Recept na nadýchané lívance vhodné pro lidi trpící alergií na ořechy.
Ingredience:
125 g | hladké nebo polohrubé mouky |
200 ml | mléka |
2 lžíce | moučkového cukru |
2 lžičky | kypřícího prášku |
1 ks | velkého, rozšlehaného vejce |
olej neořechového původu na smažení | |
špetka soli | |
K podávání: | |
1 hrst | malin, jahod, borůvek apod. |
javorový nebo jiný sirup | |
plýtky citrónu nakrájené na plátky |
Postup:
1. V míse smícháme mouku s kypřícím práškem, cukrem a solí, vytvoříme hromadu, ve které uprostřed vytvoříme důlek
2. Do důlku nalijeme rozšlehané vejce a polovinu mléka, zamícháme, vznikne nám krémová kašička, do které nalijeme zbývající mléko, vše důkladně promícháme
3. Zdroj tepla zapneme na střední výkon, na pánvi rozehřejeme kapku oleje, přebytečný olej případně odlijeme a smažíme lívance o průměru cca 12 cm, až se nahoře objeví bublinky a lívanec bude zespodu zlatavě hnědý, trvá to asi 1,5 minuty, otočíme ho a osmažíme i z druhé strany, hotový necháme v teple, než dosmažíme ostatní lívance (mezi jednotlivým smažením lívanců kápneme vždy trochu čerstvého oleje na pánev)
4. Lívance podáváme teplé, s javorovým nebo jiným čirým sirupem, spolu s malinami, jahodami … nebo citrónem, z něhož na lívance vymačkáme šťávu.
Lívance můžeme uchovat teplé v rozehřáté troubě, nebo na talíři, který položíme na hrnec s horkou vodou, vždy zaklopené.