REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Aby sváča byla zdravá a neskončila v koši. Co dát dětem do aktovky?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

PR - Rady a tipy profesionálůHlavolam v podobě správného složení svačiny pro školáka, který po rozlítaných prázdninách zrovna přistál ve školní lavici, řeší snad každá máma. Navíc když toto úsilí, často končí fiaskem v podobě nálezu oschlého jídla v aktovce. To se stalo asi každému rodiči.


Není ale třeba dělat ze všeho vědu, brouzdat po webech a hledat instrukce nutričních specialistů. Stačí se držet základních a jednoduchých rad, aby vašemu dítěti nechybělo ve svačině to podstatné.

 

PR - Rady a tipy profesionálů

 

Výrobky mléčné – chutné, zdravé a blahodárné

Bez mléka se zdravý růst a vývoj dítěte neobejde. Kvalitní bílkoviny v něm jsou zásadní pro stavbu a obnovu buněk a vápník zase zajistí správný růst kloubů a kostí. V případě, že má vaše dítě k tekutému mléku odpor, není nic snadnějšího než ho nahradit jogurty, které pomáhají vstřebat živiny a pozitivně ovlivňují střevní mikroflóru. Kvůli vyšším nárokům na příjem tuků a energií, by měly děti konzumovat spíše polotučné produkty. Do pečiva vyzkoušejte třeba tvarohové nebo smetanové sýry, např. Lučina má verzi přímo pro děti se sníženým obsahem soli a bez éček.

 

Rady a tipy profesionálů

 

Obiloviny základem sacharidů

Jsou základní potravinou bohatou na sacharidy a tudíž významným zdrojem energie. I když se do popředí dostává pečivo celozrnné, měly by ho zvláště mladší děti konzumovat v menším množství než to klasické. Hodně vlákniny může dětský organismus zatížit. Do deseti let by měly děti toto pečivo svačit maximálně třikrát týdně. Pečivo nedávejte samotné. Namázněte ho kvalitním rostlinným tukem a přidejte šunku se sýrem. Tuky dítě potřebuje také, aly měly byste mít na paměti, že ty rostlinné mají přednost. Dodají tělu esenciální mastné kyseliny, nezbytné pro zdravý růst.

Ovoce a zelenina nutností

Do ovoce a zeleniny by se měly děti zakousnout alespoň pětkrát denně, ideálně tedy ke každému jídlu. Důležitý zdroj vitamínů, minerálů a vlákniny také dobře zasytí. V horkých dnech spolehlivě osvěží meloun nebo okurka. Ne pro každé dítě je ale ovoce se zeleninou terno. V tom případě zkoušejte a kombinujte. Kousek ovoce a zeleniny by v žádné svačině rozhodně neměl chybět, zvlášť když z průzkumů vyplývá, že tuto důležitou součást stravy rodiče často opomíjejí.

Sladkosti nahraďte ořechy a sušeným ovocem

Nárůst obezity u dětí je z velké části přikládán přílišné konzumaci cukrů. I když nelze cukrovinky dětem v malé míře upírat, chutná alternativa se dá najít ve směsích oříšků a sušeného ovoce. Ideální skloubení poskytuje například Studentská směs ArRashid, ve které se vyhnete i poslední dobou tolik skloňovanému palmovému oleji. Vzhledem k vysokému obsahu živin, sytivosti a nízké hmotnosti a objemu jsou jedna až dvě hrsti denně ideální součástí svačiny školáka. Je prokázané, že ořechy různých druhů obsahují celou řadu blahodárných látek.

 

Rady a tipy profesionálů

 

Bublinky s cukrem vynechejte

„Limča“ pro děti nemusí znamenat jen spoustu cukru v bublinkách. Pitnou vodu ochuťte ovocem, bylinkami, nařeďte džusy nebo připravte ovocný čaj a dohlédněte, aby toho měly děti dostatek. Pitný režim může obohatit i 100% kokosová voda, která je bohatá na draslík, vápník, hořčík, sodík a celou řadu dalších bioaktivních látek. Pro své výborné rehydratační účinky je ideální pro sportující děti. Na rozdíl od kokosového mléka má nízkou energetickou hodnotu a nenajdete v ní žádný tuk. Například kokosová voda CocoCool neobsahuje žádné zvýrazňující látky a přidaný cukr.

Buďte kreativní

Umolousaná svačina vyndaná z aktovky malého studenta příliš neosloví. Používejte pevné stylové krabičky, které vaše děti budou bavit, a s jídlem si pohrajte. Hlavně menší děti ocení, když na ně z boxu vykoukne „sváča“ ve tvaru zvířátka nebo autíčka. Stejně tak můžete vykrájet zeleninu a ovoce, zvýšíte tím pravděpodobnost, že se do ní školák zakousne.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Nepostradatelná osvěžující kombinace léta: gin & tonic

Klasika všech klasik gin & tonic neboli nejlepší způsob osvěžení a podpoření dobré nálady v teplých letních dnech. Vyzkoušejte nové kombinace se středomořským Ginem Mare. Doplňte tento prémiový gin například kvalitním tonikem Thomas Henry a dopřejte si opravdu chutný a osvěžující drink.

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

Roter Hahn: Jihotyrolský knödle vládne každé sezóně

Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“obdobu našeho českého plněného knedlíku na slano či na sladko. Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy