Kuře potřené piri piri marinádou, upečené dozlatova spolu s bramborami promíchanými s rozmarýnem a olejem.
Ingredience:
1,5 kg | kuřete |
600 g | brambor |
2 lžíce | olivového oleje |
4 ks | větviček rozmarýnu |
tuk na vymazání | |
Na piri piri marinádu: | |
1 lžíce | červeného vinného octa |
1 lžíce | mleté pálivé papriky |
1/2 lžičky | sušených chilli papriček |
60 ml | olivového oleje |
60 ml | citronové šťávy |
3 ks | stroužků česneku |
mletý pepř | |
sůl | |
Na dip: | |
1 hrst velká | nasekaného koriandru |
1 lžíce | citronové šťávy |
1/2 lžíce | olivového oleje |
150 g | majonézy |
60 g | zakysané smetany |
2 ks | zelených chilli papriček |
Postup:
1. Na piri piri marinádu umixujeme dohladka oloupané na drobno nasekané stroužky česneku, chilli papričku, pálivou mletou papriku, citronovou šťávu, vinný ocet, olivový olej, mletý pepř a sůl, asi čtvrtinu marinády dáme stranou
2. Zbytkem marinády potřeme očištěné kuře, podél páteře přeřízneme, otočíme a dlaní ruky zmáčkneme do tvaru motýlka, pak jej kůží dolů položíme na lehce vymazaný plech a protáhneme jím 2 jehlice, vložíme na plech
3. Očištěné malé brambory promícháme s rozmarýnem a olivovým olejem, přidáme na plech ke kuřeti, vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C a pečeme 30 minut, poté kuře obrátíme, pečeme dalších 30 minut a každých 10 minut potíráme zbylou marinádou
4. Na dip rozmixujeme očištěné nasekané chilli papričky, nasekaný koriandr, olivový olej, citronovou šťávu, mletý pepř, sůl a vmícháme do majonézy smíchané se zakysanou smetanou
5. Upečené kuře naporcujeme a servírujeme s opečenými bramborami a připraveným dipem.