Rady a tipy profesionálů

 

Obiloviny základem sacharidů

Jsou základní potravinou bohatou na sacharidy a tudíž významným zdrojem energie. I když se do popředí dostává pečivo celozrnné, měly by ho zvláště mladší děti konzumovat v menším množství než to klasické. Hodně vlákniny může dětský organismus zatížit. Do deseti let by měly děti toto pečivo svačit maximálně třikrát týdně. Pečivo nedávejte samotné. Namázněte ho kvalitním rostlinným tukem a přidejte šunku se sýrem. Tuky dítě potřebuje také, aly měly byste mít na paměti, že ty rostlinné mají přednost. Dodají tělu esenciální mastné kyseliny, nezbytné pro zdravý růst.

Ovoce a zelenina nutností

Do ovoce a zeleniny by se měly děti zakousnout alespoň pětkrát denně, ideálně tedy ke každému jídlu. Důležitý zdroj vitamínů, minerálů a vlákniny také dobře zasytí. V horkých dnech spolehlivě osvěží meloun nebo okurka. Ne pro každé dítě je ale ovoce se zeleninou terno. V tom případě zkoušejte a kombinujte. Kousek ovoce a zeleniny by v žádné svačině rozhodně neměl chybět, zvlášť když z průzkumů vyplývá, že tuto důležitou součást stravy rodiče často opomíjejí.

Sladkosti nahraďte ořechy a sušeným ovocem

Nárůst obezity u dětí je z velké části přikládán přílišné konzumaci cukrů. I když nelze cukrovinky dětem v malé míře upírat, chutná alternativa se dá najít ve směsích oříšků a sušeného ovoce. Ideální skloubení poskytuje například Studentská směs ArRashid, ve které se vyhnete i poslední dobou tolik skloňovanému palmovému oleji. Vzhledem k vysokému obsahu živin, sytivosti a nízké hmotnosti a objemu jsou jedna až dvě hrsti denně ideální součástí svačiny školáka. Je prokázané, že ořechy různých druhů obsahují celou řadu blahodárných látek.

 

Rady a tipy profesionálů

 

Bublinky s cukrem vynechejte

„Limča“ pro děti nemusí znamenat jen spoustu cukru v bublinkách. Pitnou vodu ochuťte ovocem, bylinkami, nařeďte džusy nebo připravte ovocný čaj a dohlédněte, aby toho měly děti dostatek. Pitný režim může obohatit i 100% kokosová voda, která je bohatá na draslík, vápník, hořčík, sodík a celou řadu dalších bioaktivních látek. Pro své výborné rehydratační účinky je ideální pro sportující děti. Na rozdíl od kokosového mléka má nízkou energetickou hodnotu a nenajdete v ní žádný tuk. Například kokosová voda CocoCool neobsahuje žádné zvýrazňující látky a přidaný cukr.

Buďte kreativní

Umolousaná svačina vyndaná z aktovky malého studenta příliš neosloví. Používejte pevné stylové krabičky, které vaše děti budou bavit, a s jídlem si pohrajte. Hlavně menší děti ocení, když na ně z boxu vykoukne „sváča“ ve tvaru zvířátka nebo autíčka. Stejně tak můžete vykrájet zeleninu a ovoce, zvýšíte tím pravděpodobnost, že se do ní školák zakousne.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Sladké poděkování pro mlsné maminky

S druhou květnovou nedělí každoročně vyvstává otázka, čím našim drahým maminkám vykouzlit úsměv na tváři. Pro ty, kdo ještě nemají vymyšlenou pozornost, přinášíme tip na sladký sušenkový dort ve tvaru M, k jehož přípravě vám stačí jen pár ingrediencí a odhodlání péct s láskou. Přidáte-li na ozdobu bonbony Haribo Berries a pár jedlých třešňových květů, úspěch je zaručen.

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Připravte si osvěžující italské semifreddo: dezert ze zmrzliny a žloutků

Částečně zmrzlý dezert italského původu v létě utiší chuť na sladké i studené. Dezert ze zmrzliny, žloutků a cukru na sebe bere spoustu lákavých podob a rozhodně mezi nimi najdete takovou, do níž se zamilujete.

číst dále ...

Poznejte benefity luštěnin s novým e-bookem plným lahodných receptů

Luštěniny, dlouho opomíjená složka jídelníčku či jídlo chudých, jsou v současnosti považovány za trend nejen v rostlinné kuchyni a čím dál více lidí si uvědomuje řadu benefitů, které jejich pravidelné zařazení do jídelníčku přináší. Luštěniny nejsou jen kvalitním zdrojem rostlinných bílkovin, ale obsahují také mnoho minerálů a vitamínů jako je železo, zinek, vápník či vitamíny skupiny B. Také se pyšní vysokým obsahem zdraví prospěšné vlákniny a jejich konzumace je spojena s dlouhověkostí.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy