REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Africký kotlík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept z pořadu “VIP Prostřeno” od pana Pavla Vítka. Jedná se o delší dobu podušenou zeleninu spolu s kuřecím masem a kořením, servírovanou s rýží.


Ingredience:
800 gvykoštěného kuřete nebo kuřecích nohou
250 gzeleniny (mrkev, celer, bílá ředkev, kedlubna, kapustičky ...)
1 sklenicekuřecího vývaru nebo vody a kostky bujónu
300 mlsuchého bílého vína
150 mlolivového oleje na smažení
3 hrstinahrubo nasekaných listů špenátu
1 hrstokry nebo zelené fazolky
1 svazeknasekané petrželové natě
4 lžícerajčatového protlaku
2 lžícekari koření
1 lžícekurkumy
1 lžičkachilli koření (nebo chilli paprička)
1 lžičkamletý římský kmín
1 lžičkamletý koriandr
5 ksstroužků česneku
3 kspokrájená rajčata
2 kscibule
1 ksbrokolice nalámané na růžičky
1 ksčerstvě nasekaného zázvoru
šťáva z 1 ks citrónu
pepř
sůl

Postup:

1. V hlubším hrnci na rozpálené polovině olivového oleje, zprudka orestujeme zázvor s nasekaným česnekem a poté dozlatova kousky kuřete, vše vyjmeme a odložíme stranou 2. Do výpeku po kuřeti přilijeme zbytek oleje, vložíme všechno koření, necháme zpěnit, koření necháme rozvonět, přidáme cibuli, kterou orestujeme
3. Do základu postupně přidáváme a restujeme zeleninu od nejméně vodnaté (mrkev, brokolice apod.) ke šťavnatější; co pouští vodu, čímž se opékání zpomaluje, ale po chvíli se odpaří a proces opékání pokračuje dál (když přidáme novou dávku zeleniny, zesílíme i zdroj tepla pod hrncem, ale po chvíli opět teplotu stáhneme, aby se zelenina nepřichytávala
4. Jakmile bude všechna zelenina mírně orestovaná, přilijeme víno, když se víno začne vařit, přidáme rajčatový protlak, citronovou šťávu a osmažené kuřecí maso s česnekem a zázvorem
5. Pokrm zalijeme vývarem a na velmi mírném ohni necháme asi 2 hodiny pomalu probublávat pod pokličkou, směs postupně pustí šťávu, ve které se bude kuřecí maso zvolna dusit
6. Poslední půlhodinu pokličku z hrnce sundáme, směs v kotlíku tím ztratí vodu a zhoustne
7. Před podáváním ještě pokrm dochutíte solí a pepřem, servírujeme s podušenou rýží či vařenými brambory, zdobíme nasekanou petrželkou.

Doporučení:

Ingredience se mohou různě měnit a přizpůsobit stavu ledničky, jen postup přípravy by se měl zachovat! U některých receptů se maso či plody moře orestují zvlášť na pánvi.

Poznámka:

Tento recept je propracovanější obdoba afrického receptu GUMBO. Známý kreolský recept na kořeněný pokrm z okry a další zeleniny existuje v mnoha obměnách, přesto dvě věci zůstávají stejné, a to, že jde vždy o hustou zeleninovou polévku (někdy i s kuřecím masem či dary moře), která se servíruje jako hlavní chod vetšinou spolu s rýží. Také okra by neměla chybět v žádné z receptů na GUMBO!Původ receptu není úplně jasný, některé zdroje uvádějí, že pochází z jižní Louisiany, v níž se mísí ingredience a kuchařské postupy množství kultur včetně francouzské, španělské, německé, západoafrické a čoktavské, ale spíše je to naopak, že do Ameriky tento recept přivezli afričtí otroci, či přistěhovalci.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Tradiční i originální recepty, které oceníte nejen o Velikonocích

Poslední roky se stalo velkým trendem hledat nové recepty na internetu. I když stále je mezi námi mnoho těch, kteří si libují v tištěných časopisech a rádi si vystřihují recepty, co je zaujmou. Podle čeho se rozhodujete, že si daný pokrm připravíte? Nejspíše podle fotky a použitých surovin. Jaký je další krok? Dojít na nákup a vybrat např. vejce, slaninu, pečivo, máslo, jogurt. To jsou ingredience, s nimiž v březnu pracuje web akademiekvality.cz, plný zajímavých receptů a tipů ohledně potravin. Odborníci vám tam také poradí, jak se zorientovat v ohromném množství potravin, abyste poznali, které z nich jsou opravdu kvalitní. Zárukou jsou mj. značky kvality (např. Klasa nebo Regionální potravina) nacházející se na obalech výrobků.

číst dále ...

Víme, jak posílit imunitu v době koronaviru: Připravte si vitamínové menu

V době koronavirové infekce, která se šíří světem, je důležité podpořit fungování imunitního systému. Jak na to? Zkuste si připravit zdravé menu z dostupných surovin ve vaší lednici. Všechny recepty jsou jednoduché, rychlé a pomoci vám mohou i vaše děti.

číst dále ...

Pečivo jako čerstvé i na velikonoční pondělí

Není nad čerstvé pečivo k snídani. Ne vždy má však člověk možnost zajít ráno do pekárny a dopřát si křupavé rohlíky či chléb. Jak se tedy o pečivo postarat, aby i na Velikonoční pondělí bylo jako čerstvé? Jak pečivo skladovat, aby již druhý den nezkamenělo nebo jej nezdobila plíseň? Stačí pár jednoduchých pravidel a na pečivu bude možné si pochutnávat i několik dní po jeho nákupu.

číst dále ...

Salente Cuco, hlavní chod a příloha vařené najednou

Multifunkční elektrický hrnec Salente Cuco ztělesňuje moderní vaření pro 21. století. V hrnci uvaříte své oblíbené pokrmy zdravě, snadno a rychle. Elektrické hrnce nabízí jednoduchý a zdravý způsob přípravy pokrmů. Díky svým automatickým funkcím navíc v kuchyni dokážou ušetřit čas i práci. Multifunkční hrnec Salente Cuco využijete jako tlakový, pomalý, napařovací, ale i jako rýžovar, jogurtovač, sterilizátor, skvěle v něm připravíte vajíčka na různý způsob, umožňuje smažení nebo restování. Jste-li příznivci zdravého vaření, jistě se Vám bude zamlouvat program vaření v páře. Páru využijete i pro sterilizaci např. kojeneckých lahví či lahví na zavařování.

číst dále ...

Hollandia rozšířila počet robotů ve výrobě. Nové řešení šetří lidské zdroje a pomáhá s fyzicky namáhavou prací

Společnost Hollandia Karlovy Vary implementovala do svého výrobního závodu v Krásném údolí další robotické řešení. V současnosti tak spolu s logistickým centrem využívá celkem pět robotů. Jejich hlavní úlohou je kromě nahrazení rutinních činností i snaha o ulehčení fyzicky náročné práce zaměstnancům. Ti se tak po implementaci robotických řešení mohou věnovat jiným činnostem.

číst dále ...

Domácí kuchyně za nízkou cenu až domů. Košík.cz začal rozvážet dotovaná hotová jídla, nabídku bude měnit každý týden

Na jedné straně stovky tisíc domácností v karanténě, na straně druhé gastronomické provozy, které jsou v současnosti závislé na rozvozu potravin a mají miliony korun v nezpracovaných zásobách. Online supermarket Košík.cz proto spustil novou platformu Hotovky Košík, která umožní lidem objednávat hotové jídlo s dovozem domů pomocí kurýrů DoDo. Jídlo, které je z prvotřídních surovin, bude s ohledem na situaci prodáváno i distribuováno za nákladovou cenu, tak aby si rodiny mohly dovolit nákup vícero porcí a pro rozvoz bude mimo jiné využito také dobrovolníků. O menu budou navíc rozhodovat sami zákazníci – měnit se bude každý týden.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy