REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Aljaška dort

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Slavný recept na legendární zmrzlinový dort Aljaška, který se v poslední části přípravy opéká v troubě pod grilem. Sladké pokušení, které dostane snad každého. Když se povede, je velice dekorativní, skvělý například jako sladká tečka vánočního nebo silvestrovského menu. V některých kuchařkách tento recept můžete najít také pod názvem Aljašská bomba.


Ingredience:
125 ghladké mouky
125 gcukru krupice
125 gmásla + na vymazání formy
50 gtmavé čokolády
1 lžičkakypřícího prášku do pečiva
2 ksvejce
1 ksvelký kopeček jahodového nebo malinového sorbetu
1 lvanilkové zmrzliny (nebo jiné oblíbené)
Na čokoládovou omáčku:
200 gtmavé čokolády
200 gsmetany ke šlehání
2 lžícebrandy (rumu)
Na sněhovou čepici:
200 gcukru krupice
3 ksbílky
Ostatní:
mísa s průměrem dortové formy, potravinářská fólie

Postup:
  1. Mísu vyložíme raději dvěma vrstvami potravinářské fólie, fólie musí přesahovat okraje mísy, pomocí lžíce mísu plníme vanilkovou zmrzlinou, zmrzlinu vždy utlačíme a uhladíme, musíme docílit toho, že nebudou žádné bublinky ve vrstvě zmrzliny, ve středu uděláme důlek, ten naplníme ovocným sorbetem, přikryjeme fólií a dáme do mrazáku důkladně zamrazit
  2. Máslem vytřenou dortovou formu ještě vyložíme papírem na pečení
  3. Rozpustíme čokoládu ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě, v jiné nádobě rozpustíme máslo, to pak prošleháme s cukrem do pěny, přidáme našlehaná vejce a rozpuštěnou čokoládu, znovu prošleháme, pak vmícháme mouku prosátou a smíchanou s kypřícím práškem
  4. Těsto nalijeme do dortové formy, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C, pečeme 25 až 30 minut, upečený korpus vytáhneme, necháme 10-15 minut prochladnout, teprve potom ho opatrně uvolníme nožem, vytáhneme z formy a necháme úplně prochladnout nejlépe na mřížce
  5. V menším hrnci přivedeme smetanu k varu, přidáme nalámanou čokoládu, mícháme, čokoládu necháme úplně rozpustit, sundáme ze zdroje tepla, dochutíme brandy nebo rumem, necháme úplně prochladnout
  6. Vejce opatrně rozklepneme, oddělíme bílky od žloutků, z bílků vyšleháme řídkou pěnu, postupně do bílků zašleháme cukr, vyšleháme pevný sníh
  7. Úplně prochladlý korpus položíme na plech vyložený papírem na pečení, vyklopíme na něj zmrzlinu, kopec pak potřeme sněhem z bílků, pracujeme rychle, aby se nám nezačal zmrzlina rozpouštět
  8. Dort na závěr vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C se zapnutým grilem a malou chvíli necháme sníh na dortu zatáhnout, ovšem jen chvíli, sledujte, co se děje v troubě, pokud to přeženete, zmrzlina se začne rozpouštět!
  9. Hotový dort ihned podáváme, nakrájený, přelitý čokoládovou omáčkou.
Doporučení:

Poslední fázi přípravy dortu děláme až těsně před podáváním, dort Aljaška nelze uchovávat v lednici, díky zmrzlině, z které se skládá. Místo vložení do trouby můžeme povrch dortu opálit flambovací pistolí.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Užijte si Velikonoce s delikátní nádivkou

Bude o Velikonocích hostit rodinu a přátele? To by na vaší sváteční tabuli neměla chybět nádivka. Hlavička, jak se jí také přezdívá, je tradiční pokrm, kterým už naše praprababičky vítaly jaro. Za ten dlouhý čas prošla její receptura mnoha obměnami, ale základ zůstává stejný. Pečivo, sníh z bílků, maso a čerstvé bylinky. Zkuste ji letos vyšperkovat ještě zeleninou a překvapte své hosty originálním receptem.

číst dále ...

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Vejce hrají o Velikonocích hlavní roli. Jak(á) vybrat?

Velikonoce jsou obdobím lidových tradic spojených s vítáním jara a oslavou plodnosti a zrození nového života. Jedny z nejvýznamnějších a nejkrásnějších svátků v roce jsou ale spojené také s přípravou a konzumací dobrého jídla a pití. A většina velikonočních receptů obsahuje vejce, potravinu s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek, které dodávají našemu tělu kvalitní bílkoviny. Vejce jsou vysoce stravitelné, mají skvělou schopnost zasytit a Velikonoce se bez nich zkrátka neobejdou. Jak je – a jaká vlastně – vybrat?

číst dále ...

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Velikonoční menu V.

Chutné velikonoční recepty logicky poskládané do slavnostního jídelního lístku. Inspirujte se a nezapomeňte k dobrému jídlu nabídnou svým strávníkům i dobré pití. Recepty v článku najdete po kliknutí na jejich název!

číst dále ...

5 tipů, díky kterým o Velikonocích nepřiberete ani deko navíc

Sotva skončily Vánoce a přehoupli jsme se do nového roku a už zase jsou tady další svátky spojené s nekonečným hodováním. Naštěstí Velikonoce netrvají tak dlouho jako Vánoce, pokud se však nebudete hlídat, může vám i těchto pár dnů uštědřit nějaké to kilo navíc. Jestli se navíc na jaře snažíte zhubnout na léto do plavek, přibírání o Velikonocích pro vás určitě nebude žádoucí. Jak nedat nadbytečným kilům šanci? Vyzkoušejte následující tipy.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy