REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Angreštový džem s černým rybízem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Džem připravený z rozvařeného angreštu a rybízu, dochucený cukrem.


Ingredience:
800 gcukru
700 gangreštu
300 gčerného rybízu
sklenice na zavařování
voda

Postup:

1. Angrešt očistíme a opereme, třetinu z celkové dávky angreštu podlijeme malým množstvím vody, dusíme doměkka
2. Podušený angrešt propasírujeme přes síto nebo pomocí lisovacího strojku na ovoce
3. Protlak dáme vařit, po 5 minutách přidáme polovinu zbylého angreštu, polovinu dávky rozmačkaného černého rybízu, trochu cukru a za stálého míchání vaříme 3 minuty
4. Přidáme zbytek cukru a zbytek rozmačkaného ovoce a vaříme, až džem začne rosolovatět
5. Horký džem naplníme do nahřátých sklenic, uzavřeme je kovovými víčky, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Doporučení:

U džemů a marmelád kombinujeme směsi ovoce sladké s kyselým tak půl na půl. Také rozhoduje množství pektinů (látka způsobující rosolovatění) v daném druhu ovoce (je dobré kombinovat ovoce z různými obsahy pektinů).Ovoce bohaté na pektiny: brusinky, jablka, angrešt, rybíz, kdoule….Ovoce chudé na pektiny: jahody, meruňky, maliny, broskve, višně, třešně……

Poznámka:

Více viz. škola vaření: Konzervace, zavařování, sterilace.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy