Pečený marocký mandlový závin potřený máslem, posypaný skořicovým cukrem, politý medem a podávaný se zakysanou smetanou.
Ingredience:
500 g | listového těsta |
200 g | sekaných mandlí |
120 g | cukru krupice |
80 g | mandlové mouky |
80 g | moučkového cukru |
60 g | másla |
1-2 ks | bílků |
1 lžíce | trouhané pomerančové kůry |
1/2 lžičky | mleté skořice |
1/4 lžičky | mletého badyánu |
máslo na formu | |
Na dohotovení: | |
skořicový cukr na posypání | |
med na polití | |
zakysaná smetana |
Postup:
1. Sekané mandle, mandlovou mouku, krupicový i moučkový cukr, bílky, na jemno nastrouhanou pomerančovou kůru, mletou skořici a mletý badyán rozmixujeme na jemno a dáme do mísy
2. Listové těsto rozválíme na pomoučeném vále dotenka, potřeme ho polovinou rozpuštěného másla, navrch dáme mandlovou směs, zarolujeme do úzké ruličky a stočíme ji do tvaru šneka
3. Dáme do kulaté formy o průměru 18 cm vymazané máslem, vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme dozlatova (asi 40 minut)
4. Po upečení potřeme zbylým rozpuštěným máslem a podáváme posypané skořicovým cukrem, polité medem a se zakysanou smetanou.