Americké lívance se hodí například na snídani, nebo je můžeme servírovat jako dezert. Tento recept je na lívance vhodné pro lidi trpící alergií na vajíčka, případně i na ořechy.
Ingredience:
125 g | hladké nebo polohrubé mouky |
220 ml | mléka |
2 lžičky | kypřícího prášku |
2 lžíce | moučkového cukru |
2 lžíce | vody |
1 lžíce | bramborové mouky |
1/4 lžičky | xanthanové gumy |
olej neořechového původu na smažení | |
špetka soli | |
K podávání: | |
1 hrst | malin, jahod, borůvek apod. |
javorový nebo jiný sirup | |
plýtky citrónu nakrájené na plátky |
Postup:
1. Smícháme spolu bramborou mouku, xanthanovou gumu a vodu
2. V míse smícháme mouku s kypřícím práškem, cukrem a solí, vytvoříme hromadu, ve které uprostřed vytvoříme důlek
3. Do důlku nalijeme kašičku vytvořenou v bodu 1 tohoto receptu a polovinu mléka, zamícháme, vznikne nám krémová kašička, do které nalijeme zbývající mléko, vše důkladně promícháme
4. Zdroj tepla zapneme na střední výkon, na pánvi rozehřejeme kapku oleje, přebytečný olej případně odlijeme a smažíme lívance o průměru cca 12 cm, až se nahoře objeví bublinky a lívanec bude zespodu zlatavě hnědý, trvá to asi 1,5 minuty, otočíme ho a osmažíme i z druhé strany, hotový necháme v teple, než dosmažíme ostatní lívance (mezi jednotlivým smažením lívanců kápneme vždy trochu čerstvého oleje na pánev)
5. Lívance podáváme teplé, s javorovým nebo jiným čirým sirupem, spolu s malinami, jahodami … nebo citrónem, z něhož na lívance vymačkáme šťávu.
Lívance můžeme uchovat teplé v rozehřáté troubě, nebo na talíři, který položíme na hrnec s horkou vodou, vždy zaklopené.
Poznámka:Xanthan (xanthanová guma) je nejvýznamnějším extracelulárním bakteriálním hydrokoloidem používaným pro potravinářské účely. Slouží zejména jako zahušťovadlo a stabilizátor emulzí, v kombinaci s jinými hydrokoloidy i jako gelotvorná látka.