Recept pro alergiky na vejce a případně i ořechy. Kuřecí maso povařené ve vývaru s vínem, zapečené v troubě spolu s orestovanou zeleninou, zalité omáčkou promíchanou s kukuřičnou moučkou, zaklopené poklicí z těsta, která pečením získá zlatavou, lesklou kůrčičku.
Ingredience:
1 kg | kuřecích kousků o velikosti sousta |
140 g | hříbků |
1 konzerva | sterilovaného hrášku |
1 dávka | bezvaječného bezořechového těstíčka |
600 ml | kuřecího vývaru |
150 ml | suchého bílého vína |
3,5 lžičky | nakrájeného čerstvého tymiánu nebo jiné bylinky |
2 lžíce | neořechového rostlinného oleje bez příchuti |
2 lžíce | mléka |
2 ks | pórky nakrájené na kolečka |
2 ks | nakrájené mrkve |
1 ks | bobkový list |
čerstvě namletý černý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Ve větší pánvi na rozehřátém oleji orestujeme hříbky, houby přendáme na talíř a do oleje nasypeme kolečka pórku, ty restujeme za neustálého míchání 2 minuty, opečený pórek vytáhneme a dáme k houbám
2. Do pánve nalijeme víno, vývar, bobkový list a mrkev, přivedeme k varu, snížíme teplotu zdroje tepla a necháme vařit dalších 5 minut
3. Přidáme kousky kuřete a vaříme dalších 5 minut, pak dáme kuře a mrkev na talíř k houbám a pórku
4. V misce smícháme kukuřičnou mouku se 4 lžícemi vývaru a mícháme, dokud nevznikne hladká kaše, tu nalijeme do pánve a za neustálého míchání povaříme 3 minuty do zhoustnutí, dochutíme kořením a pak pánev odstavíme
5. Kuře, veškerou připravenou zeleninu i s hráškem a omáčku vložíme do pekáčku o objemu 1,7 l a do směsi vmícháme tymián nebo jiné bylinky
6. Na pomoučené ploše vyválíme těsto na výšku 5 mm a odkrojíme z něho část ve velikosti pekáčku, bude tvořit víko, založíme okraje a ukrojíme 1 cm široký proužek, dlouhý tak, aby dosáhl celý okraj pekáčku
7. Navlhčíme okraje pekáčku vodou a odkojený proužek těsta přitiskneme k okraji, navlhčíme i těstíčko
8. Opatrně zvedneme víko z těsta a přendáme ho na pekáč naplněný směsí kuřete, hub a zeleniny, pevně přitiskneme konce k proužku těsta kolem okrajů, okraje pak můžeme ještě ozdobně naříznout nebo zatočit, uprostřed vytvoříme malý otvor, aby měla pára kudy unikat
9. Těsto potřeme mlékem a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 40 minut.
Pokud chcete docílit většího lesku těsta, místo mléka použijte želatinovou glazuru.
Poznámka:Recept na těstíčko na zaklopení najdete zde: Bezvaječné bezořechové těstíčko.
Čokoládové briošky bez vajec a ořechů
Linecké špaldové cukroví (bez vajec a cukru v těstě)