REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Abeceda exotického ovoce

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Plánovali jste Vánoce v teplých krajích, ale nakonec budete doma? Užijte si trochu té exotiky s ovocem, které vás přenese do ráje exotických chutí a vánoční tabuli dodá jedinečnou atmosféru. Exotické ovoce okouzlí nejen pestrými barvami, ale také svojí netradiční chutí. Podobně jako ostatní druhy ovoce dodá našemu tělu během zimních svátků cenné vitaminy. Ne každý ale ví, jak ho konzumovat či jak ho použít v kuchyni. S tím může pomoci jednoduchý přehled.


A jako ananas

Tuto exotickou plodinu není třeba dlouho představovat. U Čechů se jedná o velmi oblíbené ovoce, obzvláště v období Vánoc. „Ananas je v průběhu prosince vedle citrusů jednoznačně nejprodávanějším druhem exotického ovoce. Každoročně se v tomto období prodají desítky tisíc kusů“, potvrzuje Annamaria Demeterová, manažerka kategorie ovoce v obchodech Albert.

Největší výzva pak spočívá ve výběru toho správného kusu. Zralý ananas poznáte díky intenzivní vůni na stonku. Pokud však sáhnete po nedozrálém plodu, nezoufejte, stačí ho nechat zrát po dobu až 2 týdnů při pokojové teplotě. Je výborný čerstvý, ale i na grilu.

 

B jako banány

I banány se řadí mezi exotické ovoce, i když jsme si na jejich konzumaci již zvykli. Kromě klasických žlutých můžete vyzkoušet také netradiční červené. „Jedná se o menší a sladší odrůdu s červenou slupkou. Jejich krémová dužina chutná po malinách či jahodách
a skvěle se hodí do zdravých dezertů nebo salátů,“ upřesňuje Alena Paldusová, manažerka projektu Zdravá 5. Červené banány lze zakomponovat i do slaného exotického jídla, jako třeba usmažit ke steaku z kuřecího masa.

Pozor – červené banány mají krátkou dobu trvanlivosti, proto je spotřebujte co nejrychleji.

 

G jako granátové jablko

Plod granátového jablka na první pohled poznáte podle rubínové barvy typické slupky. Po rozkrojení narazíte na chutná červená semínka a šťávu. Obojí se dá využít v kuchyni, ať už pro přípravu koktejlů, džusů nebo sirupu grenadina v případě šťávy či dozdobení ovocných pokrmů a grilovaného masa či ryb semínky. Jen si dejte pozor při otevírání, hodně barví.

Na rozdíl od červených banánů vydrží v lednici čerstvé až po dobu jednoho měsíce.

 

K jako karambola

Pochoutka bohatá na vitamin C má zvláštní jablečno-citrusovou chuť a skvěle se hodí jako originální ozdoba pohárů, nápojů a ovocných salátů, protože svým tvarem připomíná hvězdičku. Jde o bobuli dlouhou 8-15 cm, která se konzumuje i se slupkou, nakrájená na plátky. Dužina karamboly je křupavá, křehká a šťavnatá.

Plody karamboly se dováží ještě nezralé, proto je třeba nechat ji dozrát při pokojové teplotě a poté ihned zkonzumovat.

 

M jako maracuja

Možná ji znáte pod pojmem „mučenka“ nebo „passion fruit“. Vždy se ale jedná o malé kulaté ovoce s pevnou slupkou, které se po rozkrojení dá vyjídat lžičkou. Mnozí si ji oblíbili především díky výrazné až kyselé chuti, někdy bývá dokonce přirovnávána k černému rybízu, meruňkám nebo oblíbenému mangu.

TIP: Zralé plody poznáte podle zvrásněné slupky a vnitřní dužině pevně přichycené na slupku.

 

P jako physalis

Physalis neboli mochyně peruánská jsou malé oranžové kuličky připomínající cherry rajčátka, schovaná v kalichu lístků. Jeho bobule potěší vaše chuťové buňky šťavnatou, osvěžující, sladkokyselou, kořeněnou chutí. Prostě dokonalý koktejl s nádechem exotiky.

Lístkový kalich na plodech zanechejte až do doby konzumace. Následně jej rozevřete a otočte „naruby“. Kuličky můžete namáčet v čokoládě nebo s nimi například ozdobit tvarohový dort.

 

Kromě těchto druhů existují ještě další více či méně známé exotické plodiny, které stojí za vyzkoušení. Jde například o výživově bohatý kokosový ořech, sladkou a voňavou papáju, chutné kiwi, opojné mango, exotickou pithayu, antioxidanty nabité nashi nebo po medu a vanilce chutnající kaki. Dnes už není potřeba za exotickými chutěmi cestovat, stačí se pro ně vydat do obchodu.

 

Pokud se rozhodnete dopřát svým chuťovým pohárkům odměnu v podobě netradičního ovoce, můžete se nechat inspirovat tipy na recepty podle Alberta (podrobné recepty se objeví po kliknutí na jejich název nebo fotografii!):

 

 

 

 

O Albertu:

  • Obchody Albert působí na českém trhu více než 30 let. První obchod, supermarket v Česku pod názvem Mana 6. června 1991 v Jihlavě.
  • Síť prodejen Albert má více než 300 obchodů po celé České republice, hypermarkety a supermarkety Albert najdou zákazníci v každém kraji.
  • Albert patří mezi největší soukromé zaměstnavatele v Česku, o zákazníky se denně stará téměř 20 000 zaměstnanců.
  • Činnost obchodů Albert oceňují i odborníci. V roce 2019 získala společnost Albert cenu Odpovědný zahraniční investor, kterou uděluje vláda za aktivitu v oblasti společenské odpovědnosti, zlepšování životního prostředí a podporu regionů a dobrovolnictví.
  • Prodejna Albert z olomouckého NC Olympia se stala vítězem mezi hypermarkety v prestižní soutěži Diamantová liga kvality 2019, která vybírá nejkvalitnější prodejny v České republice. Tato výhra navazuje na prvenství v roce 2018, které získal hypermarket v nákupním centru na Chodově.
  • Albert získal již čtyřikrát Národní cenu kvality ČR a jako první tuzemská firma se v roce 2016 dostal do finále evropské úrovně soutěže.
  • Albert neustále pracuje na modernizaci prodejen a zkvalitňování služeb. Od roku 2017 prošla rekonstrukcí a modernizací již polovina prodejen Albert v Česku.
  • V roce 2009 byl založen Nadační fond Albert za účelem podpory zdravého životního stylu dětí i jejich rodičů a podpory vzdělávání, integrace a rozvoje dětí ze sociálně znevýhodněných skupin.
  • V obchodech Albert mohou zákazníci využít program 100% garance kvality, který se vztahuje na téměř celý sortiment potravin, kosmetiku, drogerii i například na krmivo pro zvířata.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Je vaření váš koníček? Pořiďte si vhodné vybavení!

Den bez toho, abyste uvařili nějakou dobrotu pro sebe nebo své blízké, si nedovedete představit? Je čas nad sporákem pro vás relaxem, během kterého popustíte uzdu fantazii, zapomenete na běžné starosti a prostě si to jen užíváte? Když si do kuchyně pořídíte to správné vybavení, posunete to zase o level výš. Nevěříte?

číst dále ...

Kouřový bod hlavních typů olejů

“Je sice pravda, že smažení není nejvhodnějším způsobem přípravy pokrmů ve zdravé výživě. Stejně tak však je i pravda, že velký rozdíl může být v době a způsobu přípravy, a především v druhu použitého tuku”, říká úvodem Oliver Fecko z online tržiště s potravinami Everli. Při smažení potravin, se kterým byste to neměli přehánět, byste měli dodržovat určitá pravidla, díky nimž jsou pokrmy nejen chutnější, ale také méně škodlivé.

číst dále ...

10 tipů, jak začít letos jíst lépe

Dali jste si do nového roku celou řadu nejrůznějších předsevzetí, která jste vzdali hned v prvním lednovém týdnu? Nezoufejte, nic není ještě ztraceno. Není totiž potřeba dávat si mnoho velkých cílů jako například kolik kilogramů najednou zhubneme či zařazovat do svého už tak nabitého rozvrhu každodenní sportovní aktivitu. Taková předsevzetí zpravidla totiž nedokážeme splnit a pak nás spíše demotivují. Místo toho zkuste letos udělat skutečnou změnu a začněte jíst lépe. Stačí začít přemýšlet o tom, co jíte a dělat malé změny, které stojí malé úsilí, ale mohou mít velký efekt. Dlouhodobě vám tyto malé krůčky pomohou zkvalitnit nejenom jídelníček, ale především i zdraví.

číst dále ...

Sůl nad zlato? Omyl! Sůl a pepř z Kampotu na zlato!

Kouzlete v kuchyni. V každé správně kuchyni nesmí chybět základní výbava. A tou je jednoznačně pepř a sůl. A pak také určitě odhodlání a chuť připravit pro sebe a své blízké něco chutného z kvalitních surovin. Pokud spadáte do tohoto týmu, určitě musíte vyzkoušet unikátní Kampotský černý a fermentovaný pepř. Pepře La Plantation jsou jedničkou na světovém trhu. Získali mnoho cen na mezinárodních gastronomických soutěžích a mnoho uznávaných šéfkuchařů na Kampotský pepř nedá dopustit. I vy teď můžete kouzlit s tímto unikátním pepřem ve své kuchyni a povznést vaše pokrmy na vyšší level.

číst dále ...

Jedinečná Božská kuchařka má už druhý díl!

Velký úspěch prvního dílu nakopnul autorku k sepsání pokračování, které vám nesmí chybět v knihovně kuchařek. Na jaře ředkvičky, na podzim jablka a švestky přímo ze stromu. V zimě zásoby kořenové zeleniny, brambory a zelí. A léto? To je plné hojnosti. Dozrávají rajčata, mrkev, hrách a všechno možné ovoce. Recepty v nové Božské kuchařce využijete po celý rok. Budete potřebovat běžně dostupné suroviny, které seženete v každém obchodě nebo na trhu. Ani v tomto pokračování nečekejte žádné složité postupy a hodiny v kuchyni, většinu jídel připravíte do 30 minut. Stejně jako u prvního dílu.

číst dále ...

BRAND BOX prosinec 2021 – balíček plný novinek

Sice už máme po Vánocích, ale pojďme se podívat, co bylo v posledním Brand Boxu pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Zimní období máme neodmyslitelně spjato s perníčky, a tak přichází Babiččina volba se speciální limitovanou edicí hladké mouky – Mouka na perníčky. Směs pšeničné a žitné mouky na pečení voňavých domácích perníčků. Cena je: 17,90 Kč (1 Kg).

číst dále ...

Prosecco pod lupou: Co ukrývá oblíbené šumivé víno?

Ačkoliv první zmínky o proseccu se datují do konce 18. století, sklenku šumivého nápoje si pravděpodobně dopřávali už staří Římané. Svůj název získalo podle vesničky blízko italského Terstu a dnes je prosecco základním kamenem italských vín. Jak si ho vychutnat nejlépe a jak poznat, že si kupujete pravé prosecco?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy