REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kuře po portugalsku s křupavými bramborami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kuře potřené piri piri marinádou, upečené dozlatova spolu s bramborami promíchanými s rozmarýnem a olejem.


Ingredience:
1,5 kgkuřete
600 gbrambor
2 lžíceolivového oleje
4 ksvětviček rozmarýnu
tuk na vymazání
Na piri piri marinádu:
1 lžícečerveného vinného octa
1 lžícemleté pálivé papriky
1/2 lžičky sušených chilli papriček
60 mlolivového oleje
60 mlcitronové šťávy
3 ksstroužků česneku
mletý pepř
sůl
Na dip:
1 hrst velkánasekaného koriandru
1 lžícecitronové šťávy
1/2 lžíceolivového oleje
150 gmajonézy
60 gzakysané smetany
2 kszelených chilli papriček

Postup:

1. Na piri piri marinádu umixujeme dohladka oloupané na drobno nasekané stroužky česneku, chilli papričku, pálivou mletou papriku, citronovou šťávu, vinný ocet, olivový olej, mletý pepř a sůl, asi čtvrtinu marinády dáme stranou
2. Zbytkem marinády potřeme očištěné kuře, podél páteře přeřízneme, otočíme a dlaní ruky zmáčkneme do tvaru motýlka, pak jej kůží dolů položíme na lehce vymazaný plech a protáhneme jím 2 jehlice, vložíme na plech
3. Očištěné malé brambory promícháme s rozmarýnem a olivovým olejem, přidáme na plech ke kuřeti, vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C a pečeme 30 minut, poté kuře obrátíme, pečeme dalších 30 minut a každých 10 minut potíráme zbylou marinádou
4. Na dip rozmixujeme očištěné nasekané chilli papričky, nasekaný koriandr, olivový olej, citronovou šťávu, mletý pepř, sůl a vmícháme do majonézy smíchané se zakysanou smetanou
5. Upečené kuře naporcujeme a servírujeme s opečenými bramborami a připraveným dipem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Maso a grilování: Kam pro ten nejlepší kus?

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger – steakových partií masa existuje několik, a ne každý se hodí na vše. Kritérií, podle kterých vybírat, je nepřeberné množství. Pokud si budete chtít při prvních jarních grilovačkách připravit lahodný steak, měli byste zvolit opravdu pěkně vyzrálý kus masa. Nezapomínejte, že s čím kvalitnějšími ingrediencemi pracujete, o to lepší bude výsledek.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare a vyzkoušejte zbrusu nové recepty – pochutnáte si a navíc můžete soutěžit o parádní výhry!

Pravá chuť slunné Itálie u vás doma. Jarní soutěž s Rio Mare je v plném proudu a zkusit štěstí může opravdu každý! Je to snadné, stačí zakoupit libovolný produkt Rio Mare kdekoli po celé České republice včetně e-shopů, zaregistrovat účtenku na www.riomaresoutez.cz a pak jen na konci měsíce doufat, že budete ti šťastní vylosování.

číst dále ...

Přivítejte jaro skleničkou květinového vína

Možná jste již zaexperimentovali s víny z jiného ovoce než z hroznů, ale co vína z květin? Nejen na českém trhu působí stále jako jeden z nejčerstvějších přírůstků, přitom jejich historie není o nic kratší než u tradičního vína. Za ochutnání rozhodně stojí. Ostatně s přicházejícím jarním obdobím je právě láhev dobře vychlazeného květinového vína tou, po které sáhnete, pokud chcete dny plné slunce a pučících stromů pořádně přivítat.

číst dále ...

Lahodný kozí sýr, jak ho neznáte. Připravte si lehký jarní oběd, který vás zasytí

Teplejší počasí si žádá odlehčené pokrmy. Pokud patříte k těm, které salát nezasytí, zkuste si ho trošku vylepšit a doplnit o kvalitní kozí sýr. Dodá jídlům nezvyklé lahodnou příchuť, a navíc ho ocení i ti, kteří si třeba kravskou verzi dopřát nemohou. Rozhodně se nehodí jen do salátů, vynikající je také na grilu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy