Afrika
Africké sosaty na grilu
Marinované skopové maso grilované na rožni.
Africký kotlík
Recept z pořadu “VIP Prostřeno” od pana Pavla Vítka. Jedná se o delší dobu podušenou zeleninu spolu s kuřecím masem a kořením, servírovanou s rýží.
Alžírské jehněčí (kůzlečí) ragú
Tadžin ahmar, ragú z alžírské kuchyně.
Bobotie
Jídlo malajských přistěhovalců, které patří k nejstarším a nejvybranějším specialitám v jihoafrickém Kapsku. Bobotie je ostrá směs kořeněného jehněčího, sušeného ovoce a mandlí zapečená pod vrstvou vajec a mléka. Místo jehněčího můžete použít hovězí, či nasolenou tresku.
Bobotie II.
Bobotie z mletého masa, vajec, česneku a dalších ingrediencí, upečené v troubě do křupava.
Brik Dannouni
Recept z Tuniska na těstovinové šátečky plněné pikantní masovou směsí z jehněčího masa a dalších ingrediencí.
Farfalle s jehněčím kolínkem potjiekos, karotkou a fazolkami
Pokrmy z Jihoafrické republiky jsou silně ovlivněné její bohatou historií, v průběhu času se zdejší chutě formovaly působením kuchyně indické, britské, africké či portugalské. Výsledkem je příjemný a pestrý kulinářský zážitek. Z Jihoafrické republiky pochází právě i tento recept na kolínka upečená v troubě podlitá vínem a vodou, dochucená několika různými surovinami, nakonec servírovaná spolu s těstovinami nastavenými mrkví a zelenými fazolkami.
Gumbo
Známý kreolský recept na kořeněný pokrm z okry a další zeleniny. Existuje mnoho obměn, přesto dvě věci zůstávají stejné, a to, že jde vždy o hustou zeleninovou polévku (někdy i s kuřecím masem či dary moře), která se servíruje jako hlavní chod spolu s rýží.
Jehněčí tajine s cizrnou
V tradiční africké (arabské) nádobě na přípravu pokrmů tzv. tajine nebo hluboké pánvi podušená masová směs smíchaná se zeleninou.
Kelewele – banánové chipsy
V Africe z banánů na vaření vzniká tzv. Kelewele neboli kořeněné smažené chipsy. Jedná se o plátky Plantains, které se okoření zázvorem, kajenským pepřem a solí a usmaží se na oleji pěkně dozlatova.
Kuře marocké – Mešui
Předvařené kuře opečené na grilu dozlatova, ochucené šafránem, pálivou paprikou, pepřem, zázvorem a řeckým kmínem.
Kuře po berbersku
Recept z africké kuchyně. Díky berberskému koření kuře i čočka se zeleninou má výraznou chuť. Takto upravená čočka je velmi chutná i samotná, vhodný prokrm pro vegetariána a zastánce zdravé výživy.
Kuře po etiopsku
Pokrm z Etiopie, porce kuřete povařené v pikantní omáčce. Recept z pořadu “Babicovy dobroty” od pana Techane Mekonnena.
Kuřecí tažín s máslovou rýží
Z marocké kuchyně připravené dušené kuřecí maso s cibulí, kořením, rajčatovým pyré a dalšími ingrediencemi, podávané s máslovou rýží.
M’hencha
Pečený marocký mandlový závin potřený máslem, posypaný skořicovým cukrem, politý medem a podávaný se zakysanou smetanou.
Maniokové lupínky (Singkong)
Tak 300 g křupavých lupínků slouží jako příloha k masu, jinak se používají jako lehké občerstvení.
Marocká čočková polévka
Ostrá polévka, inspirovaná marockou kuchyní, ze zeleninového vývaru nebo vody, loupané červené čočky, zeleniny, bylinek a koření, servírovaná zjemněná kokosovým mlékem.
Marocká harira
Hustá polévka z dušené cizrny, jehněčího masa, rajčat, šalotky … čočky a koření.
Marocké kuře s citronovým kuskusem
Na kousky pokrájené kuře obalené v medu, opečené, povařené s dalšími ingrediencemi, servírované s kuskusem.
Marocký mrkvový salát
Exotický, pikantní salát z arabské kuchyně. Salát má pikantní nasládle kořeněnou pálivou chuť.
- 1
- 2
- Následující
reklama