REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čokoládové briošky bez vajec a ořechů

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept pro alergiky na vejce a ořechy. Sladké briošky plněné čokoládou jsou skvělé třeba na snídaní, spolu s horkou čokoládou, mlékem nebo čerstvou kávou.


Ingredience:
225 gpolohrubé mouky + trochu na pomoučení
85 gchlazeného másla
125 mlmléka
2 lžičkyrychle působícího sušeného droždí
2 lžičkymoučkového cukru
1 lžičkasoli
rostlinný neořechový olej na vymazání plechu
Na dokončení:
24 ksčtverečků bez ořechů a zvláštní příchuti
3 lžícesmetany nebo sójové náhražky
1 lžícekrystalového cukru
moučkový cukr na posypání

Postup:

1. Nejlépe v nádobě kuchyňského robotu smícháme mouku se solí a cukrem, použijeme nástavec na hnětení těsta, přidáme droždí
2. Tak 15 g másla rozehřejeme na pánvičce, odstavíme ze zdroje tepla, přidáme mléko, zamícháme, směs přidáme k moučné směsi a spustíme rorbota, aby vytvořil klasické pružné těsto
3. Těsto vyklopíme na pomoučený vál, zpracujeme rukama, až bude dokonale hladké, pak z něho poprášeným válečkem vyválíme čtvercový plát silný 1 cm
4. Horní 2/
3 těsta potřeme 1/
3 odloženého másla, složíme horní část těsta přes střed, pak spodní třetinu ohneme stejně nahoru, okraje přitiskneme k sobě válečkem, nakonec těsto o čtvrtinu otočíme a znovu vyválíme, potřeme a přeložíme, opakujeme ještě do třetice se zbývajícím máslem
5. Těsto zabalíme do fólie a necháme v chladu nejméně 30 minut odpočinout
6. Odleželé těsto rozbalíme, znovu vyválíme na pomoučeném vále do čtverce, ale už nepřidáváme máslo, složíme jako předtím, otočíme, vyválíme a znovu přeložíme
7. Válečkem poprášeným moukou vyválíme těsto do velkého obdélníku, dvakrát delšího, než bude mít na šířku, vysoké by mělo být tak 5 mm, zarovnáme okraje a vykrájíme 8 stejných čtverců
8. Povrch všech čtverců potřeme smetanou nebo sójovou náhražkou smíchanou s krystalovým cukrem, do každého vložíme 3 ks čtverečky čokolády, přes které těsto přeložíme tak, aby čokoláda vykukovala na obou koncích, pak briošky položíme na pomazaný pečící papír, strany pevně přimáčkneme
9. Pečivo lehce potřeme olejem a necháme na teplém místě kynout, dokud briošky nezdvojnásobí svůj objem, trvá to asi 40 minut
10. Pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C tak 15 minut, až budou pěkně nadýchané a zlatavé
11. Na mřížce necháme vychladnout, nezapomeneme je poprášit moučkovým cukrem.

Doporučení:

Takto připravené briošky se dají také zamrazit a před použitím rozehřát v mikrovlnné troubě.

Poznámka:

Briošky mívají mnoho tvarů, dělají se ve tvaru šneků, bochánků, zavinutých rohlíčků apod.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Když nemůžete do kavárny: Jak na výborný domácí brunch

Nenechte se negativně ovlivnit už pěkně dlouho trvajícími omezeními a dopřejte si krásné ráno, přestože nemůžete do oblíbené kavárny. Máme pár tipů, jak si doma připravit ten nejlepší dopolední brunch.

číst dále ...

7 potravin, kvůli kterým nemůžete usnout

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout. Stoupá pocit zoufalství, začínáme se potit, únava se zvyšuje, ale tolik potřebný spánek nepřichází. Na vině mohou být potraviny, které zkonzumujeme během večera. O kterých je řeč?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

3 snadné a zdravé recepty pro každého!

Chybí vám dovolená u moře, tamější jídlo? Připomeňte si cestování alespoň tematickou večeří s cizokrajným jídlem. A potěšte celou rodinu společně s osvědčenými produkty od Drůbežářského závodu Klatovy.

číst dále ...

Jarní polévky do každého jídelníčku

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy