REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Angrešt (Srstka obecná)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Opadavý, samosprašný keř vysoký až 1,5 m. Plody má velké do 3 cm,oválné, luté a nachové, obsyhující vitamín C.


Encyklopedie ovoce: BobulovinyLatinsky: Grossularia uva-crispa

Zelené angrešty, které se prodávají v obchodech, jsou určeny pro kuchyňskou úpravu a mají málo společného s rozplývavě sladkými, plně vyzrálými plody stolních odrůd. Na rozdíl od jiných rybízů má angrešt větší a chlupaté plody a je trnitý. Pěstuje se snadno. Někdy bývá pěstován na kmínku. Při dobré péči a správném prořezávání jsou jeho plody velké a šťavnaté v širokém spektru barev a výbornou chutí od svěží sladkokyselé až po sytou vinnou.

Angrešt, správně česky nazývaný srstka obecná (Ribes grossularia), je původnním evropským druhem. Poprvé se objevuje zmíňka o angreštu v kupní smlouvě Westminsterské zahrady krále Eduarda I. v roce 1276. Jeho pěstování se nejvíce rozšířilo v Británii, kde se v 19. století pěstovalo na sta odrůd. Tehdy se zahrádkářům dařilo vypěstovat plody, dosahujících velikosti vejce slepic liliputek. Mimořádně velká, červená a téměř lysá odrůda London obsadila na výročních výstavách největších plodů v letech 1829 až 1867 první místo a byla tak po 37 let neporaženým šampiónem.

Srstka roste planě skalnatých stanovištích jako drobný keř různého tvaru, často rozvolněný, s plody proměnlivé barvy i velikosti. Americké odrůdy byly vyšlechtěny ze srstky rozkladité (R. divaricatum), která má menší plody a je odolná proti americkému padlí, které může evropské odrůdy zničit.

London (středně sezónní) má největší plody temně rudé barvy. Velmi oblíbená odrůda je Langley Gage (středně sezónní) s velkým množstvím průsvitných bílých plodů s vynikající sytou sladkou chutí. Early Sulphur (velmi ranná) má chutné zlatožluté, téměř průsvitné bobule střední velikosti. Významná je také odrůda Gunner (středně sezónní) s plody výrazné chuti a olivově zelené barvy, úrodu ale nemá příliš bohatou. Leveller (středně sezónní) patří mezi velice chutné odrůdy a plody má žlutozelené. Americká srstka rozkladitá není tak trnitá a má menší tmavé bobule podobné černému rybízu. Další odrůdou je například zelenoplodý Pixwell. Srstka hloholistá (R. oxycanthoides) je další z mnoha amerických druhů, má má malé červené plody.

Z malých zelených plodů, které po tepelné úpravě červenají, připravíme nejchutnější kyselé džemy a koláče. Zralé plody, které mají plnou chuť a jsou méně kyselé, používáme jako stolní ovoce. Vaříme-li sladké a zralé plody, přidáváme červený rybíz pro zvýšení kyselosti. Často z angreštu připravujeme rosoly, které neobsahují tuhé slupky a semena.

Z angreštu lze vyrobit silné víno, podobné tradičnímu z hroznů.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Recepty z angreštu:

Polská angreštová omáčka Angreštový kompot Džem z angreštu Angreštový koláč

Kakaové řezy s angreštem Šťáva z angreštu ….

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy