REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Americké lívance pro alergiky na vejce nebo ořechy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Americké lívance se hodí například na snídani, nebo je můžeme servírovat jako dezert. Tento recept je na lívance vhodné pro lidi trpící alergií na vajíčka, případně i na ořechy.


Ingredience:
125 ghladké nebo polohrubé mouky
220 mlmléka
2 lžičkykypřícího prášku
2 lžícemoučkového cukru
2 lžícevody
1 lžícebramborové mouky
1/4 lžičkyxanthanové gumy
olej neořechového původu na smažení
špetka soli
K podávání:
1 hrstmalin, jahod, borůvek apod.
javorový nebo jiný sirup
plýtky citrónu nakrájené na plátky

Postup:

1. Smícháme spolu bramborou mouku, xanthanovou gumu a vodu
2. V míse smícháme mouku s kypřícím práškem, cukrem a solí, vytvoříme hromadu, ve které uprostřed vytvoříme důlek
3. Do důlku nalijeme kašičku vytvořenou v bodu 1 tohoto receptu a polovinu mléka, zamícháme, vznikne nám krémová kašička, do které nalijeme zbývající mléko, vše důkladně promícháme
4. Zdroj tepla zapneme na střední výkon, na pánvi rozehřejeme kapku oleje, přebytečný olej případně odlijeme a smažíme lívance o průměru cca 12 cm, až se nahoře objeví bublinky a lívanec bude zespodu zlatavě hnědý, trvá to asi 1,5 minuty, otočíme ho a osmažíme i z druhé strany, hotový necháme v teple, než dosmažíme ostatní lívance (mezi jednotlivým smažením lívanců kápneme vždy trochu čerstvého oleje na pánev)
5. Lívance podáváme teplé, s javorovým nebo jiným čirým sirupem, spolu s malinami, jahodami … nebo citrónem, z něhož na lívance vymačkáme šťávu.

Doporučení:

Lívance můžeme uchovat teplé v rozehřáté troubě, nebo na talíři, který položíme na hrnec s horkou vodou, vždy zaklopené.

Poznámka:

Xanthan (xanthanová guma) je nejvýznamnějším extracelulárním bakteriálním hydrokoloidem používaným pro potravinářské účely. Slouží zejména jako zahušťovadlo a stabilizátor emulzí, v kombinaci s jinými hydrokoloidy i jako gelotvorná látka.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy