REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čokoládové briošky bez ořechů

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept pro alergiky na ořechy, ale i pro všechny, co milují dobré sladké mlsání. Skvělé jsou především na snídani spolu s čerstvou kávou, nebo horkou čokoládou.


Ingredience:
225 gpolohrubé mouky + trochu na pomoučení
85 gchlazeného másla
105 mlmléka
2 lžičkyrychle působícího sušeného droždí
2 lžičkymoučkového cukru
1 lžičkasoli
1 ksrozšlehaného vejce
rostlinný neořechový olej na vymazání
Na dokončení:
24 ksčtverečků čokolády bez ořechů a zvláštní příchuti
1 ksvejce
1 lžičkakrystalového cukru
moučkový cukr na posypání

Postup:

1. Nejlépe v nádobě kuchyňského robotu smícháme mouku se solí a cukrem, použijeme nástavec na hnětení těsta, přidáme droždí
2. Tak 15 g másla rozehřejeme na pánvičce, odstavíme ze zdroje tepla, přidáme mléko, zamícháme a do teplé směsi vmícháme rozšlehané vejce, směs přidáme k moučné směsi a spustíme rorbota, aby vytvořil klasické pružné těsto
3. Těsto vyklopíme na pomoučený vál, zpracujeme rukama, až bude dokonale hladké, pak z něho poprášeným válečkem vyválíme čtvercový plát silný 1 cm
4. Horní 2/
3 těsta potřeme 1/
3 odloženého másla, složíme horní část těsta přes střed, pak spodní třetinu ohneme stejně nahoru, okraje přitiskneme k sobě válečkem, nakonec těsto o čtvrtinu otočíme a znovu vyválíme, potřeme a přeložíme, opakujeme ještě do třetice se zbývajícím máslem
5. Těsto zabalíme do fólie a necháme v chladu nejméně 30 minut odpočinout
6. Odleželé těsto rozbalíme, znovu vyválíme na pomoučeném vále do čtverce, ale už nepřidáváme máslo, složíme jako předtím, otočíme, vyválíme a znovu přeložíme
7. Válečkem poprášeným moukou vyválíme těsto do velkého obdélníku, dvakrát delšího, než bude mít na šířku, vysoké by mělo být tak 5 mm, zarovnáme okraje a vykrájíme 8 stejných čtverců
8. Povrch všech čtverců potřeme vejcem rozšlehaným s krystalovým cukrem, do každého vložíme 3 ks čtverečky čokolády, přes které těsto přeložíme tak, aby čokoláda vykukovala na obou koncích, pak briošky položíme na pomazaný pečící papír, strany pevně přimáčkneme
9. Pečivo lehce potřeme olejem a necháme na teplém místě kynout, dokud briošky nezdvojnásobí svůj objem, trvá to asi 40 minut
10. Pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C tak 15 minut, až budou pěkně nadýchané a zlatavé
11. Na mřížce necháme vychladnout, nezapomeneme je poprášit moučkovým cukrem.

Doporučení:

Takto připravené briošky se dají také zamrazit a před použitím rozehřát v mikrovlnné troubě.

Poznámka:

Briošky mívají mnoho tvarů, dělají se ve tvaru šneků, bochánků, zavinutých rohlíčků apod.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Výtečná příloha s ještě širším využitím. Dopřejte si zelí, jak ho neznáte!

Zelí patří mezi nepostradatelné ingredience české kuchyně. Kromě toho, že bývá součástí tradičních pokrmů, jako je vepřové s knedlíkem, pečená kachna nebo oblíbená zelňačka, je doslova vitamínovou bombou. A proto by ve vašich podzimních receptech rozhodně nemělo chybět. Vyzkoušejte jeho přednosti v neotřelých receptech. Doporučujeme například zeleninové závitky se zelím, v kombinaci s pečeným kuřetem nebo si můžete připravit výtečnou polévku z červeného zelí. Uvidíte, že si určitě pochutnáte!

číst dále ...

Chystáte se na vinobraní? Fakta, co byste měli znát

Vinobraní je za dveřmi, a tak jsme připravili pár zajímavostí, které není na škodu připomenout. Třeba se dozvíte i pár novinek, o kterých jste doposud nevěděli.

číst dále ...

Vyhlášen byl Evropský den ekologického zemědělství, slavit se bude 23. září

Evropský parlament, Rada Evropské unie a Evropská komise, tři klíčové instituce EU, dnes podepsaly společné prohlášení, kterým oficiálně vyhlásily 23. září Evropským dnem ekologického zemědělství.

číst dále ...

Překročte hranice běžného pečení, vyzkoušejte nevšední mouky a pečte díky nim s minimem lepku

Celiaci si běžnou mouku s lepkem jednoduše dovolit nemohou. Pro jiné je eliminace lepku jednou z cest k pestřejšímu jídelníčku. Pokud se do této skupiny řadíte i vy, vězte, že pečiva se vzdávat nemusíte. Naopak se vám otevírají široké možnosti pro experimentování v kuchyni. Péct totiž můžete i z mouky rýžové nebo pohankové, díky kterým můžete obsah lepku ve svém jídelníčku snížit na minimum.

číst dále ...

Jubilejní Burgerfest přivítal 21 000 návštěvníků a trhnul rekord s největším burgerem

10. ročník Burgerfestu, který se o víkendu uskutečnil na holešovickém Výstavišti se skutečně vydařil. Kromě dokonalého počasí po celou dobu akce si jej užilo přes 21 000 návštěvníků a došlo i na rekord. Tím byl největší burger v České republice, který vážil 95 kg a měřil 98 na 24 cm, díky čemuž se podařilo jej zapsat i do České knihy rekordů. Celkem se na akci zkonzumovalo 45.000 burgerů v 53 bistrech a restauracích, proběhlo 10 workshopů a kuchařských show, byly zvoleny nejlepší restaurace a rozdaly se ceny v hodnotě přesahující 500 000 Kč.

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy