Pečené perníčky z anýzového těsta, potřené rozšlehaným vejcem a zdobené bílkovou polevou.
Ingredience:
400 g | hladké mouky |
140 g | moučkového cukru |
60 g | másla |
2 ks | vajec |
1 ks | vejce na potření |
2 lžíce | medu |
1 lžička kávová | jedlé sody |
1 lžička čajová | mletého anýzu |
mouka na pomoučení válu | |
Na polevu: | |
1 lžička | citronové šťávy |
130 g | moučkového cukru |
1 ks | bílku |
Postup:
1. Hladkou mouku, jedlou sodu a moučkový cukr prosijeme na vál, přidáme změklé na kostky nakrájené máslo, rozklepnutá vejce, med, anýz a vypracujeme hladké těsto 2. Na pomoučeném vále vyválíme z těsta plát silný 4 mm, ze kterého vykrájíme tvary rybek
3. Naskládáme na plech a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C 5 minut, horké perníčky potřeme rozšlehaným vejcem a necháme vychladnou
4. Na polevu vyšleháme tuhý sníh z bílku a vmícháme prosátý moučkový cukr i citronovou šťávu, naplníme do mikrotenového sáčku, roh ustřihneme a na rybky nakreslíme polevou kapří šupinky, ploutve a oči.
Pokud chceme perníčky použít na ozdobení stromečku, uděláme ještě před pečením do těsta otvor, kterým pak provlečeme mašli.