REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jehněčí tajine s cizrnou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V tradiční africké (arabské) nádobě na přípravu pokrmů tzv. tajine nebo hluboké pánvi podušená masová směs smíchaná se zeleninou.


Ingredience:
Rozpis na cca 4 porce:
600 gplecka bez kosti z jehněčího masa
250 gcizrny
100 gčerných oliv
500 mldrůbežího vývaru
3 lžícemásla
2 lžícenasekaného čerstvého koriandru
2 lžícenasekané petrželové natě
2 lžičkymletého černého pepře
1/2 lžičkyřímského kmínu
1 lžičkamleté červené papriky
1 ksmenšího lilku
1 ksvětší cibule
sůl

Postup:

1. Cizrnu namočenou ve studené vodě necháme nabobtnat, pak ji propláchneme teplou vodou a necháme důkladně v cedníku okapat
2. Jehněčí maso očistíme, omyjeme, necháme okapat, pak ho nakrájíme na stejně velké kostky (jak na guláš)
3. Mletou červenou papriku smícháme s kmínem, pepřem a solí, tuto kořenící směs vetřeme do masa, přikryjeme fólií a necháme v lednici tak 2 hodiny odležet
4. Oloupanou cibuli nakrájíme na silnější kolečka
5. Lilek omyjeme nakrájíme na plátky, mírně ho osolíme a necháme 30 minut odležet, pak sůl opláchneme a lilek nakrájíme na kostky (díky soli lilek zbavíme hořkosti)
6. Ve speciální nádobě na tajine nebo v hluboké pánvi rozehřejeme máslo a marinované kostky masa ze všech stran zprudka opečme
7. Teplotu snížíme, přidáme okapanou cizrnu, cibuli a lilek, vše přelijeme vývarem, přikryjeme pokličkou a zvolna pokrm dusíme asi 60 minut, během vaření několikrát zamícháme
8. Asi 5-10 minut před koncem vaření pokrm odklopíme a přisypeme olivy a nasekané bylinky.

Doporučení:

Vhodnou přílohou k jehněčímu tajine je kuskus promíchaný s drobně nakrájenými barevnými paprikami.

Poznámka:

Tajine: je speciální keramický hrnec s kónickou pokličkou. Používá se na přípravu pomalu dušených pokrmů.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy