REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Aljaška dort

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Slavný recept na legendární zmrzlinový dort Aljaška, který se v poslední části přípravy opéká v troubě pod grilem. Sladké pokušení, které dostane snad každého. Když se povede, je velice dekorativní, skvělý například jako sladká tečka vánočního nebo silvestrovského menu. V některých kuchařkách tento recept můžete najít také pod názvem Aljašská bomba.


Ingredience:
125 ghladké mouky
125 gcukru krupice
125 gmásla + na vymazání formy
50 gtmavé čokolády
1 lžičkakypřícího prášku do pečiva
2 ksvejce
1 ksvelký kopeček jahodového nebo malinového sorbetu
1 lvanilkové zmrzliny (nebo jiné oblíbené)
Na čokoládovou omáčku:
200 gtmavé čokolády
200 gsmetany ke šlehání
2 lžícebrandy (rumu)
Na sněhovou čepici:
200 gcukru krupice
3 ksbílky
Ostatní:
mísa s průměrem dortové formy, potravinářská fólie

Postup:
  1. Mísu vyložíme raději dvěma vrstvami potravinářské fólie, fólie musí přesahovat okraje mísy, pomocí lžíce mísu plníme vanilkovou zmrzlinou, zmrzlinu vždy utlačíme a uhladíme, musíme docílit toho, že nebudou žádné bublinky ve vrstvě zmrzliny, ve středu uděláme důlek, ten naplníme ovocným sorbetem, přikryjeme fólií a dáme do mrazáku důkladně zamrazit
  2. Máslem vytřenou dortovou formu ještě vyložíme papírem na pečení
  3. Rozpustíme čokoládu ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě, v jiné nádobě rozpustíme máslo, to pak prošleháme s cukrem do pěny, přidáme našlehaná vejce a rozpuštěnou čokoládu, znovu prošleháme, pak vmícháme mouku prosátou a smíchanou s kypřícím práškem
  4. Těsto nalijeme do dortové formy, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C, pečeme 25 až 30 minut, upečený korpus vytáhneme, necháme 10-15 minut prochladnout, teprve potom ho opatrně uvolníme nožem, vytáhneme z formy a necháme úplně prochladnout nejlépe na mřížce
  5. V menším hrnci přivedeme smetanu k varu, přidáme nalámanou čokoládu, mícháme, čokoládu necháme úplně rozpustit, sundáme ze zdroje tepla, dochutíme brandy nebo rumem, necháme úplně prochladnout
  6. Vejce opatrně rozklepneme, oddělíme bílky od žloutků, z bílků vyšleháme řídkou pěnu, postupně do bílků zašleháme cukr, vyšleháme pevný sníh
  7. Úplně prochladlý korpus položíme na plech vyložený papírem na pečení, vyklopíme na něj zmrzlinu, kopec pak potřeme sněhem z bílků, pracujeme rychle, aby se nám nezačal zmrzlina rozpouštět
  8. Dort na závěr vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C se zapnutým grilem a malou chvíli necháme sníh na dortu zatáhnout, ovšem jen chvíli, sledujte, co se děje v troubě, pokud to přeženete, zmrzlina se začne rozpouštět!
  9. Hotový dort ihned podáváme, nakrájený, přelitý čokoládovou omáčkou.
Doporučení:

Poslední fázi přípravy dortu děláme až těsně před podáváním, dort Aljaška nelze uchovávat v lednici, díky zmrzlině, z které se skládá. Místo vložení do trouby můžeme povrch dortu opálit flambovací pistolí.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Parádní sváteční jednohubky za pár minut!

Vánoce, Silvestr, novoroční oslavy, rodinná setkání, ale i spontánní posezení se sousedy či s přáteli – to vše jsou příležitosti pro skvělé občerstvení! Chcete mít jistotu, že vás žádná taková situace nezaskočí? Pak se spolehněte na Rio Mare Paté – fantastické rybí krémy, které jsou spolehlivým pomocníkem a všestranným parťákem na přípravu rychlé večeře, zdravé chuťovky nebo parádního pohoštění po kterém se doslova „zapráší“. Zde trocha inspirace…

číst dále ...

Sváteční tabule z kvalitních surovin

Začínáte s blížícím se koncem roku pomaličku hodnotit, jaký vůbec byl? Zkuste to z kulinárního pohledu. Kolik jste objevili nových receptů? Jaké nové potraviny nebo výrobky jste ochutnali? A zaměřili jste se spíše na kvalitu než na kvantitu? Pokud ano, opravdu máte z čeho vybírat. S orientací vám totiž už téměř 20 let pomáhají také značky kvality potravin, které označují výrobky mimořádné kvality i chuti. Nejznámější z nich je Klasa a v současnosti si její logo s hrdostí vystavuje na svém obalu téměř 1000 produktů. Další populární značku, Regionální potravinu, která podporuje lokální výrobce, obdrželo více než 500 výrobků. Je příjemné vědět, že kvalita našich výrobků rok od roku stoupá. Věřme, že tak tomu bude i v roce 2022. Dost už bylo slov, pojďme do kuchyně uspokojit naše chuťové buňky.

číst dále ...

Sýrovka je tu a spolu s ní i 10 zajímavostí o sýru a smažáku

Také jste se už nemohli dočkat? Do McDonald’s právě dorazila Sýrová sezóna, a to znamená jediné: ani letos o největší hvězdy se smažákem, ale i ementálem nebo hermelínem ochuzeni nebudete. Abychom nejoblíbenější sezónní nabídku pořádně oslavili, podívali jsme se na to, kde se sýr vůbec vzal, jak se vyrábí i který národ ho zkonzumuje úplně nejvíc. Tady je 10 zajímavostí, které jste o sýru a smažáku možná nevěděli.

číst dále ...

Bramborový salát – klenot Vánoc, který na sváteční tabuli nesmí chybět!

Ať už patříte mezi stoprocentní milovníky klasických českých Vánoc, nebo žádné osvědčené tradice nikdy a nijak neprožíváte, typickou štědrovečerní večeři si nejspíš ujít jen tak nenecháte. Vánoční bramborový salát ve svých nejrůznějších podobách totiž obvykle nechybí v žádné domácnosti. Co by to taky bylo za svátky bez tohoto oblíbeného pokrmu?

číst dále ...

Vánoční večírky ve znamení jednohubek

Vánoční čas se pomalu blíží a s ním i čas vánočních večírků. Připravte se letos na tradiční setkávání a vyzkoušejte rychlé a chutné recepty, které ze stolu okamžitě zmizí. Jsou ideální ke koktejlům, vínu i pivu a vaše hosty budou rozhodně bavit!

číst dále ...

Metropol slaví 60 let! Připijte si na svátky přípitkem, jehož chuť je prověřená generacemi

Vánoce se blíží mílovými kroky a než se nadějeme, budeme slavit příchod nového roku. Chcete si tyto každoroční oslavy užít a dopřát si něco tradičního, ale přesto výjimečného? Vyzkoušejte Metropol, který je tady s námi již 60 let! Tradiční hořkosladký aperitiv s příjemným kořenitým aroma nejen připomene „staré“ dobré časy, ale skvěle si ho vychutnáte i v horkém míchaném drinku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy