REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Angrešt (Srstka obecná)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Opadavý, samosprašný keř vysoký až 1,5 m. Plody má velké do 3 cm,oválné, luté a nachové, obsyhující vitamín C.


Encyklopedie ovoce: BobulovinyLatinsky: Grossularia uva-crispa

Zelené angrešty, které se prodávají v obchodech, jsou určeny pro kuchyňskou úpravu a mají málo společného s rozplývavě sladkými, plně vyzrálými plody stolních odrůd. Na rozdíl od jiných rybízů má angrešt větší a chlupaté plody a je trnitý. Pěstuje se snadno. Někdy bývá pěstován na kmínku. Při dobré péči a správném prořezávání jsou jeho plody velké a šťavnaté v širokém spektru barev a výbornou chutí od svěží sladkokyselé až po sytou vinnou.

Angrešt, správně česky nazývaný srstka obecná (Ribes grossularia), je původnním evropským druhem. Poprvé se objevuje zmíňka o angreštu v kupní smlouvě Westminsterské zahrady krále Eduarda I. v roce 1276. Jeho pěstování se nejvíce rozšířilo v Británii, kde se v 19. století pěstovalo na sta odrůd. Tehdy se zahrádkářům dařilo vypěstovat plody, dosahujících velikosti vejce slepic liliputek. Mimořádně velká, červená a téměř lysá odrůda London obsadila na výročních výstavách největších plodů v letech 1829 až 1867 první místo a byla tak po 37 let neporaženým šampiónem.

Srstka roste planě skalnatých stanovištích jako drobný keř různého tvaru, často rozvolněný, s plody proměnlivé barvy i velikosti. Americké odrůdy byly vyšlechtěny ze srstky rozkladité (R. divaricatum), která má menší plody a je odolná proti americkému padlí, které může evropské odrůdy zničit.

London (středně sezónní) má největší plody temně rudé barvy. Velmi oblíbená odrůda je Langley Gage (středně sezónní) s velkým množstvím průsvitných bílých plodů s vynikající sytou sladkou chutí. Early Sulphur (velmi ranná) má chutné zlatožluté, téměř průsvitné bobule střední velikosti. Významná je také odrůda Gunner (středně sezónní) s plody výrazné chuti a olivově zelené barvy, úrodu ale nemá příliš bohatou. Leveller (středně sezónní) patří mezi velice chutné odrůdy a plody má žlutozelené. Americká srstka rozkladitá není tak trnitá a má menší tmavé bobule podobné černému rybízu. Další odrůdou je například zelenoplodý Pixwell. Srstka hloholistá (R. oxycanthoides) je další z mnoha amerických druhů, má má malé červené plody.

Z malých zelených plodů, které po tepelné úpravě červenají, připravíme nejchutnější kyselé džemy a koláče. Zralé plody, které mají plnou chuť a jsou méně kyselé, používáme jako stolní ovoce. Vaříme-li sladké a zralé plody, přidáváme červený rybíz pro zvýšení kyselosti. Často z angreštu připravujeme rosoly, které neobsahují tuhé slupky a semena.

Z angreštu lze vyrobit silné víno, podobné tradičnímu z hroznů.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Recepty z angreštu:

Polská angreštová omáčka Angreštový kompot Džem z angreštu Angreštový koláč

Kakaové řezy s angreštem Šťáva z angreštu ….

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Výtečná příloha s ještě širším využitím. Dopřejte si zelí, jak ho neznáte!

Zelí patří mezi nepostradatelné ingredience české kuchyně. Kromě toho, že bývá součástí tradičních pokrmů, jako je vepřové s knedlíkem, pečená kachna nebo oblíbená zelňačka, je doslova vitamínovou bombou. A proto by ve vašich podzimních receptech rozhodně nemělo chybět. Vyzkoušejte jeho přednosti v neotřelých receptech. Doporučujeme například zeleninové závitky se zelím, v kombinaci s pečeným kuřetem nebo si můžete připravit výtečnou polévku z červeného zelí. Uvidíte, že si určitě pochutnáte!

číst dále ...

Chystáte se na vinobraní? Fakta, co byste měli znát

Vinobraní je za dveřmi, a tak jsme připravili pár zajímavostí, které není na škodu připomenout. Třeba se dozvíte i pár novinek, o kterých jste doposud nevěděli.

číst dále ...

Vyhlášen byl Evropský den ekologického zemědělství, slavit se bude 23. září

Evropský parlament, Rada Evropské unie a Evropská komise, tři klíčové instituce EU, dnes podepsaly společné prohlášení, kterým oficiálně vyhlásily 23. září Evropským dnem ekologického zemědělství.

číst dále ...

Překročte hranice běžného pečení, vyzkoušejte nevšední mouky a pečte díky nim s minimem lepku

Celiaci si běžnou mouku s lepkem jednoduše dovolit nemohou. Pro jiné je eliminace lepku jednou z cest k pestřejšímu jídelníčku. Pokud se do této skupiny řadíte i vy, vězte, že pečiva se vzdávat nemusíte. Naopak se vám otevírají široké možnosti pro experimentování v kuchyni. Péct totiž můžete i z mouky rýžové nebo pohankové, díky kterým můžete obsah lepku ve svém jídelníčku snížit na minimum.

číst dále ...

Jubilejní Burgerfest přivítal 21 000 návštěvníků a trhnul rekord s největším burgerem

10. ročník Burgerfestu, který se o víkendu uskutečnil na holešovickém Výstavišti se skutečně vydařil. Kromě dokonalého počasí po celou dobu akce si jej užilo přes 21 000 návštěvníků a došlo i na rekord. Tím byl největší burger v České republice, který vážil 95 kg a měřil 98 na 24 cm, díky čemuž se podařilo jej zapsat i do České knihy rekordů. Celkem se na akci zkonzumovalo 45.000 burgerů v 53 bistrech a restauracích, proběhlo 10 workshopů a kuchařských show, byly zvoleny nejlepší restaurace a rozdaly se ceny v hodnotě přesahující 500 000 Kč.

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy