REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Aby sváča byla zdravá a neskončila v koši. Co dát dětem do aktovky?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

PR - Rady a tipy profesionálůHlavolam v podobě správného složení svačiny pro školáka, který po rozlítaných prázdninách zrovna přistál ve školní lavici, řeší snad každá máma. Navíc když toto úsilí, často končí fiaskem v podobě nálezu oschlého jídla v aktovce. To se stalo asi každému rodiči.


Není ale třeba dělat ze všeho vědu, brouzdat po webech a hledat instrukce nutričních specialistů. Stačí se držet základních a jednoduchých rad, aby vašemu dítěti nechybělo ve svačině to podstatné.

 

PR - Rady a tipy profesionálů

 

Výrobky mléčné – chutné, zdravé a blahodárné

Bez mléka se zdravý růst a vývoj dítěte neobejde. Kvalitní bílkoviny v něm jsou zásadní pro stavbu a obnovu buněk a vápník zase zajistí správný růst kloubů a kostí. V případě, že má vaše dítě k tekutému mléku odpor, není nic snadnějšího než ho nahradit jogurty, které pomáhají vstřebat živiny a pozitivně ovlivňují střevní mikroflóru. Kvůli vyšším nárokům na příjem tuků a energií, by měly děti konzumovat spíše polotučné produkty. Do pečiva vyzkoušejte třeba tvarohové nebo smetanové sýry, např. Lučina má verzi přímo pro děti se sníženým obsahem soli a bez éček.

 

Rady a tipy profesionálů

 

Obiloviny základem sacharidů

Jsou základní potravinou bohatou na sacharidy a tudíž významným zdrojem energie. I když se do popředí dostává pečivo celozrnné, měly by ho zvláště mladší děti konzumovat v menším množství než to klasické. Hodně vlákniny může dětský organismus zatížit. Do deseti let by měly děti toto pečivo svačit maximálně třikrát týdně. Pečivo nedávejte samotné. Namázněte ho kvalitním rostlinným tukem a přidejte šunku se sýrem. Tuky dítě potřebuje také, aly měly byste mít na paměti, že ty rostlinné mají přednost. Dodají tělu esenciální mastné kyseliny, nezbytné pro zdravý růst.

Ovoce a zelenina nutností

Do ovoce a zeleniny by se měly děti zakousnout alespoň pětkrát denně, ideálně tedy ke každému jídlu. Důležitý zdroj vitamínů, minerálů a vlákniny také dobře zasytí. V horkých dnech spolehlivě osvěží meloun nebo okurka. Ne pro každé dítě je ale ovoce se zeleninou terno. V tom případě zkoušejte a kombinujte. Kousek ovoce a zeleniny by v žádné svačině rozhodně neměl chybět, zvlášť když z průzkumů vyplývá, že tuto důležitou součást stravy rodiče často opomíjejí.

Sladkosti nahraďte ořechy a sušeným ovocem

Nárůst obezity u dětí je z velké části přikládán přílišné konzumaci cukrů. I když nelze cukrovinky dětem v malé míře upírat, chutná alternativa se dá najít ve směsích oříšků a sušeného ovoce. Ideální skloubení poskytuje například Studentská směs ArRashid, ve které se vyhnete i poslední dobou tolik skloňovanému palmovému oleji. Vzhledem k vysokému obsahu živin, sytivosti a nízké hmotnosti a objemu jsou jedna až dvě hrsti denně ideální součástí svačiny školáka. Je prokázané, že ořechy různých druhů obsahují celou řadu blahodárných látek.

 

Rady a tipy profesionálů

 

Bublinky s cukrem vynechejte

„Limča“ pro děti nemusí znamenat jen spoustu cukru v bublinkách. Pitnou vodu ochuťte ovocem, bylinkami, nařeďte džusy nebo připravte ovocný čaj a dohlédněte, aby toho měly děti dostatek. Pitný režim může obohatit i 100% kokosová voda, která je bohatá na draslík, vápník, hořčík, sodík a celou řadu dalších bioaktivních látek. Pro své výborné rehydratační účinky je ideální pro sportující děti. Na rozdíl od kokosového mléka má nízkou energetickou hodnotu a nenajdete v ní žádný tuk. Například kokosová voda CocoCool neobsahuje žádné zvýrazňující látky a přidaný cukr.

Buďte kreativní

Umolousaná svačina vyndaná z aktovky malého studenta příliš neosloví. Používejte pevné stylové krabičky, které vaše děti budou bavit, a s jídlem si pohrajte. Hlavně menší děti ocení, když na ně z boxu vykoukne „sváča“ ve tvaru zvířátka nebo autíčka. Stejně tak můžete vykrájet zeleninu a ovoce, zvýšíte tím pravděpodobnost, že se do ní školák zakousne.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy