REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ajowan

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Semena připomínají semena celeru, chutnají však podobně jako tymián.


Latinsky: Carum ajowan

Jiný název: Biskupská tráva

Semena ajowanu se používají v indické kuchyni k ochucení kari pokrmů, čatní a placek pappadum. Rostlina je příbuzná kmínu. Pěstuje se tedy v Indii, Pakystánu, Egyptě …

Semena ajowanu se podobají kmínu s vůní podobnou tymiánu. Tato vůně je silnější, když se semena rozemelou nebo tepelně upraví na másle nebo oleji. Jakmile však semena projdou tepelnou úpravou, ztrací nahořklou a poněkud pálivou chuť. Často se žvýkají pro léčebné účely, pro vysoký obsah léčivého thymolu. Thymol, obsahová látka tymiánu je používán do zubních past, ústních vod a sirupů proti kašli. Používá se pro své antiseptické vlastnosti a je také přidáván do cigaret za účelem zlepšení jejich chuti.

 

Použití v kuchyni:

Ajowan se používá hlavně v asijské, indické, arabské a etiopské kuchyni jako koření na ryby a brambory, ale nejčastěji do luštěnin. Semena jsou pečená na másle, aby zvýraznila vůně a chuť tymiánu, ale také na ochucení másla nebo tuku. Luštěniny se pak dávají do takto upraveného másla a podávané se horké. Celými semeny se někdy posypává chleba. Syrová semena jsou zřídka používaná protože jejich chuť je velmi silná. Je součástí etiopské nebo egyptské směsi koření Berbera.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy