REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Africký kotlík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept z pořadu “VIP Prostřeno” od pana Pavla Vítka. Jedná se o delší dobu podušenou zeleninu spolu s kuřecím masem a kořením, servírovanou s rýží.


Ingredience:
800 gvykoštěného kuřete nebo kuřecích nohou
250 gzeleniny (mrkev, celer, bílá ředkev, kedlubna, kapustičky ...)
1 sklenicekuřecího vývaru nebo vody a kostky bujónu
300 mlsuchého bílého vína
150 mlolivového oleje na smažení
3 hrstinahrubo nasekaných listů špenátu
1 hrstokry nebo zelené fazolky
1 svazeknasekané petrželové natě
4 lžícerajčatového protlaku
2 lžícekari koření
1 lžícekurkumy
1 lžičkachilli koření (nebo chilli paprička)
1 lžičkamletý římský kmín
1 lžičkamletý koriandr
5 ksstroužků česneku
3 kspokrájená rajčata
2 kscibule
1 ksbrokolice nalámané na růžičky
1 ksčerstvě nasekaného zázvoru
šťáva z 1 ks citrónu
pepř
sůl

Postup:

1. V hlubším hrnci na rozpálené polovině olivového oleje, zprudka orestujeme zázvor s nasekaným česnekem a poté dozlatova kousky kuřete, vše vyjmeme a odložíme stranou 2. Do výpeku po kuřeti přilijeme zbytek oleje, vložíme všechno koření, necháme zpěnit, koření necháme rozvonět, přidáme cibuli, kterou orestujeme
3. Do základu postupně přidáváme a restujeme zeleninu od nejméně vodnaté (mrkev, brokolice apod.) ke šťavnatější; co pouští vodu, čímž se opékání zpomaluje, ale po chvíli se odpaří a proces opékání pokračuje dál (když přidáme novou dávku zeleniny, zesílíme i zdroj tepla pod hrncem, ale po chvíli opět teplotu stáhneme, aby se zelenina nepřichytávala
4. Jakmile bude všechna zelenina mírně orestovaná, přilijeme víno, když se víno začne vařit, přidáme rajčatový protlak, citronovou šťávu a osmažené kuřecí maso s česnekem a zázvorem
5. Pokrm zalijeme vývarem a na velmi mírném ohni necháme asi 2 hodiny pomalu probublávat pod pokličkou, směs postupně pustí šťávu, ve které se bude kuřecí maso zvolna dusit
6. Poslední půlhodinu pokličku z hrnce sundáme, směs v kotlíku tím ztratí vodu a zhoustne
7. Před podáváním ještě pokrm dochutíte solí a pepřem, servírujeme s podušenou rýží či vařenými brambory, zdobíme nasekanou petrželkou.

Doporučení:

Ingredience se mohou různě měnit a přizpůsobit stavu ledničky, jen postup přípravy by se měl zachovat! U některých receptů se maso či plody moře orestují zvlášť na pánvi.

Poznámka:

Tento recept je propracovanější obdoba afrického receptu GUMBO. Známý kreolský recept na kořeněný pokrm z okry a další zeleniny existuje v mnoha obměnách, přesto dvě věci zůstávají stejné, a to, že jde vždy o hustou zeleninovou polévku (někdy i s kuřecím masem či dary moře), která se servíruje jako hlavní chod vetšinou spolu s rýží. Také okra by neměla chybět v žádné z receptů na GUMBO!Původ receptu není úplně jasný, některé zdroje uvádějí, že pochází z jižní Louisiany, v níž se mísí ingredience a kuchařské postupy množství kultur včetně francouzské, španělské, německé, západoafrické a čoktavské, ale spíše je to naopak, že do Ameriky tento recept přivezli afričtí otroci, či přistěhovalci.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Vynikající kozí sýr třikrát jinak!

Léto a lehké pokrmy patří neodmyslitelně k sobě. Zkuste si vaše oblíbené jídlo ozvláštnit přídavkem kozího sýra. Nejen, že dodá lahodnou chuť, ale také je vhodný pro ty, kteří trpí intolerancí na kravskou bílkovinu. Kozí sýr najde uplatnění při grilovačce či na slano s palačinkou. Výborný je také v kombinaci s bramborami.

číst dále ...

Rychlá letní večeře? Vsaďte na maso a výživný salát

Za horkých letních dní máme většinou chuť spíše na odlehčené pokrmy, po kterých nám nebude těžko. Z jídelníčku tak zmizí smažená jídla i česká klasika. Když ale místo toho na oběd zvolíte zeleninový salát, máte za chvilku hlad. Co s tím? Nebojte se do salátu přidat maso, se zeleninou si výborně rozumí zejména kuřecí. Při jeho výběru je ale nutné se soustředit na kvalitu, která se odráží především na struktuře a chuti masa samotného. Salát také nutně neznamená pouze nakrájenou zeleninu, prozradíme vám pár tipů, jak ho udělat výživnější, ale zároveň pořád lehce stravitelný.

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Apfelkiechl a štrúdl aneb Když přichází jablečný čas

Jablko patří mezi nejoblíbenější a nejprodávanější ovoce u nás, a v některých končinách už nastává jeho sklizeň. V českých kuchyních se velmi často objevují recepty spojené právě s jablky. Ať už je to štrúdl, salát s karamelizovanými jablky nebo třeba jablečný ocet. Zatímco u nás se sklidí zhruba 230 000 tun jablek ročně, v Jižním Tyrolsku je tomu přes jeden 1 000 000 tun. Proto není divu, že každá farma Roter Hahn má své vlastní tradiční a rodinné recepty na zpracování jablek ve formě báječných domácích produktů nebo jako nějakou sladkou pochoutku.

číst dále ...

Éčka v uzeninách

Rádi si pochutnáte na klobáse nebo špekáčku? Dbejte při jejich výběru na kvalitě a ještě v obchodě si přečtěte, co obsahují. Často zde najdete dlouhou řadu tzv. éček, která ale ne vždy musí být špatná. Udělejte si v tom jasno s naším mini průvodcem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy