Pokrmy z Jihoafrické republiky jsou silně ovlivněné její bohatou historií, v průběhu času se zdejší chutě formovaly působením kuchyně indické, britské, africké či portugalské. Výsledkem je příjemný a pestrý kulinářský zážitek. Z Jihoafrické republiky pochází právě i tento recept na kolínka upečená v troubě podlitá vínem a vodou, dochucená několika různými surovinami, nakonec servírovaná spolu s těstovinami nastavenými mrkví a zelenými fazolkami.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
4 ks | jehněčí kolínka |
4 ks | rajčata nakrájená na kostky |
4 ks | malé mrkve nakrájené na menší kousky |
2 ks | stroužky česneku nakrájeného na malé kostičky |
2 ks | cibule nakrájené na malé kostičky |
2 ks | bobkové listy |
1 ks | celá skořice |
400 g | Adriana Farfalle |
100 g | čerstvých zelených fazolek |
20 g | čerstvého zázvoru nakrájeného na malé kostičky |
200 ml | červeného vína |
80 ml | slunečnicového oleje |
50 ml | olivového oleje |
1 lžíce | kurkumy |
1 lžička | drceného kmínu |
voda | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Jehněčí kolínka ochuťte solí, pepřem a drceným kmínem.
- Rozehřejte pekáč, přidejte slunečnicový olej, jehněčí kolínka dobře opečte ze všech stran a dejte stranou.
- Do pekáče přidejte cibuli a orestujte dozlatova, přidejte česnek, zázvor, skořici, kurkumu, bobkový list a krátce orestujte. Přilijte červené víno a svařte na 1/3 objemu.
- Přidejte rajčata, připravená jehněčí kolínka a zalijte dostatečným množstvím vody, tak aby maso bylo do 3/4 zakryté tekutinou. Zakryjte poklicí a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte doměkka přibližně 2 hodiny dle velikosti.
- Jehněčí kolínka přesuňte ze šťávy, vyjměte skořici a bobkový list a zbytek rozmixujte. Poté vraťte jehněčí kolínka zpět do šťávy.
- Těstoviny uvařte v dobře osolené vodě, ke konci varu přidejte mrkev a zelené fazolky a sceďte.
- Těstoviny s mrkví a fazolkami ochuťte olivovým olejem a naservírujte na talíř. Přidejte jehněčí kolínko a polijte šťávou.
Více o těstovinách Adriana Farfalle najdete zde: FARFALLE