V tradiční africké (arabské) nádobě na přípravu pokrmů tzv. tajine nebo hluboké pánvi podušená masová směs smíchaná se zeleninou.
Ingredience:
Rozpis na cca 4 porce: | |
600 g | plecka bez kosti z jehněčího masa |
250 g | cizrny |
100 g | černých oliv |
500 ml | drůbežího vývaru |
3 lžíce | másla |
2 lžíce | nasekaného čerstvého koriandru |
2 lžíce | nasekané petrželové natě |
2 lžičky | mletého černého pepře |
1/2 lžičky | římského kmínu |
1 lžička | mleté červené papriky |
1 ks | menšího lilku |
1 ks | větší cibule |
sůl |
Postup:
1. Cizrnu namočenou ve studené vodě necháme nabobtnat, pak ji propláchneme teplou vodou a necháme důkladně v cedníku okapat
2. Jehněčí maso očistíme, omyjeme, necháme okapat, pak ho nakrájíme na stejně velké kostky (jak na guláš)
3. Mletou červenou papriku smícháme s kmínem, pepřem a solí, tuto kořenící směs vetřeme do masa, přikryjeme fólií a necháme v lednici tak 2 hodiny odležet
4. Oloupanou cibuli nakrájíme na silnější kolečka
5. Lilek omyjeme nakrájíme na plátky, mírně ho osolíme a necháme 30 minut odležet, pak sůl opláchneme a lilek nakrájíme na kostky (díky soli lilek zbavíme hořkosti)
6. Ve speciální nádobě na tajine nebo v hluboké pánvi rozehřejeme máslo a marinované kostky masa ze všech stran zprudka opečme
7. Teplotu snížíme, přidáme okapanou cizrnu, cibuli a lilek, vše přelijeme vývarem, přikryjeme pokličkou a zvolna pokrm dusíme asi 60 minut, během vaření několikrát zamícháme
8. Asi 5-10 minut před koncem vaření pokrm odklopíme a přisypeme olivy a nasekané bylinky.
Vhodnou přílohou k jehněčímu tajine je kuskus promíchaný s drobně nakrájenými barevnými paprikami.
Poznámka:Tajine: je speciální keramický hrnec s kónickou pokličkou. Používá se na přípravu pomalu dušených pokrmů.