REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čokoládové briošky bez ořechů

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept pro alergiky na ořechy, ale i pro všechny, co milují dobré sladké mlsání. Skvělé jsou především na snídani spolu s čerstvou kávou, nebo horkou čokoládou.


Ingredience:
225 gpolohrubé mouky + trochu na pomoučení
85 gchlazeného másla
105 mlmléka
2 lžičkyrychle působícího sušeného droždí
2 lžičkymoučkového cukru
1 lžičkasoli
1 ksrozšlehaného vejce
rostlinný neořechový olej na vymazání
Na dokončení:
24 ksčtverečků čokolády bez ořechů a zvláštní příchuti
1 ksvejce
1 lžičkakrystalového cukru
moučkový cukr na posypání

Postup:

1. Nejlépe v nádobě kuchyňského robotu smícháme mouku se solí a cukrem, použijeme nástavec na hnětení těsta, přidáme droždí
2. Tak 15 g másla rozehřejeme na pánvičce, odstavíme ze zdroje tepla, přidáme mléko, zamícháme a do teplé směsi vmícháme rozšlehané vejce, směs přidáme k moučné směsi a spustíme rorbota, aby vytvořil klasické pružné těsto
3. Těsto vyklopíme na pomoučený vál, zpracujeme rukama, až bude dokonale hladké, pak z něho poprášeným válečkem vyválíme čtvercový plát silný 1 cm
4. Horní 2/
3 těsta potřeme 1/
3 odloženého másla, složíme horní část těsta přes střed, pak spodní třetinu ohneme stejně nahoru, okraje přitiskneme k sobě válečkem, nakonec těsto o čtvrtinu otočíme a znovu vyválíme, potřeme a přeložíme, opakujeme ještě do třetice se zbývajícím máslem
5. Těsto zabalíme do fólie a necháme v chladu nejméně 30 minut odpočinout
6. Odleželé těsto rozbalíme, znovu vyválíme na pomoučeném vále do čtverce, ale už nepřidáváme máslo, složíme jako předtím, otočíme, vyválíme a znovu přeložíme
7. Válečkem poprášeným moukou vyválíme těsto do velkého obdélníku, dvakrát delšího, než bude mít na šířku, vysoké by mělo být tak 5 mm, zarovnáme okraje a vykrájíme 8 stejných čtverců
8. Povrch všech čtverců potřeme vejcem rozšlehaným s krystalovým cukrem, do každého vložíme 3 ks čtverečky čokolády, přes které těsto přeložíme tak, aby čokoláda vykukovala na obou koncích, pak briošky položíme na pomazaný pečící papír, strany pevně přimáčkneme
9. Pečivo lehce potřeme olejem a necháme na teplém místě kynout, dokud briošky nezdvojnásobí svůj objem, trvá to asi 40 minut
10. Pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C tak 15 minut, až budou pěkně nadýchané a zlatavé
11. Na mřížce necháme vychladnout, nezapomeneme je poprášit moučkovým cukrem.

Doporučení:

Takto připravené briošky se dají také zamrazit a před použitím rozehřát v mikrovlnné troubě.

Poznámka:

Briošky mívají mnoho tvarů, dělají se ve tvaru šneků, bochánků, zavinutých rohlíčků apod.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy