Z marocké kuchyně připravené dušené kuřecí maso s cibulí, kořením, rajčatovým pyré a dalšími ingrediencemi, podávané s máslovou rýží.
Ingredience:
2 kg | kuřecího masa (paličky a čtvrtky) |
100 g | sušených meruněk |
20 g | másla |
2 ks | cibule |
2 lžíce | rajčatového pyré |
1 lžíce | olivového oleje |
2 lžičky | mletého kmínu |
1 lžička | mletého koriandru |
1/2 lžičky | mletého zázvoru |
1 svitek | skořice |
500 ml | kuřecího vývaru |
čerstvý koriandr na ozdobu | |
mletý pepř | |
sůl | |
Na máslovou rýži: | |
750 ml | zeleninového vývaru |
400 g | rýže basmati |
60 g | másla |
sůl |
Postup:
1. Kuřecí maso omyjeme, osušíme, ze všech stran osolíme, opepříme a v hrnci na rozehřátém oleji opečeme, aby ze všech stran zezlátlo, pak je vyjmeme a dáme stranou
2. V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme oloupané, na drobno nakrájené cibule a 5 minut je opékáme, pak vmícháme mletý kmín, svitek skořice, mletý koriandr, mletý zázvor a necháme 30 sekund zahřát
3. Potom vmícháme rajčatové pyré, po pár minutách kuřecí vývar a sušené meruňky, snížíme teplotu a necháme 30 minut probublávat
4. Nakonec přidáme opečené kuřecí maso a odklopené vaříme dalších 30 minut
5. Mezitím si připravíme rýži; do pánve s rozpuštěným máslem přidáme rýži, chvíli opékáme, pak přilijeme zeleninový vývar, přidáme špetku soli, přivedeme k varu, promícháme, snížíme teplotu a přiklopené vaříme doměkka (asi 17 minut)
6. Maso podáváme posypané koriandrem s máslovou rýží.