REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Aljaška dort

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Slavný recept na legendární zmrzlinový dort Aljaška, který se v poslední části přípravy opéká v troubě pod grilem. Sladké pokušení, které dostane snad každého. Když se povede, je velice dekorativní, skvělý například jako sladká tečka vánočního nebo silvestrovského menu. V některých kuchařkách tento recept můžete najít také pod názvem Aljašská bomba.


Ingredience:
125 ghladké mouky
125 gcukru krupice
125 gmásla + na vymazání formy
50 gtmavé čokolády
1 lžičkakypřícího prášku do pečiva
2 ksvejce
1 ksvelký kopeček jahodového nebo malinového sorbetu
1 lvanilkové zmrzliny (nebo jiné oblíbené)
Na čokoládovou omáčku:
200 gtmavé čokolády
200 gsmetany ke šlehání
2 lžícebrandy (rumu)
Na sněhovou čepici:
200 gcukru krupice
3 ksbílky
Ostatní:
mísa s průměrem dortové formy, potravinářská fólie

Postup:
  1. Mísu vyložíme raději dvěma vrstvami potravinářské fólie, fólie musí přesahovat okraje mísy, pomocí lžíce mísu plníme vanilkovou zmrzlinou, zmrzlinu vždy utlačíme a uhladíme, musíme docílit toho, že nebudou žádné bublinky ve vrstvě zmrzliny, ve středu uděláme důlek, ten naplníme ovocným sorbetem, přikryjeme fólií a dáme do mrazáku důkladně zamrazit
  2. Máslem vytřenou dortovou formu ještě vyložíme papírem na pečení
  3. Rozpustíme čokoládu ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě, v jiné nádobě rozpustíme máslo, to pak prošleháme s cukrem do pěny, přidáme našlehaná vejce a rozpuštěnou čokoládu, znovu prošleháme, pak vmícháme mouku prosátou a smíchanou s kypřícím práškem
  4. Těsto nalijeme do dortové formy, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C, pečeme 25 až 30 minut, upečený korpus vytáhneme, necháme 10-15 minut prochladnout, teprve potom ho opatrně uvolníme nožem, vytáhneme z formy a necháme úplně prochladnout nejlépe na mřížce
  5. V menším hrnci přivedeme smetanu k varu, přidáme nalámanou čokoládu, mícháme, čokoládu necháme úplně rozpustit, sundáme ze zdroje tepla, dochutíme brandy nebo rumem, necháme úplně prochladnout
  6. Vejce opatrně rozklepneme, oddělíme bílky od žloutků, z bílků vyšleháme řídkou pěnu, postupně do bílků zašleháme cukr, vyšleháme pevný sníh
  7. Úplně prochladlý korpus položíme na plech vyložený papírem na pečení, vyklopíme na něj zmrzlinu, kopec pak potřeme sněhem z bílků, pracujeme rychle, aby se nám nezačal zmrzlina rozpouštět
  8. Dort na závěr vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C se zapnutým grilem a malou chvíli necháme sníh na dortu zatáhnout, ovšem jen chvíli, sledujte, co se děje v troubě, pokud to přeženete, zmrzlina se začne rozpouštět!
  9. Hotový dort ihned podáváme, nakrájený, přelitý čokoládovou omáčkou.
Doporučení:

Poslední fázi přípravy dortu děláme až těsně před podáváním, dort Aljaška nelze uchovávat v lednici, díky zmrzlině, z které se skládá. Místo vložení do trouby můžeme povrch dortu opálit flambovací pistolí.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy