REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Apfelkiechl a štrúdl aneb Když přichází jablečný čas

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jablko patří mezi nejoblíbenější a nejprodávanější ovoce u nás, a v některých končinách už nastává jeho sklizeň. V českých kuchyních se velmi často objevují recepty spojené právě s jablky. Ať už je to štrúdl, salát s karamelizovanými jablky nebo třeba jablečný ocet. Zatímco u nás se sklidí zhruba 230 000 tun jablek ročně, v Jižním Tyrolsku je tomu přes jeden 1 000 000 tun. Proto není divu, že každá farma Roter Hahn má své vlastní tradiční a rodinné recepty na zpracování jablek ve formě báječných domácích produktů nebo jako nějakou sladkou pochoutku.


V Jižním Tyrolsku je každoroční sklizeň jablek vždy velkou událostí. Hosté mohou na farmách pomoci sklízet šťavnaté ovoce, které uzrálo na teplém italském slunci, a mají tak i možnost ochutnat čerstvě vyrobený mošt. Více než 500 z 1 700 sdružení farem Roter Hahn pěstuje několik oblíbených druhů, jako jsou Golden Delicious, Red Gala a Granny Smith. Zemědělci prodávají svá roční úsilí v podobě jablek na přímo, pokud je zrovna nevyužijí na výrobu jablečného octa či džemů. Dále z nich vyrábějí lahodné sladké pochoutky, jako jsou například jablečný závin a sladké žemle.

 

 

Sladké jablečné žemle od Elisabeth Mittelberger

Na útulném statku Eichernhof peče Elisabeth Mittelberger jedny z nejlepších žemlí v okolí. Na jejich přípravě není nic těžkého, každý si to může vyzkoušet v pohodlí domova a pečená jablka navíc krásně provoní všechny pokoje. Jak na to?

Nejdůležitější je si vybrat ten správný druh. Elisabeth používá odrůdu Golden Delicious, jsou šťavnatá příjemně navinulá a dobře se s nimi pracuje. Je možné si vybrat i o něco sladší variantu. K přípravě stačí vzít dvě větší jablka a nakrájet je nahrubo na kostičky, potom je nasypat do mísy, přidat rozinky, ořechy a anýz. Do směsi přimíchat lžíci soli a 500 g špaldové celozrnné mouky. Následně 350 ml vlažné přírodně zakalené jablečné šťávy, 20 gramů kvasinek a dvě lžíce medu. Vše promíchat a přidat 40 gramů másla. Poté stačí těsto přikryté nechat odstát dokud nenabyde zhruba na dvojnásobek. Lžící poté naporcovat a vyválet jednotlivé kousky v celozrnné mouce, pak už je jen položit na moukou vysypaný plech. Žemle se pečou v rozehřáté troubě na 180 stupňů Celsia (v horkovzdušné troubě) 25 až 30 minut. Ať se všem dílo podaří, přeje selka Elisabeth ze statku v obci Vöran, kde je také možnost skvělého ubytování. Celý recept a spoustu dalších je na webových stránkách.

 

 

Jablečné vdolky ”Apfelkiechl”

Na slunečné straně Dolomit leží v nadmořské výšce 1475 metrů statek Lüch de Survisc. Rodina Vallazza umí svým hostům vytvořit velmi příjemnou atmosféru tyrolského rodinného statku, kterou ještě více umocňuje přítomnost tradičních jablečných vdolků ”Apfelkiechl,” jsou u nich vyhlášenou pochoutkou. Apfelkiechl je recept pro všechny milovníky jablek, je rychlý, jednoduchý a určitě si ho zamiluje celá rodina. Stačí koupit čtyři sladká jablka, která se oloupou, odstraní se jádra a nakrájí na jeden až dva centimetry široké plátky. Ještě je pokapat citronem, posypat skořicí a jde se na těsto. Ze dvou žloutků, 12 dkg hladké mouky, špetky soli, 1/8 l mléka, dvou polévkových lžic rumu a ušlehaných bílků se připraví směs. Plátky z jablek se v něm obalí a na horkém oleji se začnou opékat do zlatova. Na závěr se už jen posypají cukrem. Tip – namísto mléka lze použít i bílé víno. Celý recept je dostupný na webových stránkách.

 

 

Tradiční jablečný závin z farmy “Pirchhof”

Tento lahodný jablečný závin připravuje z čerstvých jablek selka Andrea Müller, ta se ho naučila od své babičky a dědí se tak již po generace. Každé ráno, když selka začne péct jablečný závin, voní po celém statku. Proto nelze odolat a dát si alespoň malý kousek k ranní kávě. U hostů má velký úspěch a rádi se sem i kvůli tomuto skvostnému dezertu vracejí. Jak na takový tradiční závin z Jižního Tyrolska? Na zlatavé těsto je potřeba smíchat 500 gramů polohrubé mouky, pečící prášek, dvě vejce, 180 gramů margarínu, 200 gramů cukru a vanilkový cukr. Vytvoří se krásně hladké těsto, které se nechá půl hodiny odpočívat. Na přípravu ovocné náplně je potřeba oloupat 10-12 jablek, nakrájet je na malé kousky, smíchat s vanilkovým cukrem a rozinkami podle chuti. Podle libosti je možné přidat také rum. Potom, co si těsto chvíli odpočine, musí se rozdělit na dvě stejné půlky, vyválet ho, naplnit a zavinout. Tím se vytvoří hladký bochníček štrúdl. Nakonec se štrúdl potře trochou mléka, aby byl krásně křupavý a získal svoji typickou zlatavou barvu. Dá se péct na 180 °C asi 45 minut a ještě teplý štrúdl se může posypat práškovým cukrem. Po upečení je důležité štrúdl nechat alespoň půl hodiny vychladnout brzkému krájení ještě když závin horský, jednoduše by se rozpadl. A ten kdo má náladu hřešit, může si dopřát závin s poctivým vanilkovým přelivem nebo jahodovou zmrzlinou! Dobrou chuť přeje Andrea Müller, selka z Hofschanku Pirchhof u Naturns. Tento i další recepty jsou dostupné na webových stránkách.

Všechny produkty vyrobené na farmách Roter Hahn se dají zakoupit v partnerských prodejnách po celém Jižním Tyrolsku a jsou označeny červeným kohoutem. Milovníci jablek mohou vyrazit na dovolenou, na farmu, kde se jablka přímo pěstují. S jablečným expertem si mohou prohlédnout voňavé sady a něco zajímavého se o nich dozvědět, například o jeho historii, sklizni, rozmanitosti druhů, ale třeba i marketingu.

 

 

O značce kvality Roter Hahn:

Značku kvality Roter Hahn (Červený kohout) uvedl na trh Zemědělský svaz Jižního Tyrolska v roce 1998. Označuje farmy nabízející turistům dovolenou v malebném prostředí Jižního Tyrolska, slunného regionu italských Alp. V nabídce má více než 1 700 farem specializovaných na chov dobytka, pěstování vína a ovoce. Hosté zde najdou celoročně rekreační ubytování v podobě samostatných pokojů s útulnou osobní atmosférou, domácí gastronomii a nespočet příležitostí pro aktivní dovolenou a wellness. Kromě možnosti zblízka se seznámit se životem na zemědělském statku a ochutnat vynikající domácí speciality –  čerstvé mléko, sýry, džusy, chléb a mnoho dalších pochoutek – jsou farmy skvělým výchozím bodem pro poznávání okolí a nabízejí nespočet možností trávení volného času. Návštěvníci si mohou vybrat od turistiky přes silniční i horskou cyklistiku až po sjezdové a běžecké lyžování a další outdoorové sporty. Ubytování pak zajišťují přímo rodiny farmářů, které nejlépe vědí, jak svým hostům připravit domáckou atmosféru a splnit jim jejich přání. V roce 2018 strávili turisté na farmách označených znakem červeného kohouta přes dva a půl milionu noclehů. Kromě ubytování na farmách provozuje sdružení Roter Hahn rodinné restaurace umístěné přímo na statcích, udržuje tradici řemesel a provozuje také prodejny místních potravinářských specialit. Další informace o Roter Hahn (v češtině, němčině, angličtině, italštině a polštině) najdete zde: http://www.roterhahn.cz/cz/ 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Co za vás zvládnou zelené superpotraviny

Chlorella, matcha, moringa, kelp, spirulina… Cizí slova, kterým se snadno naučíte. Zelená barva je barvou živých rostlin, vegetace, růstu a života jako takového. Barva lesů, trávy a mechu nás oslňuje svojí pozitivní energií. A zrovna tak, jako je pro člověka prospěšné vyrážet ven do přírody, prospívá mu i konzumace potravin, které tuto krásu přírody utváří. Miliony rostlinných druhů se skládají z různých látek a všechny mají svůj účel. Řada druhů vypadá i dnes na pohled stejně jako před dvěma sty lety, ovšem jejich přínos pro výživu člověka už tak zajímavý není. Na řadě míst ztratila půda své minerály a dostala jiné člověkem vytvořené chemické látky, které urychlovaly po desetiletí růst především obilných monokultur.

číst dále ...

Směs od Labety – Mazanec bez lepku

Mazat se s mazancem? Proč ne, když máte dost času. Se směsí od Labety je to ale taková hračka, že si tuhle sladkou dobrotu upečete i několikrát za rok, nejen na Vánoce. Navíc se jedná o bezlepkový produkt, takže ho můžete bez obav nabídnout i jakékoli návštěvě. Do těsta už stačí jen přidat mléko, máslo a žloutky. Dle chuti doplníte do těsta rozinky, kandované ovoce, ořechy nebo mandle. Pečení si pak můžete usnadnit v domácí elektrické pekárně. A je raz dva napečeno. Mazanec od Labety si zamilujete vy i celá vaše rodina stejně jako ten od babičky.

číst dále ...

Už jste našli drink, který vám sedí? Frank Sinatra si ho namíchal sám

Důvod k oslavám se vždycky najde a co si budeme nalhávat, většinu oslav doprovází drinky s aspoň kapkou alkoholu. Kvalitnímu drinku se nevyhýbají slavné osobnosti ani členové královských rodin. Zjistěte, co nesmí chybět v Buckinghamském paláci, kdo bedlivě počítal počet kostek ledu ve skleničce, nebo čím byste zapůsobili na sex symbol své doby, Marylin Monroe.

číst dále ...

Neházejte luštěniny do jednoho pytle a neochuzujte se o skvělý zdroj zdraví

Luštěniny nejsou jen zelená čočka a hrách. Tato rodina je bohatá a nabízí spoustu různých chutí. Součástí jídelníčku by měla být nejen díky své variabilitě užití a chutí, ale také pro blahý vliv na naše zdraví. Moderní gastronomie luštěniny využívá často a díky tomu stále roste její popularita, a to nejen mezi vegetariány a vegany. Seznamte se s dalšími druhy luštěnin a pozvedněte jejich konzumaci v České republice, která je celosvětově podprůměrná. Nevyhýbejte se luštěninám, nevíte, o co přicházíte.

číst dále ...

Nové exkluzivní japonské whisky na českém trhu

Společnost Premier Wines & Spirits s novým rokem 2020 představuje rozšířené portfolio svého whisky sortimentu. Nově na náš trh přináší stále oblíbenější japonské whisky. Konkrétně zde pořídíte exkluzivní Kura The Whisky a whisky Kamiki, která jako první zraje v sudech z japonského cedru.

číst dále ...

Překvapivě dietní: obohaťte letos svůj jídelníček o suroviny, které byste na první pohled možná rázně odmítli

Začali jste nový rok s předsevzetím dostat se do kondice a ideálně pár kilo zhubnout? Letos by to pro vás nemusel být takový oříšek, měli byste ale volit správnou cestu. Nebojte se hladovění, naopak, dietní jídelníček může být bohatý a chutný. Stačí zařadit potraviny, o kterých byste možná na první pohled ani neřekli, že vám v boji s přebytečnými kily mohou pomoci.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy