Recept z africké kuchyně. Díky berberskému koření kuře i čočka se zeleninou má výraznou chuť. Takto upravená čočka je velmi chutná i samotná, vhodný prokrm pro vegetariána a zastánce zdravé výživy.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
4 ks | kuřecí stehna |
4 ks | stroužky česneku |
1 ks | mrkev |
1 ks | cibule |
250 g | čočky |
2 lžičky | berberského koření (běžně v prodeji, potraviny zdravé výživy) |
1 lžička | nastrouhaného zázvoru |
petrželka | |
voda | |
olej | |
sůl |
Postup:
- Čočku 2 hodiny předem namočíme.
- Kuřecí stehna posypeme berberským kořením, zprudka na pánvi opečeme ze všech stran. Přendáme stehna do pekáče a upečeme v troubě do zlatova.
- Do šťávy v pánvi přidáme nakrájenou cibuli, mrkev, strouhaný zázvor, drcený česnek, orestujeme. Nasypeme namočenou čočku, přidáme oloupaná, nakrájená rajčata, přidáme berberské koření, kořením nešetříme, dusíme pod pokličkou do měkka.
- Když čočka změkne, necháme vysmahnout část šťávy, přisolíme.
- Čočku rozprostřeme na talíř, na vrch umístíme pečené kuře, posypeme nasekanou listovou petrželkou.
Text i foto: D. M.