REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Aljaška dort

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Slavný recept na legendární zmrzlinový dort Aljaška, který se v poslední části přípravy opéká v troubě pod grilem. Sladké pokušení, které dostane snad každého. Když se povede, je velice dekorativní, skvělý například jako sladká tečka vánočního nebo silvestrovského menu. V některých kuchařkách tento recept můžete najít také pod názvem Aljašská bomba.


Ingredience:
125 ghladké mouky
125 gcukru krupice
125 gmásla + na vymazání formy
50 gtmavé čokolády
1 lžičkakypřícího prášku do pečiva
2 ksvejce
1 ksvelký kopeček jahodového nebo malinového sorbetu
1 lvanilkové zmrzliny (nebo jiné oblíbené)
Na čokoládovou omáčku:
200 gtmavé čokolády
200 gsmetany ke šlehání
2 lžícebrandy (rumu)
Na sněhovou čepici:
200 gcukru krupice
3 ksbílky
Ostatní:
mísa s průměrem dortové formy, potravinářská fólie

Postup:
  1. Mísu vyložíme raději dvěma vrstvami potravinářské fólie, fólie musí přesahovat okraje mísy, pomocí lžíce mísu plníme vanilkovou zmrzlinou, zmrzlinu vždy utlačíme a uhladíme, musíme docílit toho, že nebudou žádné bublinky ve vrstvě zmrzliny, ve středu uděláme důlek, ten naplníme ovocným sorbetem, přikryjeme fólií a dáme do mrazáku důkladně zamrazit
  2. Máslem vytřenou dortovou formu ještě vyložíme papírem na pečení
  3. Rozpustíme čokoládu ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě, v jiné nádobě rozpustíme máslo, to pak prošleháme s cukrem do pěny, přidáme našlehaná vejce a rozpuštěnou čokoládu, znovu prošleháme, pak vmícháme mouku prosátou a smíchanou s kypřícím práškem
  4. Těsto nalijeme do dortové formy, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C, pečeme 25 až 30 minut, upečený korpus vytáhneme, necháme 10-15 minut prochladnout, teprve potom ho opatrně uvolníme nožem, vytáhneme z formy a necháme úplně prochladnout nejlépe na mřížce
  5. V menším hrnci přivedeme smetanu k varu, přidáme nalámanou čokoládu, mícháme, čokoládu necháme úplně rozpustit, sundáme ze zdroje tepla, dochutíme brandy nebo rumem, necháme úplně prochladnout
  6. Vejce opatrně rozklepneme, oddělíme bílky od žloutků, z bílků vyšleháme řídkou pěnu, postupně do bílků zašleháme cukr, vyšleháme pevný sníh
  7. Úplně prochladlý korpus položíme na plech vyložený papírem na pečení, vyklopíme na něj zmrzlinu, kopec pak potřeme sněhem z bílků, pracujeme rychle, aby se nám nezačal zmrzlina rozpouštět
  8. Dort na závěr vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C se zapnutým grilem a malou chvíli necháme sníh na dortu zatáhnout, ovšem jen chvíli, sledujte, co se děje v troubě, pokud to přeženete, zmrzlina se začne rozpouštět!
  9. Hotový dort ihned podáváme, nakrájený, přelitý čokoládovou omáčkou.
Doporučení:

Poslední fázi přípravy dortu děláme až těsně před podáváním, dort Aljaška nelze uchovávat v lednici, díky zmrzlině, z které se skládá. Místo vložení do trouby můžeme povrch dortu opálit flambovací pistolí.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Vynikající kozí sýr třikrát jinak!

Léto a lehké pokrmy patří neodmyslitelně k sobě. Zkuste si vaše oblíbené jídlo ozvláštnit přídavkem kozího sýra. Nejen, že dodá lahodnou chuť, ale také je vhodný pro ty, kteří trpí intolerancí na kravskou bílkovinu. Kozí sýr najde uplatnění při grilovačce či na slano s palačinkou. Výborný je také v kombinaci s bramborami.

číst dále ...

Rychlá letní večeře? Vsaďte na maso a výživný salát

Za horkých letních dní máme většinou chuť spíše na odlehčené pokrmy, po kterých nám nebude těžko. Z jídelníčku tak zmizí smažená jídla i česká klasika. Když ale místo toho na oběd zvolíte zeleninový salát, máte za chvilku hlad. Co s tím? Nebojte se do salátu přidat maso, se zeleninou si výborně rozumí zejména kuřecí. Při jeho výběru je ale nutné se soustředit na kvalitu, která se odráží především na struktuře a chuti masa samotného. Salát také nutně neznamená pouze nakrájenou zeleninu, prozradíme vám pár tipů, jak ho udělat výživnější, ale zároveň pořád lehce stravitelný.

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Apfelkiechl a štrúdl aneb Když přichází jablečný čas

Jablko patří mezi nejoblíbenější a nejprodávanější ovoce u nás, a v některých končinách už nastává jeho sklizeň. V českých kuchyních se velmi často objevují recepty spojené právě s jablky. Ať už je to štrúdl, salát s karamelizovanými jablky nebo třeba jablečný ocet. Zatímco u nás se sklidí zhruba 230 000 tun jablek ročně, v Jižním Tyrolsku je tomu přes jeden 1 000 000 tun. Proto není divu, že každá farma Roter Hahn má své vlastní tradiční a rodinné recepty na zpracování jablek ve formě báječných domácích produktů nebo jako nějakou sladkou pochoutku.

číst dále ...

Éčka v uzeninách

Rádi si pochutnáte na klobáse nebo špekáčku? Dbejte při jejich výběru na kvalitě a ještě v obchodě si přečtěte, co obsahují. Často zde najdete dlouhou řadu tzv. éček, která ale ne vždy musí být špatná. Udělejte si v tom jasno s naším mini průvodcem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy