REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Angrešt (Srstka obecná)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Opadavý, samosprašný keř vysoký až 1,5 m. Plody má velké do 3 cm,oválné, luté a nachové, obsyhující vitamín C.


Encyklopedie ovoce: BobulovinyLatinsky: Grossularia uva-crispa

Zelené angrešty, které se prodávají v obchodech, jsou určeny pro kuchyňskou úpravu a mají málo společného s rozplývavě sladkými, plně vyzrálými plody stolních odrůd. Na rozdíl od jiných rybízů má angrešt větší a chlupaté plody a je trnitý. Pěstuje se snadno. Někdy bývá pěstován na kmínku. Při dobré péči a správném prořezávání jsou jeho plody velké a šťavnaté v širokém spektru barev a výbornou chutí od svěží sladkokyselé až po sytou vinnou.

Angrešt, správně česky nazývaný srstka obecná (Ribes grossularia), je původnním evropským druhem. Poprvé se objevuje zmíňka o angreštu v kupní smlouvě Westminsterské zahrady krále Eduarda I. v roce 1276. Jeho pěstování se nejvíce rozšířilo v Británii, kde se v 19. století pěstovalo na sta odrůd. Tehdy se zahrádkářům dařilo vypěstovat plody, dosahujících velikosti vejce slepic liliputek. Mimořádně velká, červená a téměř lysá odrůda London obsadila na výročních výstavách největších plodů v letech 1829 až 1867 první místo a byla tak po 37 let neporaženým šampiónem.

Srstka roste planě skalnatých stanovištích jako drobný keř různého tvaru, často rozvolněný, s plody proměnlivé barvy i velikosti. Americké odrůdy byly vyšlechtěny ze srstky rozkladité (R. divaricatum), která má menší plody a je odolná proti americkému padlí, které může evropské odrůdy zničit.

London (středně sezónní) má největší plody temně rudé barvy. Velmi oblíbená odrůda je Langley Gage (středně sezónní) s velkým množstvím průsvitných bílých plodů s vynikající sytou sladkou chutí. Early Sulphur (velmi ranná) má chutné zlatožluté, téměř průsvitné bobule střední velikosti. Významná je také odrůda Gunner (středně sezónní) s plody výrazné chuti a olivově zelené barvy, úrodu ale nemá příliš bohatou. Leveller (středně sezónní) patří mezi velice chutné odrůdy a plody má žlutozelené. Americká srstka rozkladitá není tak trnitá a má menší tmavé bobule podobné černému rybízu. Další odrůdou je například zelenoplodý Pixwell. Srstka hloholistá (R. oxycanthoides) je další z mnoha amerických druhů, má má malé červené plody.

Z malých zelených plodů, které po tepelné úpravě červenají, připravíme nejchutnější kyselé džemy a koláče. Zralé plody, které mají plnou chuť a jsou méně kyselé, používáme jako stolní ovoce. Vaříme-li sladké a zralé plody, přidáváme červený rybíz pro zvýšení kyselosti. Často z angreštu připravujeme rosoly, které neobsahují tuhé slupky a semena.

Z angreštu lze vyrobit silné víno, podobné tradičnímu z hroznů.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Recepty z angreštu:

Polská angreštová omáčka Angreštový kompot Džem z angreštu Angreštový koláč

Kakaové řezy s angreštem Šťáva z angreštu ….

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy