REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Gumbo

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Známý kreolský recept na kořeněný pokrm z okry a další zeleniny. Existuje mnoho obměn, přesto dvě věci zůstávají stejné, a to, že jde vždy o hustou zeleninovou polévku (někdy i s kuřecím masem či dary moře), která se servíruje jako hlavní chod spolu s rýží.


Ingredience:
500 gokry (ibišku)
500 goloupaných nakrájených rajčat
250 gšunky
175 gcibule
175 gceleru
1 kspapriky
1kssušené chilli papričky
1 lžíceolivového oleje
1/2 lžícerajčatového protlaku
čerstvě namletý pepř
voda na podlití
ocet nebo šťáva z 1/2 ks citrónu
sůl

Postup:

1. Odkrojíme konce plodů, odstraníme semena a takto připravenou okru namočíme na 30 minut do vody okyselené šťávou z citrónu nebo octem
2. Mezi tím rozpálíme olej a zvolna na něm orestujeme šunku, na drobno nakrájenou cibuli, na jemno nakrájený celer, a papriku zbavenou jadřince a semen, pokrájenou na kousky
3. Jakmile nám cibule zesklovatí, přidáme rajčatový protlak, rajčata, důkladně promícháme a 2-3 minuty zprudka restujeme, pak směs podlijeme mírně vlažnou vodou, přidáme okru, koření
4. Přikryté pokličkou podusíme zeleninu doměkka.

Doporučení:

Gumbo se servíruje s rýží a často i s pečeným, grilovaným nebo podušeným kuřecím masem nebo dary moře.

Poznámka:

Článek o Ibišku: Ibišek jedlý (Okra).

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy