Známý kreolský recept na kořeněný pokrm z okry a další zeleniny. Existuje mnoho obměn, přesto dvě věci zůstávají stejné, a to, že jde vždy o hustou zeleninovou polévku (někdy i s kuřecím masem či dary moře), která se servíruje jako hlavní chod spolu s rýží.
Ingredience:
500 g | okry (ibišku) |
500 g | oloupaných nakrájených rajčat |
250 g | šunky |
175 g | cibule |
175 g | celeru |
1 ks | papriky |
1ks | sušené chilli papričky |
1 lžíce | olivového oleje |
1/2 lžíce | rajčatového protlaku |
čerstvě namletý pepř | |
voda na podlití | |
ocet nebo šťáva z 1/2 ks citrónu | |
sůl |
Postup:
1. Odkrojíme konce plodů, odstraníme semena a takto připravenou okru namočíme na 30 minut do vody okyselené šťávou z citrónu nebo octem
2. Mezi tím rozpálíme olej a zvolna na něm orestujeme šunku, na drobno nakrájenou cibuli, na jemno nakrájený celer, a papriku zbavenou jadřince a semen, pokrájenou na kousky
3. Jakmile nám cibule zesklovatí, přidáme rajčatový protlak, rajčata, důkladně promícháme a 2-3 minuty zprudka restujeme, pak směs podlijeme mírně vlažnou vodou, přidáme okru, koření
4. Přikryté pokličkou podusíme zeleninu doměkka.
Gumbo se servíruje s rýží a často i s pečeným, grilovaným nebo podušeným kuřecím masem nebo dary moře.
Poznámka:Článek o Ibišku: Ibišek jedlý (Okra).