Základní aspik se používá především ve studené kuchyni a to na výrobu mnoha pokrmů.
Ingredience:
Na 1 kg: | |
150 g | octa |
100 g | pitné vody |
100 g | kořenové zeleniny |
100 g | cibule |
90 g | jedlé želatiny |
15 g | cukru |
0,5 g | celého pepře |
0,3 g | nového koření |
0,2 g | bobkového listu |
Postup:
1. Očištěnou cibuli a kořenovou zeleninu nahrubo nakrájíme a s kořením vše uvaříme v části dávky vody
2. Želatinu promícháme se studenou vodou a po nabobtnání ji spojíme s vývarem ze zeleniny a koření
3. Přidáme ocet, cukr, sůl a vše přivedeme téměř k bodu varu (nesmí se vařit, jinak aspik ztrácí tuhost)
4. Občas aspik promícháme, aby se všechny želatina dobře rozpustila
5. Hotový aspik přecedíme přes čistou utěrku, je-li aspik správně připraven, má průzračnou jantarovou barvu.
Želatinu musíme předem máčet ve studené vodě, kterou použijeme z celkové stanovené dávky. Nabobtnání trvá asi 30 minut.