REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Amarant, zapomenuté zrno boha!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

PR - Rady a tipy - AmarantVětšině z nás málo známá pseudoobilnina, bude nově k dispozici téměř ve všech regálech. Amarantová semena označovaná jako „svaté zrno“, jsou plná zdraví prospěšných látek, které působí antioxidačně a mohou náš organismus ochránit například před rakovinou. Můžeme si na nich pochutnat při snídani, svačině či obědě.


Amarant je jednoletá mnohosemenná bylina s českým názvem laskavec. Řadíme ho k nepravým obilninám. Pochází ze střední Ameriky, kde byl znám již v době Aztéků, Inků a Mayů, kteří jej označovali jako „svaté zrno“. Amarantová semínka mají v kuchyni všestranného zastoupení, dají se použít samostatně jako cereálieCereálie jsou veškeré obilniny (obiloviny) a výrobky z nic, nebo semletá v podobě mouky, pražená nebo naklíčená.“ vysvětlit specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold Mgr. Milan Merva.

 

PR - Menu Gold

 

Právem patří mezi super potraviny, je velmi chutný a vyznačuje se lahodnou oříškovou chutí. Na snídani lze připravit výbornou kaši z amarantových vložek či kombinace ovesných vloček a amarantu, na svačinu můžeme konzumovat amarantový chléb nebo křupky a na obědy či večeři lze použít Amarant jako přílohu, v kombinaci s jinou obilninou nebo pokrm z amarantové mouky.

Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold doporučuje amarant všem sportovcům, kteří se snaží živočišnou bílkovinu nahradit kvalitním zdrojem rostlinné bílkoviny.


Jaké jsou hlavní výhody amarantu?

  • Semena mají vyšší výživovou hodnotu než obilniny díky vyššímu obsahu bílkovin (až 2x), tuků, některých vitaminů (B2, niacin a vitamin E), minerálních látek (např. vápník), stopových prvků (železo)  a vlákninyVláknina jsou součásti rostlinných potravin, které naše tělo nedokáže rozložit. Část vlákniny řadíme mezi sacharidy, část je tvořena jinými chemickými sloučeninami. Vláknina má řadu prospěšných vlastností – pomáhá formování stolice a pravidelnému vyprazdňování, váže na sebe vodu a některé látky z potravy, například cholesterol. .

  • Bílkoviny amarantu mají vyšší obsah esenciálních aminokyselin než obilniny, čímž se podobají živočišným bílkovinám, takže je amarant vhodný např. pro vegetariány.

  • Obsahuje prospěšné nenasycené mastné kyseliny, hlavně kyselinu olejovou a linolovou – prevence bolestí a poškození kloubů a kloubních chrupavek, zpomalují stárnutí mozku.

  • Obsahuje skvalen, což je látka s antioxidačními účinky, která podporuje imunitní systém, regenerační schopnosti organizmu a příznivě snižuje tvorbu cholesteroluCholesterol je látka tukové povahy, která je pro naše tělo na jedné straně nepostradatelná – tvoří se z něj například hormony a vitamin D apod. V nadměrném množství se může usazovat ve stěnách cév a ucpávat je. Vyskytuje se ve všech živočišných tkáních, ale nevyskytuje se v rostlinách. Část cholesterolu si tělo samo vytváří, část se do těla dostává konzumací živočišných potravin. Vysoký příjem cholesterolu v potravě zvyšuje riziko vzniku onemocnění srdce a cév. v krvi.

  • Listy v čerstvém stavu obsahují poměrně významné množství vitaminu C, karotenoidů a rutinu.

  • Neobsahuje lepek, proto je vhodný i pro nemocné s céliakií a pro sportovce s lehkou intolerancí lepku.

  • Nízká pravděpodobnost vzniku alergie na bílkovinu amarantu, předchází dobrou stravitelnost.

  • Přítomnost niacinu – zmírňuje komplikace spojené s cukrovkou, zmírňuje stavy úzkosti a deprese.

  • Prevence proti rakovině prsu.

 

TIP!

PR - Menu GoldNOVINKA MENU GOLD AMARANT

Dostupnost: TESCO, MAKRO

Doporučená MOC: 42-45 Kč

Nutriční hodnoty ve 100 g výrobku:

Energetická hodnota: 1554 kj/3371 kcal

Tuky: 7 g

z toho nasycené mastné kyseliny: 1 g

– Sacharidy: 66 g

Z toho cukry: 2 g

Bílkoviny: 14 g

Sůl: 0,04 g

www.lafood.cz

    Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


    reklama


    Nejnovější články

    Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

    Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

    číst dále ...

    Hrátky s čokoládou

    Inspirujte se tímto originálním videem a ozdobte dezerty netadičními čokoládovými tvary. Podévejte se, co dokáže led či studená voda s rozpuštěnou čokoládou. Nejsou to kouzla, jen um šikovných cukrářů. :)

    číst dále ...

    Italská kuchyně sahá až do pravěku, jak se zrodila a měnila v průběhu staletí?

    Kdo by neznal skvělou pizzu nebo italské těstoviny s rozmanitými druhy omáček? Italská kuchyně je jednou z nejrozšířenějších na světě a její základy můžeme stopovat až do neolitu. Vydáme se na cestu italského jídla od jeho počátků až do dnešních dnů. A změn je za ta staletí požehnaně.

    číst dále ...

    Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

    Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

    číst dále ...

    Při očistě organismu pomůže i konopí

    Nejlepší očistou pro tělo je dodržování zdravého životního stylu, tedy dostatek pohybu a kvalitního spánku a pravidelná a zdravá strava. Chcete-li se pročistit, určitě dopřejte svému tělu dostatek ovoce a zeleniny, které vám dodá energii a dobrý pocit. Svůj jídelníček celkově odlehčete a nebojte se na něj zařadit také konopí, které je zdrojem všech pro tělo potřebných látek.

    číst dále ...

    Valentýnské menu II.

    Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

    číst dále ...

    Valentýnské menu I.

    Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

    číst dále ...

    Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy