REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jehněčí tajine s cizrnou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V tradiční africké (arabské) nádobě na přípravu pokrmů tzv. tajine nebo hluboké pánvi podušená masová směs smíchaná se zeleninou.


Ingredience:
Rozpis na cca 4 porce:
600 gplecka bez kosti z jehněčího masa
250 gcizrny
100 gčerných oliv
500 mldrůbežího vývaru
3 lžícemásla
2 lžícenasekaného čerstvého koriandru
2 lžícenasekané petrželové natě
2 lžičkymletého černého pepře
1/2 lžičkyřímského kmínu
1 lžičkamleté červené papriky
1 ksmenšího lilku
1 ksvětší cibule
sůl

Postup:

1. Cizrnu namočenou ve studené vodě necháme nabobtnat, pak ji propláchneme teplou vodou a necháme důkladně v cedníku okapat
2. Jehněčí maso očistíme, omyjeme, necháme okapat, pak ho nakrájíme na stejně velké kostky (jak na guláš)
3. Mletou červenou papriku smícháme s kmínem, pepřem a solí, tuto kořenící směs vetřeme do masa, přikryjeme fólií a necháme v lednici tak 2 hodiny odležet
4. Oloupanou cibuli nakrájíme na silnější kolečka
5. Lilek omyjeme nakrájíme na plátky, mírně ho osolíme a necháme 30 minut odležet, pak sůl opláchneme a lilek nakrájíme na kostky (díky soli lilek zbavíme hořkosti)
6. Ve speciální nádobě na tajine nebo v hluboké pánvi rozehřejeme máslo a marinované kostky masa ze všech stran zprudka opečme
7. Teplotu snížíme, přidáme okapanou cizrnu, cibuli a lilek, vše přelijeme vývarem, přikryjeme pokličkou a zvolna pokrm dusíme asi 60 minut, během vaření několikrát zamícháme
8. Asi 5-10 minut před koncem vaření pokrm odklopíme a přisypeme olivy a nasekané bylinky.

Doporučení:

Vhodnou přílohou k jehněčímu tajine je kuskus promíchaný s drobně nakrájenými barevnými paprikami.

Poznámka:

Tajine: je speciální keramický hrnec s kónickou pokličkou. Používá se na přípravu pomalu dušených pokrmů.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy