REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Americké lívance pro alergiky na vejce nebo ořechy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Americké lívance se hodí například na snídani, nebo je můžeme servírovat jako dezert. Tento recept je na lívance vhodné pro lidi trpící alergií na vajíčka, případně i na ořechy.


Ingredience:
125 ghladké nebo polohrubé mouky
220 mlmléka
2 lžičkykypřícího prášku
2 lžícemoučkového cukru
2 lžícevody
1 lžícebramborové mouky
1/4 lžičkyxanthanové gumy
olej neořechového původu na smažení
špetka soli
K podávání:
1 hrstmalin, jahod, borůvek apod.
javorový nebo jiný sirup
plýtky citrónu nakrájené na plátky

Postup:

1. Smícháme spolu bramborou mouku, xanthanovou gumu a vodu
2. V míse smícháme mouku s kypřícím práškem, cukrem a solí, vytvoříme hromadu, ve které uprostřed vytvoříme důlek
3. Do důlku nalijeme kašičku vytvořenou v bodu 1 tohoto receptu a polovinu mléka, zamícháme, vznikne nám krémová kašička, do které nalijeme zbývající mléko, vše důkladně promícháme
4. Zdroj tepla zapneme na střední výkon, na pánvi rozehřejeme kapku oleje, přebytečný olej případně odlijeme a smažíme lívance o průměru cca 12 cm, až se nahoře objeví bublinky a lívanec bude zespodu zlatavě hnědý, trvá to asi 1,5 minuty, otočíme ho a osmažíme i z druhé strany, hotový necháme v teple, než dosmažíme ostatní lívance (mezi jednotlivým smažením lívanců kápneme vždy trochu čerstvého oleje na pánev)
5. Lívance podáváme teplé, s javorovým nebo jiným čirým sirupem, spolu s malinami, jahodami … nebo citrónem, z něhož na lívance vymačkáme šťávu.

Doporučení:

Lívance můžeme uchovat teplé v rozehřáté troubě, nebo na talíři, který položíme na hrnec s horkou vodou, vždy zaklopené.

Poznámka:

Xanthan (xanthanová guma) je nejvýznamnějším extracelulárním bakteriálním hydrokoloidem používaným pro potravinářské účely. Slouží zejména jako zahušťovadlo a stabilizátor emulzí, v kombinaci s jinými hydrokoloidy i jako gelotvorná látka.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Polévky vévodí podzimnímu menu, připravte si je z těch nejlepších surovin

Přišel podzim a s tím, jak stromy shazují listí, my oblékáme čím dál více vrstev. S měnícím se počasím se většinou proměňují i naše chutě. Spíš než osvěžující salát nás lákají vydatnější pokrmy a především něco, co nás pořádně zahřeje. Po návratu z krásné odpolední procházky, při které se ale podzimní sychravé počasí projevilo ve své plné síle, není nic příjemnějšího než talíř plný horké polévky. Surovin na ni je v tomto období dostatek, stačí jen vybrat ty nejlepší a jednoduše z nich vykouzlit ty nejlahodnější podzimní pochoutky.

číst dále ...

Slavte chutně a bez výčitek

Připravte pro své nejbližší nezapomenutelné vánoční či silvestrovské pohoštění s výjimečně kvalitními tatarkami a majonézou Spak Master. Důraz je bez kompromisů kladen na tu nejvyšší kvalitu. Tato kolekce chlazených výrobků je přirozeně bez antioxidantů, škrobu, barviv a přidaných aromat. To se dotýká i vajec, která pocházejí z volných chovů. Využijte opravdu poctivých surovin pro přípravu vašich receptů.

číst dále ...

3 originální recepty z dýně, bez kterých se na podzim neobejdete

Přestože se dýně teprve v nedávné době dočkala své kulinářské renesance, stala se poměrně rychle oblíbenou potravinou, která udělá parádu nejen jako halloweenská dekorace. Svou barvou připomínající odlesky spadaného listí se doslova hodí k sychravému podzimnímu počasí. Inspirujte se netradičními recepty, jako jsou dýňové hranolky, lívance nebo placky bez složitých ingrediencí

číst dále ...

Vychutnejte si podzim na vlně dýňových zákusků

Podzim je pro přírodu obdobím, kdy se před dlouhou zimou připravuje k odpočinku Ponuré počasí, pro které je typická těžká mlha zahalující zbarvené stromy, projasní dýně, královny podzimu, které se v tento čas sklízí. Barevné tykve rozzáří kuchyni a skvěle poslouží i jako dekorace domova. Dýně si ale zaslouží více pozornosti než jen skrze populární americký svátek Halloween.

číst dále ...

Slupky od ovoce i papírové utěrky. Podívejte se, co všechno patří do kompostu

Nejen péče o zahradu, ale také práce v kuchyni s sebou přináší množství odpadu, kterého se ale lehce zbavíte tím, že ho pomocí kompostování přeměníte na kvalitní hnojivo. Není to žádná věda, většinu práce za vás totiž odvede příroda. Jen si musíte dát pozor, jaký odpad do kompostu dáváte a který tam naopak nepatří.

číst dále ...

Pět pivních zajímavostí z Plzně: Věděli jste, že věž pivovaru stojí na místě šibenice, kde oběsili Kozinu?

Právě začátkem října měl vrcholit svátek všech milovníků piva, bavorský Oktoberfest. Kvůli pandemii koronaviru se však letos poprvé po více než sedmdesáti letech neuskutečnil. Stejně tak se letos nekonal ani oblíbený Pisner Fest, na který před dvěma lety přišlo do Plzně přes 55 tisíc lidí.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy