REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Afrika


Africké sosaty na grilu

Marinované skopové maso grilované na rožni.

Africký kotlík

Recept z pořadu “VIP Prostřeno” od pana Pavla Vítka. Jedná se o delší dobu podušenou zeleninu spolu s kuřecím masem a kořením, servírovanou s rýží.

Alžírské jehněčí (kůzlečí) ragú

Tadžin ahmar, ragú z alžírské kuchyně.

Bobotie

Jídlo malajských přistěhovalců, které patří k nejstarším a nejvybranějším specialitám v jihoafrickém Kapsku. Bobotie je ostrá směs kořeněného jehněčího, sušeného ovoce a mandlí zapečená pod vrstvou vajec a mléka. Místo jehněčího můžete použít hovězí, či nasolenou tresku.

Bobotie II.

Bobotie z mletého masa, vajec, česneku a dalších ingrediencí, upečené v troubě do křupava.

Brik Dannouni

Recept z Tuniska na těstovinové šátečky plněné pikantní masovou směsí z jehněčího masa a dalších ingrediencí.

Farfalle s jehněčím kolínkem potjiekos, karotkou a fazolkami

Pokrmy z Jihoafrické republiky jsou silně ovlivněné její bohatou historií, v průběhu času se zdejší chutě formovaly působením kuchyně indické, britské, africké či portugalské. Výsledkem je příjemný a pestrý kulinářský zážitek. Z Jihoafrické republiky pochází právě i tento recept na kolínka upečená v troubě podlitá vínem a vodou, dochucená několika různými surovinami, nakonec servírovaná spolu s těstovinami nastavenými mrkví a zelenými fazolkami.

Gumbo

Známý kreolský recept na kořeněný pokrm z okry a další zeleniny. Existuje mnoho obměn, přesto dvě věci zůstávají stejné, a to, že jde vždy o hustou zeleninovou polévku (někdy i s kuřecím masem či dary moře), která se servíruje jako hlavní chod spolu s rýží.

Jehněčí tajine s cizrnou

V tradiční africké (arabské) nádobě na přípravu pokrmů tzv. tajine nebo hluboké pánvi podušená masová směs smíchaná se zeleninou.

Kelewele – banánové chipsy

V Africe z banánů na vaření vzniká tzv. Kelewele neboli kořeněné smažené chipsy. Jedná se o plátky Plantains, které se okoření zázvorem, kajenským pepřem a solí a usmaží se na oleji pěkně dozlatova.

Kuře marocké – Mešui

Předvařené kuře opečené na grilu dozlatova, ochucené šafránem, pálivou paprikou, pepřem, zázvorem a řeckým kmínem.

Kuře po berbersku

Recept z africké kuchyně. Díky berberskému koření kuře i čočka se zeleninou má výraznou chuť. Takto upravená čočka je velmi chutná i samotná, vhodný prokrm pro vegetariána a zastánce zdravé výživy.

Kuře po etiopsku

Pokrm z Etiopie, porce kuřete povařené v pikantní omáčce. Recept z pořadu “Babicovy dobroty” od pana Techane Mekonnena.

Kuřecí tažín s máslovou rýží

Z marocké kuchyně připravené dušené kuřecí maso s cibulí, kořením, rajčatovým pyré a dalšími ingrediencemi, podávané s máslovou rýží.

M’hencha

Pečený marocký mandlový závin potřený máslem, posypaný skořicovým cukrem, politý medem a podávaný se zakysanou smetanou.

Maniokové lupínky (Singkong)

Tak 300 g křupavých lupínků slouží jako příloha k masu, jinak se používají jako lehké občerstvení.

Marocká čočková polévka

Ostrá polévka, inspirovaná marockou kuchyní, ze zeleninového vývaru nebo vody, loupané červené čočky, zeleniny, bylinek a koření, servírovaná zjemněná kokosovým mlékem.

Marocká harira

Hustá polévka z dušené cizrny, jehněčího masa, rajčat, šalotky … čočky a koření.

Marocké kuře s citronovým kuskusem

Na kousky pokrájené kuře obalené v medu, opečené, povařené s dalšími ingrediencemi, servírované s kuskusem.

Marocký mrkvový salát

Exotický, pikantní salát z arabské kuchyně. Salát má pikantní nasládle kořeněnou pálivou chuť.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy