Mléčný osvěžující nápoj rozšířený na Kavkaze, v Bulharsku a ve Střední Asii.
Ingredience:
Na zhruba 0,5 l: | |
150 g | bílého jogurtu |
1 lžička | octa (obyčejného) |
špetka soli | |
studená voda |
Postup:
1. Do sklenice dáme trochu vody a sůl, rozmícháme jí a pak přidáme jogurt, ocet a zbylou vodu
2. Znovu pořádně rozmícháme a můžeme podávat.
Tento recept pochází z Bulharska, kde je všude k dostání i hotový, zde ani nepřidávají ocet protože jejich jogurt je trochu kyselejší.
Poznámka:Airjan, airan: mléčný osvěžující nápoj vyráběný z předem uvařeného, později zkysaného mléka, které se ředí studenou pramenitou vodou, ve městech minerálkou s ledem, přičemž voda tvoří 30 až 50 procent airanu. Je to výborný studený nápoj rozšířený je i na Kavkaze, v Bulharsku a ve Střední Asii.